Nota ringkas anemia

Tuesday, May 18, 2010 9 Comments

Assalamualaikum & hai..

Nota : Ini adalah artikel ini ringkas untuk rujukan pelajar perubatan. Bagi yang bukan medikal boleh tanya kat ruangan komen kalau ada soalan. Nanti akan dijawab dengan bantuan pensyarah & rakan2 perubatan lain. ;)


Definisi :
·         Kadar hemoglobin normal : Lelaki 13-18g/dL & 11.5-16g/dL untuk perempuan.
·         Apabila Hb lebih rendah dari 13 dan 11.5g/dL mengikut jantina, maka disebut anemia.

Apa aduan pesakit? (Symptoms)

Pesakit boleh datang mengadu perkara2 berikut. Antaranya ialah :
·         Letih2 badan (fatigue)
·         Susah nak bernafas (dyspnea)
·         Berdebar2 (palpitation)
·         Pening kepala (headache)
·         Bunyi bising di telinga (tinnitus)
·         Hilang selera yang kronik yang membawa sakit (anorexia)



Tanda2 (Signs)

Kebiasaanya, anemia bermain di kepala kita apabila melihat konjuntiva mata menjadi pucat. Namun ini adalah tidak mengesahkan pesakit itu adalah anemia kerana tanda2 anemia boleh tidak wujud walaupun anemianya teruk. Jika kadar Hb kurang dari 8g/dL, maka tanda2 berikut kemungkinan ditemui :
  • Masalah berkait peredaran darah : jantung berdenyut laju (tachycardia), bunyi murmur (ejection systolic yang paling kuat bunyinya pada apex jantung) dan jantung besar (cardiomegaly).
  • Pendarahan pada retina (jarang berlaku).
  • Jika dibiarkan, pesakit boleh mengalamai kegagalan jantung

Diagnostik

Apa yang anda perlu lihat ialah bilangan hemoglobin (rujuk definisi di atas) dan seterusnya Mean Corpuscular Volume (MCV!)

MCV yang normal ialah 76-96 femtoliter (fL). MCV merujuk kepada saiz sel darah merah. Jika nilai MCV kurang dari normal, maka saiz sel adalah kecil (disebut microcytic). Jika lebih dari nilai normal, disebut macrocytic dan jika normal maka disebut normocytic. Pesakit anemia boleh mempunyai ke-tiga2 jenis MCV yang akan membawa kepada diagnosis yang lebih kecil.

1. Microcytic anemia (MCV<76fL)
  • Kekurangan zat besi (iron deficiency anemia) merupakan penyebab utama. Selain itu, ianya boleh jadi;
  • Thalassemia (syak ini apabila MCV terlalu rendah tetapi bilangan sel darah merah (red cell count) adalah tinggi *lebih dr 6.5 bagi lelaki dan 5.6 utk wanita*)
  • Sideroblastik anemia, namun sangat jarang. Jadi fikir sahaja di atas. X perlu untuk pening kepala.hehe

**Thalassemia dan sideroblastik anemia adalah keadaan di mana iron terkumpul, maka keputusan makmal akan menunjukkan serum iron  dan ferritin adalah tinggi manakala total iron binding capacity yang rendah.

2. Normocytic anemia (MCV 76-96fL)

Jika anda temui nilai MCV adalah normal, maka kemungkinan anemia disebabkan oleh :
·         Kegagalan tulang sumsum atau buah pinggang
·         Hemolisis
·         Mengandung
·         Kehilangan darah akut
·         Hypothyroidism
·         Penyakit lain yang kronik
*Jika bilangan sel darah putih (WCC) atau platlet turut rendah, maka syak kegagalan tulang sumsum

3.  Macrocytic (MCV>96fL)

Jika anda temui nilai MCV adalah lebih dari normal, maka kemungkinan penyakit berikut wujud :
·   
  • Kekurangan folate atau B12 
  • Alcoholisme atau kegagalan hati 
  • Reticulocytisis (cth ; hemolisis) 
  • Bahan yang toksik kepada sel, cytotoxis (cth; hydroxycarbamide) 
  • Hypothyroidism 
  • Myelodysplastic syndrome 
  • Marrow infiltration 
  • Ubat anti folate (cth ; phenytoin)

Pemeriksaan Fizikal
Jika anda diberi seorang pesakit dengan anemia, maka berikut pemeriksaan yang anda perlu buat :
1.       General inspection
a.       Pallor
b.      Thallassemic facies
c.       Cachexia ( suggesting malignancy)
2.       Hands
a.       Pallor of palmar crease
b.      Koilonychia
3.       Forearms/arms
a.       Bruising
b.      Epitrochlear lymph node
4.       Eyes
a.       Conjunctival pallor
b.      Tinge of jaundice (suggesting hemolysis)
c.       Funduscopy – hemorrhage ( thrombocytopenia), optic atrophy (pernicious anemia)
5.       Mouth
a.       Angular cheilitis
b.      Smooth tongue / atropic glositis (suggesting iron deficiency)
c.       Gum hyperthrophy (acute promyelocytic leukemia)
6.       Neck/axilla
a.       Lymph nodes
7.       Abodmen
a.       Surgical scar whether gastrectomy or cholecystectomy (hereditary spherocytosis)
b.      Hepatospleenomegally
c.       Inguinal lymph node
8.       Legs
a.       Areflexia,
b.      Upgoing plantar reflex
c.       Proprioceptive loss ( pernicious anemia)
9.       Complete your examination by checking  the following ;
a.       Fever (neutropenic sepsis)
b.      Family history of anemia
c.       Stool occult blood
d.      Hematuria (coagulopathy, thrombocytopenia)

Anemia merupakan satu topik yang besar. Namun pastikan asas untuk mendiagnose anemia seperti di atas telah anda hafal sebaiknya. Semoga bermanfaat.

Salam dari budaksepet
 

Astromas

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

9 comments:

kasih dania said...

wahh...dpt tmbh ilmu...=)
leh jgk chek2 kot2 sape ade ke kan..hihi...
sal migrain ade x? hehe...

Astromas said...

meh kita tambah ilmu sama2..hehe..
Bole jgk. Nnt Wan buat psl migrain plk ye ;)

berguna ni.tp exam kitorg dlm russian pulak.haish =(

kasih dania said...

heheh..okok..leh share jgk..dpt jgk tmbh ilmu kan..=)
bereh2..fatin nk thu sal migrain jgk ni...heheh..=)

Astromas said...

Wan x reti la nk tulis dlm bahasa Rusia..hehe..

insyaAllah bila rajen nnt..hehe

emm pasni xyhla search google da.
tgk blog ibnu ali jela.hak3

Astromas said...

Doa2 la abg rajin update psl medik selalu ye.. heee

Anonymous said...

salam...ibnu ali...actually kita x boleh guna MCV sebagai mean cell volume...coz RBCs bknnyer true cell but it is corpuscular...kan die nyer nuclear kene extruded time normoblast @ ortochromatic erythroblast stage kat erythropoiesis...so kat uni saya kitorang gunakan MCV sebagai mean corpuscular volume...

Astromas said...

Eh..tersilap plk. thanks ye. Fixed!

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu