Perancangan Masa Hadapan

Saturday, April 03, 2010 23 Comments


Assalamualaikum..

Hari ni aku nak bercerita pasal perancangan masa depan aku pulak. Agak kelakar la jugak bila nak cakap2 pasal ni. Tapi biar lar. Ni kan blog Aku Punya Cerite. Ikut aku la nk cite ape2 pun.. Kalau geli sila tutup k.. hehe…

Hidup tanpa perancangan tu ibarat berjalan tanpa arah tuju. Ye tak? Jangan sekadar mengharap angin yang akan membawa kapal kita ke arah tujunya tapi biarlah kita yang mengawal kain layar supaya kapal dapat berlabuh pada destinasi yang sepatutnya. Sepanjang perjalanan tu mesti ada badai dan ombaknya. Sebab itulah dinamakan lautan. Yang penting tiada putus asa atau takut untuk menghabiskan perjalanan sampai lah ke destinasi. Jika berhenti di tengah jalan maka ada kemungkinan akan karam. Maka adalah perlu untuk sediakan bekalan yang secukupnya untuk menempuhi perjalanan. Namun yang pasti pengalaman boleh dikutip ditengah perjalanan. Kerana itulah gunanya satu perjalanan. Inilah yang akan membezakan orang yang berpengalaman dan tidak. Apapun, pengalaman tak semestinya perlu ditempuhi. Kadang kala ianya boleh didengari dari orang lain. Gitulah lebih kurang.. Dah la aku berfalsampah ni.. Takde orang nak baca pun..hehe
Baik, let's get to the point.

Secara ringkasnya, insyaAllah hidup aku akan berjalan seperti berikut:



2006-2010

Bulan 6 2006 yang lalu, aku masuk ke MSU untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang bio-perubatan. Sempat satu sem dalam Bio-med tu, kemudian aku tukar course baru iaitu Bachelor in Medical Science (BMS). Dengan BMS yang selama 3 tahun ni, maka insyaAllah aku akan dapat masuk terus ke tahun ke 3 MBBS. Sebenarnya memang niat aku ambil Bio-med untuk lompat ambil MBBS. Bila datang ke MSU ni tiba2 ada rezeki terbentang di depan mata untuk aku masuk ke BMS ni. Walaupun group batch aku akan menjadi group yang pertama, aku tak berapa kisah semua tu. Yang penting aku dapat tamat BMS ni dan masuk MBBS selama 3 tahun lagi untuk menjadi seorang doctor. Walau macam mana cara pun aku tetap nak jadi doctor. Dulu sampai hampir nak jual tanah ayah aku kat kampong semata2 nak ke Indonesia untuk ambil Medik. Nasib baik ada masalah dengan hal geran dan semua tu, kalau tak mau tergadai tanah sekeping ayah aku. Nak harapkan result matrikulasi memanglah aku tak dapat nak masuk IPTA untuk ambil medic. Jadi di MSU ni lah peluang yang aku ada. Biar jalannya berliku sikit tapi aku tak kisah. Nak seribu daya, tak nak seribu alasan.

Masuk aje aku ke MSU pada 2006 dulu, aku bertekad pada diri aku sendiri. Aku cakap yang aku duk kat sini takkan nak sibuk2 cari pasangan. Aku tekad nak tahan diri aku dari bercouple sampailah BMS aku ni habis. Bukan apa takut aku lari tumpuan bila aku ada di sini. Untuk masuk MBBS pointer aku mesti atas 3.0. Nak dapat dan maintain pointer 3.0 tu bukan senang, dan aku tannak jadi distracted dengan benda2 yang tak perlu. Dan yang paling penting aku tak mahu sejarah aku di matrikulasi berlaku lagi pada aku. Aku tau bila masuk alam kolej ni mesti banyak dugaan untuk bercouple. Ye ar banyak jumpa orang baru. Cun2 pulak tu..hehe..

Jika diikutkan, maka aku akan tamat BMS pada bulan 4 2010. Sedar tak sedar, akhirnya bulan 4 2010 tu sudah menjelma. Tamat sudah ijazah sarjana muda sains perubatan (BMS) aku ni. Dan yang paling penting aku dapat maintain pointer atas 3.0. Syukur sangat sebab satu misi pertama aku dah Berjaya. Rupanya dah 4 tahun aku kat sini. Dan dalam masa 4 tahun ni, bila diingatkan balik, aku rasa bangga dengan diri sendiri sebab dapat bertahan dengan azam aku dulu. Maksud aku untuk berpasangan lah..hehe. Dugaan sentiasa aje datang, tapi Alhamdulillah aku dapat tangani dengan baik walaupun sorang2. Bagi aku dugaan paling besar ialah rasa sunyi lah kot. Siapa2 yang duk sorang2 tu kalau rasa tak sunyi tu memang tipulah.hehe. Mungkin ianya datang sebab kita rasa kita keseorangan dalam menghadapi semua benda. Gembira, suka, duka, sedih, marah, bosan, makan, minum, hadapi masalah, betulkan masalah, semuanya kita hadapinya sorang2. Sedang berfikir pasal masalah tu, tiba2 tersedar yang kita tiada tempat untuk berkongsi. Senang citer bila mood blues datang lah.. Korang jangan nak tipu aku tak pernah rasa macam ni ok. Tapi yang sebenarnya bila keadaan macam ni sampai, maka Tuhanlah jadi tempat paling tepat untuk kita mengadu. Selain tu kawan2 pun sangat penting. Tapi tak semua kawan boleh jadi tempat untuk kita kongsi suka duka. Ada yang sekadar kawan sahaja. Kawan2 ni ada banyak level. Dia boleh jadi kawan biasa, best friend, dan paling rapat sebagai soul mate. Cuba korang kira berapa banyak korang boleh kira untuk setiap level tu.

Mungkin sudah masanya aku untuk mula consider kehadiran seseorang dalam hidup aku kot. Kalau tak fikir sekarang nanti waktu housemanship a.k.a Dr pelatih (2 tahun) memang tak sempat langsung dah nak pikir2 pasal ni. Tapi nak mencari pasangan bukanlah senang. Biasalah memula kita akan letak criteria calon ini dan itu. Kononnya nak yang perfect untuk diri. Tapi katakkanlah pada satu hari korang terjumpa dengan orang yang penuh dengan kriteria tu tapi hati tak suka, adakah nak paksa diri untuk suka orang tu? Haha..? Jadi last2 sekali, yang dipilih mestilah yang perfect di hati ni. Bagi aku asal hati dah suka tu pun dah cukup. Tak kira dah macam mana rupa atau perangai orang tu. Yang penting boleh terima diri masing2 seadaanya. Kalau dah jadi gini, partner kita tidur berdengkur pun bole kita dengar sweet aje.hehe.. Emm..Sepanjang hidup aku ni last aku bercouple masa form 3 dulu. Tu pun mak tiri aku yang kenenkan aku dengan 3 orang cucu dia. Dia suh pilih sorang.Haha.. yang ni aku cerita nanti lah di lain post. Cite sekarang jadi tak best pulak..hehe :p


2010-2015

InsyaAllah bulan 6 2010 ni aku akan mula clinical years selama 3 tahun dalam kursus MBBS ni. Jika betul aku bermula pada Jun 2010, maka aku akan tamatkan course ni pada Jun 2013. Masa tu dah umur 26 dah. Lepas tamat, maka aku akan mula kerja sebagai Dr pelatih ataupun houseman (H.O) kat mana2 hospital besar kerajaan. Tak sabar rasanya nak pegang duit sendiri. Masa tu orang dah bole panggil Dr Rizuan dah..hahaha.. Tapi disebalik title Dr tu, tanggung –jawab yang besar tergalas di bahu. Fasa kritikal dan kerja paling teruk dalam perubatan ni boleh dikatakan pada zaman H.O lah. Gaji banyak pun bukan sempat nak belanja pun. Mungkin masa ni boleh buat simpan dalam bank sambil2 kasi kat mak ayah. Sambil2 tu boleh kumpul duit utk beli kereta & rumah untuk kawin nanti.haha. Dah habis H.O barulah boleh jadi Medical Officer (M.O) untuk ditempatkan kat mana2 hospital daerah. Masa ni dah umur 28. Adakah aku akan kawin pada umur ini? Jeng jeng jeng.. kehkehkeh..…. Bole ke kawin waktu H.O aa? Ada je kan orang kawin masa tu? Haha.. Nampaknya x sabar nak kawin aku ni.. Maklum la dah lama puasa. Hehe. Tak sabar nak kasi cucu kat mak ni.. Sabar ye mak…heeee :p

Lagipun tahu tak korang bahawa kalau dapat anak selepas umur 30 tahun akan meninggikan risiko pelbagai penyakit kongenital seperti down syndrome? Dah la zaman sekarang ni makanan dah makin penuh dengan chemical yang boleh trigger mutation pada kromosom bayi tu. Tu kalau di kira dari segi tu. Kalau dikira dari segi umur anak bila kita dah tua nanti pulak macam mana? Paling kurang aku nak anak aku dah berumur 20 tahun masa aku di usia 50-an. Masa tu dah boleh nampak anak bersedia masuk ke universiti di kala aku sedang memasuki fasa pencen. Tu baru anak yang sulung. Kalau anak ada 16 macam mana? Kuikuikui…. Bagi aku 3 4 orang pun dah cukup kot.

Dalam persekitaran rakan2 dalam bidang perubatan ni, aku terperasan ramai kawan2 yang dah umur 27, 28 dan ke atas masih lagi tak kahwin2. Tak kahwin tu dah satu hal. Yang lagi hebat ialah ramai yang calon pun tak ada lagi. Yang paling ketara sekali boleh dilihat pada kaum doktor2 perempuan ni lah. Mungkin sebab diorang terlalu sibuk dari muda remaja sewaktu belajar perubatan sehinggalah dah kerja. Jadi tak ada masa untuk cari partner2 ni. Bila dah kerja maka satu dilema pula akan timbul. Senang cerita isu tinggi jawatan lah. Kerjaya doktor ni biasa dipandang tinggi oleh masyarakat. Maka orang kerja biasa nak masuk meminang tu mungkin bole menimbulkan isu tinggi-rendah status kerjaya pada masyarakat. Orang biasa nak masuk meminang pun mungkin takut. Lainlah kalau partner tu kerja sebagai engineer atau yang sewaktu dengannya. Bagi doktor2 perempuan ni mungkin diorang tak kisah, tapi pandangan masyarakat mungkin lain. Tapi sebenarnya sume ni alasan aje. Yang nak kawin tu kita, bukan masyarakat. Ye ta? Kalau nak ikut pandangan masyarakat memang susah lah hidup. Yang penting apa yang kita buat tu adalah pada landasan yang betul. Kan2? Maaf ye perenggan ini bukan bermaksud kepada sesiapa.hehe


2015- dan seterusnya

Bermula tahun 2015, maka aku sepatutnya dah bergelar medical officer (M.O) ataupun Pegawai Perubatan. M.O ni wajib kerja dengan kerajaan selama 2 tahun sebelum dibolehkan seorang doktor itu membuat kepakaran. Untuk mendapat status doktor pakar/specialist kenalah mengambil ijazah sarjana/master in medicine. Master ni ada banyak bahagian lah. Contohnya jantung, kanak2, patologi, pembedahan dan sebagainya. Untuk aku, insyaAllah pada 2017 selepas aku tamat M.O aku akan buat kepakaran dalam perubatan kecemasan. Minat betul aku kat emergency department ni sebab banyak drama dan macam2 kes kita boleh jumpa. Tapi kalau kerja kat Emergency mungkin akan menjadi sedikit sibuk. Kalau tak nak sibuk boleh duk kat jabatan forensik atau blood bank. Maka boleh balik ikut waktu pejabat.hehe..
Master dalam bidang perubatan mengambil masa 4 tahun. Maka jika aku bermula pada 2017 (umur 30), maka aku akan tamat Master pada umur 34 tahun (2021). Lebih kurang tahun 2021 maka aku dah jadi pakar. insyaAllah. Lepas tu apa nak buat eh? Kalau ada rezeki aku sambung dalam PhD. Kalau tak mungkin aku akan kerja sebagai pakar sampai lah ke tua…hehe


Rumusan

Panjang2 aku membebel kat atas, tu semua hanyalah perancangan aku. Yang perlu diingat ialah Allah sahaja yang tahu corak perjalanan kita nanti sebab ianya telah ditulis sejak kita azali lagi. Yang penting kita kena berdoa dan berusaha untuk dapat yang terbaik. Allah tidak kejam untuk membiarkan hambanya yang berusaha untuk tidak mendapat sebarang hasil.

Kejayaan bermula dengan angan2, kemudian ia berubah menjadi cita2, kemudian menjadi kenyataan jika dengan sebaiknya. Wallahualam.


 

Salam dari budaksepet,


 

p/s : adakah entri ini akan menimbulkan kontrovesi? hehe

Astromas

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

23 comments:

wild bunny said...

amboi Dr.Rizuan.bukan main.dh boleh start la wife hunting.hehe

Astromas said...

tolong2....hehe

Andi Natalia said...

hihihi.. gud luck ye doctor wanna be... :`)

Anonymous said...

1st time bce blog ibnu..he3..klaka plak cara ibnu tulis perancangan..k GudLuck ngan perancangan idup ibnu..mudah2an tcapai.. ada org LAMA nasihat semut "Jgn aggp masalh sbgai hlngan tapi sbgai cabaran."..

Astromas said...

Thanks Natalia. Awak pun sama k..hehe

Semut Merah: Sapa orang lama tu?

Anonymous said...

result matrik dlu bpe ek??kalo x keberatan bg la taw..sy ad planning mcm nie gak..skng baru abis matrik..tp result x brape okey..tp nq jd dr gak..

Astromas said...

Untuk masuk ke BMS ni, pointer matriks mestilah atas 3 tau. tapi kalau bwh 3 boleh dipertimbangkan. Ni boleh buat sebagai salah satu option. Kalau tekad nak sambung medik mesti boleh sebab jalannya ada.hehe

Anonymous said...

ok tq..abg aq tngh amik bms, skng 2nd sem..

Astromas said...

Gud luck bro!

Anonymous said...

nq tumpang tnye skrg nie biomedic kt msu blh x amik medic???mnta pendapat..thnx

Astromas said...

BOleh. Dengan biomed, kamu boleh masuk ke tahun ke 2 MBBS.

cik kumbang said...

perancangan yang bagus...gud luck...

Anonymous said...

salam..ni zaman bile nih? now kt msu sape2 nk masuk mbbs kene masuk first year balik sbb mmc x approve..sedih..

Astromas said...

perancangan ni di tulis pada tahun 2010. masa tu MMC kasi lagi kebenaran utk BMS masuk ke tahun ke 3 MBBS. Alhamdulillah batch saya berkesempatan lagi untuk masuk ke tahun 3. Sekarang ni saya dah tahun ke 4. InsyaAllah dalam masa setahun 9 bulan nanti akan habis dan mula kerja sebagai houseman.

Jadi kalau diikutkan perancangan saya di atas, saya sedang dalam track. Syukur. Bagi batch baru yg tidak dapat masuk ke tahun 3, mungkin boleh pertimbangkan utk sambung master atau kerja terus. ramai juga kawan2 saya yang tidak sambung MBBS, tapi berkerja dlm bidang kesihatan spt lab. ada jg yg sambung master.

satu lagi peluang ialah anda boleh apply Perdana University yg berkerjasama dgn John Hopkin Medical College yg terletak di Serdang. Ada dua orang rakan saya yang menyambung MBBS di sana menggunakan BMS. Kat situ hanya graduate entry sahaja yang boleh masuk. Untuk masuk sudah tentu result juga mestilah atas 3.5, maka tidak lain rakan rakan di BMS sekarang perlulah berkerja keras utk capai pointer tu. Sesuailah dengan status John Hopkins yang merupakan universiti medical terbaik di dunia. Course 4 tahun MD di sana bagi saya adalah berbaloi memandangkan prestij yg sangat tinggi di pegang oleh John Hopkins.

Itu sahaja pendapat saya. Harap membantu.

MOHD RIZUAN ALI

Anonymous said...

bro, sy nk tnya. msu mmg ada application tuk lepas matrik smbg medic eh? erm.klau yg msu-ims, bangalore tuh, mcm mna nk apply ya? :) tq.

Astromas said...

ada. anda boleh ke bahagian Councelling & Communication di bangunan MSU di seksyen 13, Shah Alam. Atau call sahaja mereka, pasti diorang akan excited.hehe..

boleh rujuk ke sini : www.msu.edu.my

Anonymous said...

bro.. btul ke bro masih dalam track? betul ke lagi setahun lebih je? sebab MSU ni terkenal dengan istilah "unexpected" .. kan? kan?

Anonymous said...

sy tengah cari maklumat ni...tima kasih banyak! :)

Athirah Zari said...

competition utk masuk ims-msu? dengan met semua.. is it strict? blh tanya junior ke.. thanks.. :)

Eja Ismail said...

Sy baru smbung bms jugak tp rules skrg x bokeh dh lompat tahun 3. Kena start mbbs dr awal. :(

Abg mbbs msu kat shah alam ade mmc recognition ke?

Safiya Arina said...

assalamualaikum.. saya nak tanya.. saya sekarang dah part 3 untuk degree pure biology uitm..so ada lagi 2 sem... pertanyaan saya, boleh ke guna pointer degree pure biology untuk apply medik msu? sekarang umur saya dah 22 tahun.. disbbkan passion saya ke arah biology so saya ambil degree in biology.. tetapi masih berkeinginan untuk sambung medik.. masa dip dulu pointer saya 3.5 kebawah.. sbb tu rasa mcm tak layak ja nak sambung Medik kat ipta.. dan saya ada baca jugak yg awak ada reply dekat comment yg pointer bawah 3 pown still boleh apply medik msu.. betol ke? harap dapat membantu saya ya.. terima kasih..:)..

Seronok baca entry ni. Bila kita ada perancangan baru ada matlamat. In sha Allah jadi semangat untuk kita usaha/kejar bersungguh2..terbaikšŸ‘

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu