Posts

Showing posts from December, 2010

Cara untuk reset Printer Canon MP145

Image
Aku baru je tukar ink printer Canon MP145 aku. Printer ni kalau baru tukar ink baru kadang2 dia still detect ink sebagai catridge kosong. Jadi untuk selesaikan hal ni kita kena reset ink tu pada printer. Satu cara yang aku jumpa & terbukti berkesan adalah seperti berikut.

Disconnect the printer's power outlet Press and hold the power button the reconnect the power  While still holding down the power button, press the reset button twice.(red circle with a triangle). Release the power button \ The printer takes about 10 seconds to show the number 0. (at this step, i press and hold the reset button twice, each time I press and hold is about five seconds. then I'm able to continue to the next step)  Press + to change the value from 0 to 1.  When this value is 1, press colour button' this will light up two LEDs. One is for plain paper and the other for photo paper. At this point feed the printer with paper.  Press the power button twice and the printer will print a some stuf…

Berangan x sudah

Image
Assalamualaikum & hai...

Sekarang ni tengah berangan2 nak beli belah ni. Duit MARA bakal masuk dalam sebulan dua ni. Tapi kena ingat jugak pasal hutang piutang yang banyak ni. Kalau tak bayar hutang boleh tak? hehe :p Wokes. Jom buat kira2..

1. Bayar Hutang

Hutang orang aje dah dekat seribu dah. Tapi takpe, selesaikan yang ni dulu baru hati lega. Ye tak?

2. Tukar rim motor

Motor aku ni kalau korang nak tahu dalam masa sebulan mesti ada bocor sekali. Dah lebih setahun aku pakai motor Honda Wave 100 aku tu mau dah berpuluh2 kali tayar tu dah bocor. Iskk..tak tahaann.. So ingat aku kena pakai tubeless ni. Nak pakai tubeless kena pakai sport rim sekali sebab rim lidi tu takleh pakai. Jadi aku target dalam RM200 spent kat sini.
3. Beli Ipod Touch

Ipod touch ni beli bukan semata2 nak dengar lagu tapi nak guna sebagai reference dalam belajar ni. Ipod Touch ni rupa dia macam Iphone 3Gs. Semua application Iphone boleh masuk dalam tu termasuklah application medical yang berlambak2 tu. Kalau dulu…

Rupa baru Proton Saga

Image
Assalamulaikum & hai..

Sambil2 tunggu turn nak pegi mandi ni, apa kata aku share2 berita pasal rupa baru kereta Proton Saga ni.


Nampak macam lawa jugak rupa baru ni. Lebih garang & smart kan? Matured sikit dari yang awal2 tu.


Front end ada cukup banyak perubahan dari lampu utama, grill, bumper, dan bahkan kover enjin pun dah baru. Lampu depan sekarang muncul dengan tiga lampu (dulu dua). Ni bermaksud ada lampu khusus untuk lampu tinggi sekarang. Lampu isyarat pulak telah dipindahkan ke bahagian tengah.
Mata saga dah jadi sepet sket. Ala2 mata aku dah
Cermin sisi dah ada lampu isyarat sekali. Bagus2.



Bahagian belakang juga memiliki perubahan yang signifikan. Lampu ekor dah baru menggunakan lampu LED yang lebih terang. Sekarang siap ada spoiler kecil pada penutup boot.

Bahagian dalaman macam tak berapa nak berubah kecuali stering dah ada butang untuk kawal volume, tukar lagu dan sebagainya. Satu lagi dah boleh mainkan lagu guna USB so tak perlu beli modulator dah.



Ape pendapat koran…

Jom belajar buat telur rebus!

Image
Salam & hai..

Hari ni kita belajar masak telur pulak.hehe

Memula sekali masukkan telur ke dalam periuk. Kemudian masukkan air. Tutupkan periuk. Jumlah air biarlah telur hampir-hampir tenggelam keseluruhannya. Masak sehingga air mendidih dan padamkan api dengan segera.

Untuk telur separuh masak. Tanpa buka tudung periuk, biarkan telur dalam air panas selama 5 minit. Kemudian keluarkan dari periuk. Rendam pula telur ke dalam air yang mengandungi ketulan ais.

Untuk telur 3/4 masak. Tanpa buka tudung periuk, biarkan telur dalam air panas selama 10 minit. Kemudian keluarkan dari periuk. Rendam pula telur ke dalam air yang mengandungi ketulan ais. Biar sehingga telur sejuk.

Untuk telur masak penuh(keras). Tanpa buka tudung periuk, biarkan telur dalam air panas selama 15 minit. Kemudian keluarkan dari periuk. Rendam pula telur ke dalam air yang mengandungi ketulan ais. Biar sehingga telur sejuk. ( Kalau tak nak rendam pun dah tak kisah)

 Camne, menjadi tak?hehe

Salam dari budaksepet,


p/s : …

Otak kiri atau otak kanan?

Image
Assalamualaikum & hai...



Cuba anda perhatikan gambar ini. Ballerina atau penari ballet ini sedang berpusing pada arah lawan jam atau mengikut jam? Cuba ajak rakan2 anda yang lain untuk lihat sama. Ada yang akan kata penari ni berpusing ke arah kiri, ada yang kata kanan. Ada yang kejap2 tukar.hehe

Arah pergerakan penari ni dikatakan bergantung kepada otak sebelah mana anda sedang gunakan dengan domiman pada ketika itu. Kalau anda tengah pakai otak hemisfera kiri, maka penari akan berpusing ke sebelah kiri dan sebaliknya.

Mungkin anda boleh uji dengan berfikir mengenai satu gambar dan kemudian berfikir mengenai nombor. Ada berubah tak?

Ni fungsi otak sebelah kiri :
uses logic
detail oriented
facts rule
words and language
present and past
math and science
can comprehend
knowing
acknowledges
order/pattern perception
knows object name
reality based
forms strategies
practical
safe
 Ni pulak fungsi otak kanan
 uses feeling
"big picture" oriented
imagination rules
symbols and imag…