Posts

Showing posts from June, 2010

Mencari waktu paling tepat

Image
Assalamualaikum & hai..
Cuba tengok jam anda, bandingkan dengan jam rakan anda. Mesti ada beza barang seminit dua. Kadang2 beza sampai 10 minit. Kalau tengok di televisyen pun, jam2 antara lain2 stesen sedikit berbeza dalam beberapa saat. Nak tau macam mana nak semak jam yang paling tepat?
Waktu di Malaysia telah diamanahkan oleh kerajaan Malaysia untuk dijaga oleh pihak SIRIM yang bertempat di Shah Alam Selangor. Sebelum ini, waktu standard Malaysia (Malaysian Standard Time) dijaga oleh pihak JUPEM dengan menggunakan jam besar di Bangunan Sultan Abdul Samad di Kuala Lumpur. Kemudiannya tugas ini diambil alih oleh pihak Sirim dengan menggunakan 5 buah jam Caesium dengan 2 darinya berprestasi tinggi yang menggunakan pergerakan atom sebagai pengira waktunya. 
Untuk melihat jam yang paling tepat di Malaysia, korang boleh datang ke Kompleks Sirim di Shah Alam Selangor, bersebelahan Kompleks PKNS. Dari luar lagi korang akan nampak satu jam besar berwarna hitam yang diselaraskan dengan jam…

Panduan membeli broadband

Image
Assalamualaikum & hai..
Seperti yang dijanjikan dulu, kali ni aku nak berkongsi tips2 membeli broadband. Sekarang ni ada 3 broadband yang utama kat Malaysia ni. Celcom, Maxis & P1 Wimax. Sebelum kita tengok satu2, ada beberapa pekara yang korang perlu fikirkan sebelum membeli broadband.

Semak sama ada kawasan anda tinggal mempunyai liputan EDGE, 3G atau HSDPA/HSUPA/HSPA. Pastikan rumah anda, rumah sewa anda dan kawasan yang anda selalu pergi tu mendapat liputan paling kurang 3G atau lebih baik lagi faimili HSDPA. Jangan beli jika broadband hanya menerima EDGE atau GPRS di kawasan anda tinggal. Boleh semak menggunakan website berikut :Maxis - klik pada check coverageCelcom - klik pada coverage mapP1 WimaxJika anda menggunakan broadband, anda perlu berjaga2 dengan limit muat turun. Jika anda dah lepas limit, maka kelajuan internet akan berkurang. Jadi pilih broadband dengan limit lebih dari 3 gig jika anda pengguna internet yang jarang mendownload. Jika anda kaki download, maka pi…

Sekarang Saya Sangat Happy!

Image
Assalamualaikum & hai...

Sekarang ni saya sangat hepi. Sebabnye ialah;

Saya dah ada awek.hehe. Saya sayang sangat awek saya.hehe. Harap dia pun sayang sayang jugak. Saya da tak kisah dah nak ngaku kat blog ni.hehe. Tak kiralah orang nak cakap apa. piu piu piu (bunyi bersiul) Saya dah masuk ke tahun ke-3 MBBS a.k.a clinical years. Cita2 selama ini tercapai akhirnya. HeeeeKawan2 dalam kumpulan MBBS saya sekarang dalam mood yang hepi sebab semuanya dah hampir jelas dan nyata. Susah nak buat ni.hehe. Walau banyak lagi proses yang perlu dikerjakan seperti loan dan sebagainya, tapi dengan semangat dan kerjasama semua orang maka insyaAllah akan berjalan dengan jayanya. We are one big family! Kawan2 adalah sebagai adik beradik, lecturers sebagai ibu & ayah, & management team sebagai saudara terdekat. Itu culture yang akan kami cuba implement. AminTersentuh dengan ucapan vice dean of IMS, AP Siti Mordingah Harun tadi. Rasa seperti sedang melihat ibu sedang bercakap dengan anak2 yang …