Silap beli da...

Wednesday, April 07, 2010 3 Comments

Assalamualaikum…

Hari tu aku berangan2 nak masak ikan singgang. Mak aku cakap senang aje nat wat ikan singgang tu. Senangnye ibarat level 1 aje lah dalam masak memasak ni. Jadi aku dengan semangat waja tanya resepi dengan beberapa orang termasuk Mia dan mak aku. Okes, dah berkobar2 nak buat ni. Ingat nak buat ikan singgang kuah kuning.

Nak dijadikan cerita aku pun pergilah ke Tesco seorang diri untuk shopping barang2 keperluan nak masak tu. Seronok sebenarnya shopping barang dapur ni. Macam satu benda yang best pulak untuk dibuat tiap2 minggu. Tapi kalau nak ajak aku pergi shopping baju tu memang aku lemah sangat. Tambah2 yang jenis pilih baju lama2…aiii. Lomah den….

Berbalik pada cerita, sampai aje kat umah aku tiba2 jadi konpius nak kena pakai halia atau lengkuas ni. Aku dah beli halia ni.Haha.. Tanya adik aku upanye kena pakai lengkuas da.. mana leh pakai halia.. Adui.. Nampaknye ikan termenung tu duk tenung2 aje aku. Boleh silap beli pulak. Ceis.. x jadi nak masak ikan singgang ari ni..

Jadi adik aku suh masak ikan masak kicap dengan halia aje. Dia pun kasi tau cara nak masak & aku gigih baca dengan fokus.hehe



Mula2 goreng ikan termenung tu dengan garam sampai hampir masak. Kemudian angkat & letak tepi.  Tumis bawang putih+merah+halia yang dipotong kecik. Bila dah naik bau letak kicap lemak manis pastu letak air sikit tak kasi pekat. Lepas tu masukkan ikan tadi dan lada merah yang dipotong panjang2. Asik potong kecik2 aje lada tu boring jugak, rupa pun jadi kurang lawa.hehe.. Kacau2 sikit then adjust rasa dengan garam dan gula. Pastu siap lah. Letak limau sikit kasi lagi terangkat. Pergh…..

Senang aje rupanya nak buat ikan masak kicap ngan halia ni. Rasa halia tu macam tambah lebih sedap kuah kicap tu. Aku kalau sebelum ni masak x letak halia pun.hehe

Salam dari budaksepet,


Your text here




Astromas

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

3 comments:

Anonymous said...

aihh~ semua masakan pon ade limau..lmao.huhu

wan bakpe mu xtya aku jer....lunch meal kami semalam-->ikan singgang

Astromas said...

la ye ke.. Len kali aku tanya ko k..hehe..

Aku ni hantu limau..heeee

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu