Posts

Showing posts from May, 2010

Nota ringkas anemia

Image
Assalamualaikum & hai..
Nota : Ini adalah artikel ini ringkas untuk rujukan pelajar perubatan. Bagi yang bukan medikal boleh tanya kat ruangan komen kalau ada soalan. Nanti akan dijawab dengan bantuan pensyarah & rakan2 perubatan lain. ;)
credit 
Definisi : ·Kadar hemoglobin normal : Lelaki 13-18g/dL & 11.5-16g/dL untuk perempuan. ·Apabila Hb lebih rendah dari 13 dan 11.5g/dL mengikut jantina, maka disebut anemia.
Apa aduan pesakit? (Symptoms)
Pesakit boleh datang mengadu perkara2 berikut. Antaranya ialah : ·Letih2 badan (fatigue) ·Susah nak bernafas (dyspnea) ·Berdebar2 (palpitation) ·Pening kepala (headache) ·Bunyi bising di telinga (tinnitus) ·Hilang selera yang kronik yang membawa sakit (anorexia)


Tanda2 (Signs)
Kebiasaanya, anemia bermain di kepala kita apabila melihat konjuntiva mata menjadi pucat. Namun ini adalah tidak mengesahkan pesakit itu adalah anemia kerana tanda2 anemia boleh tidak wujud walaupun anemianya teruk. Jika kadar Hb kurang dari 8g/dL, maka tanda2 berikut kemungk…

Dapat jugak aku online..hehe

Image
Assalamualaikum & hai...


Dah seminggu aku tak menulis kat sini. Ada orang rindu kat aku tak ni? hehe.. Ngade2 pulak. Aku tak online selama seminggu ni sebab dah pindah rumah. Sekarang tak duduk Shah Alam yang ada streamyx tu dah. Jadi sekarang ni duk kat Puchong umah abang aku pulak. Kat sini internet takde. Aku ni mana la boleh hidup tanpa internet. Mati kutu la aku. Sian kutu2 tu mati. Tapi aku takde kutu tau.hehe. Ntah ape aku ngarut ni.huuuu
Nak dijadikan ceritenya, petang tadi aku pergi beli broadband maxis. Alhamdulillah dapat duit deposit rumah lama tu. Duit da ada kat tangan tak boleh simpan lama2. Tangan ni gatal aje pegi sign up broadband kat Giant Kinrara tu.hehe. Tu la aku. Buruk perangai ni.hehe. Tapi dah ada internet ni boleh la aku calling2 insan tersayang aku tu guna YM atau Skype. Jimat sikit duit.hehe
1st payment ialah RM150 untuk dapatkan modem yang bentuk macam pendrive ni. Ingat nak carik yang ada skin kulit rimau ke, zirafah ke, kucing ke, tapi dah takde pulak. …

Ada yang kita rasa tak penting

Image
Assalamualaikum  & hai..

Sebulan yang lepas, mak aku mengadu yang dia rasa macam hanyut2 aje. Rasa pening kepala pun ada. Jadi aku pun bawalah mak ke klinik kesihatan kat Badang, Kota Bharu. Setelah diperiksa, rupa2nya tekanan darah mak aku dah naik sampai ke 170mmHg systolik. Ni dah kira masuk hypertension a.k.a tekanan darah tinggi. Patut la mak aku rasa pening2. Sebelum ni mak aku tak ada penyakit lain, termasuklah kencing manis. 
Sambil2 aku duk menuggu mak aku mendapatkan rawatan tu, aku sempat sembang2 dengan patient yang sedang menunggu. Ada seorang makcik tu cakap yang dia datang dari kampung yang berhampiran semata2 nak check tekanan darah suami dia. Kalau naik prebet sapu mau makan puluh2 ringgit. Ada sesetengah yang lain sanggup datang menumpang kereta orang atau naik bas dalam keadaan yang tua dan uzur semata2 nak periksa tekanan darah kat klinik kesihatan.
Benda ni buat aku terfikir. Kasihan kat diorang datang dari jauh semata2 nak check tekanan darah, blood glucose &…

Uisk.. blog aku dapat anugerah!

Image
Assalamualaikum & hai...

Tak sangka blog aku dapat award nieh. Terima kasih kepada cikmistry & En Arif Anuar yang sudi kasi. Blog korang pun memang interesting jugak!
Award ni datang dengan tugasan kena bagitau 7 perkara pasal diri aku. Nasib baik mintak 7, kalau 70 jenuh aku nk memikirkannye..hehe. Layan2...
1. Adik2 aku panggil aku Biwang. Anak saudara pulak panggil Pak Utih. Tapi saudara2 aku kat Kelantan semua memanggil aku Iwang sebab aku membesar di Terengganu. Sepatutnye kena jadi Iwe..hehe
2. Aku seorang yang kemaruk dengan asam limau. Makan  apa2 mesti kena perah limau. Dulu kecik2 kalau makan mee goreng boleh buat kuah air limau tu aku perah. Sampai mak aku minta kawan2 dia takutkan aku pasal limau ni.
3. Waktu sekolah dulu aku minat sangat melukis kartun. Lebih kepada kartun2 Ujang gitu. Sampai mak aku selalu marah sebab aku duk melukis sampai pukul 3 4 pagi.
4. Kecik2 dulu aku selalu pergi tangkap ikan. Maklum la duk felda dulu. Nak dapat hasil banyak pakai pukat.Tapi ka…

Handphone2 yang aku pernah pakai

Image
Assalamualaikum & hai..

Hari ni kita bercerita pasal henfon pulak. Setakat aku hidup kat muka bumi ni, aku rasa aku dah pakai 5 buah henfon kot. Jom kita tengok satu satu. Tengok dua serentak tak boleh, nanti juling mata.


Motorola C333



Telefon ni aku beli waktu lepas SPM dulu. Masa tu aku baru nak masuk matrik. Kenangan betul henfon ni sebab aku beli pakai duit aku kerja sebagai cleaner dulu. Kalau tak silap aku beli dengan harga RM110 kot. Aku wat balik aje ke rumah henpon ni mak aku macam tak berapa suka sikit. Ye ar pantang ada duit sikit terus wat beli henpon. Tapi lama2 dia ok lar.hehe.. Telefon ni skrin hitam putih. 


Jadi telefon ni aku pakai sampai la ke matrik. Tak sempat matrik aku habis telefon ni da mula buat2 hal. Keypad dia asyik tak responsif aje bila tekan. Dah penat aku pergi hantar ke Jusco Bukit Mertajam untuk baiki. Lama2 dah naik letih, maka aku jual aje kat member aku dengan harga RM30. Punya la murah kan..hehe.. Jadi aku pun beli lah telefon ke-dua.


Nokia 6610


Dap…

Malasnye nak pindah rumah

Image
Assalamualaikum & hai...

Aku sekarang ni tengah dalam fasa berkemas untuk pindah rumah. Kalau takde masalah, esok aku akan pindah ke rumah abang aku kat Puchong sana sementara menanti MBBS clinical phase bermula pada 17hb ni.
Letihnye nak pindah2 ni. Malas nak kemas2 barang masuk kotak. Sekarang ni bilik aku ada ala2 kapal pecah. Nak tidur pun berselerak kot. Dah la banyak lagi tak kemas. Rasa macam nak kemas esok aje..huhu.

Aku agak pelik sebab dua buku medikal aku da ilang nieh. Sapa la yang da terbawak balik nieh. adush. Sekarang ni ada buku2 yang aku ingat nak jual kat kedai buku terpakai kat Giant nun. Banyak majalah2 komputer yang aku beli dulu tapi sayang nak buang. Ada sapa2 nak tak?




Tapi yang pasti buku Dewan Kosmik kena simpan ni. Kena simpan sampai ke anak cucu sebab ada artikel aku dalam tu..hehe



Nanti kitorang jurusan Bachelor in Medical Science (BMS) MSU ni akan berpeluang sambung ke tahun ke-3 MBBS atau nama lainnye tahun ke-3 perubatan. Mula tahun ke-3,4 dan ke 5 ni or…

Jom kurus dengan mengira kadar metabolisma badan!

Image
Assalamualaikum & hai...


Tak habis2 intro macam tu. Apa kata len kali pakai Hei yoo ke.. Wassap ke.. Boleh tak? hehe :p Gurau2...
Hari ni mari kita diskus pasal kegemukan dan kekurusan..hehe

Maksud obesiti dan kegemukan
Obesiti ni  bermaksud lebihan lemak dalam badan sehingga boleh memendekkan jangka hayat dan membawa kepada pelbagai masalah kesihatan lain. Baca maksud pun dah menakutkan bukan? hehe
Untuk mengetahui sama ada berat anda adalah ideal, lebih atau obes, maka boleh gunakan kalkulator di bawah. Ini dinamakan indeks jisim badan / body mass index (BMI)





Calculate you Body Mass Index (BMI)

Free BMI Script by BMI-Club BMI Info


Orang yang berlebihan berat badan mempunyai peluang yang tinggi untuk mendapat penyakit jantung, kencing manis (diabetes mellitus type 2),  sesetengah kanser dan penyakit sendi tulang (osteoarthritis). 
Jika anda tergolong dalam golongan ini, maka lakukanlah sesuatu untuk mengurangkan berat anda. Saya pasti anda mahu hidup sampai ke hari tua untuk melihat anak2 …