Posts

Showing posts from August, 2008

Doa Ramadhan Jibril. Benar atau Palsu?

Assalamualaikum....

Setiap kali menjelang Ramadhan, pasti sahaja ada satu hadis yang sangat popular akan masuk ke dalam mail box, inbox SMS dan juga YM. Ramai betul yang rajin untuk kedepankannya kepad rakan2 lain. Hadis tersebut berbunyi begini;


salam.. saya mohon maaf atas salah silap (Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);

* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;

* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali.) Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat. Oleh itu saya terlebih dahulu memohon maaf jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang d…

Selamat Hari Merdeka ke 51 & Selamat Berpuasa!

Image
Assalamualaikum....







Sedar tak sedar, esok dah 31 ogos 2008. Maknanya pada hari esok, negara Malaysia ku yang tercinta ni dah 51 tahun merdeka. Emm...dah lebih setengah abad Malaysia terlepas dari penjajahan kuasa asing. Biasanya, bila kita bercakap begini, akan ada sahaja suara2 yang berkata kita masih lagi tidak betul2 bebas. Masih ada penjajahan minda, ekonomi, sosial, agama dan sebagainya.



Memang aku juga setuju dengan pendapat ini. Kadang2 aku tertanya, wujudkah negara yang tidak terjajah negaranya dengan unsur2 negara lain (atau digelar 'penjajah')? Namun aku rasa agak penting untuk kita meletakkan maksud penjajahan selepas merdeka ini dengan definisi yang lebih jelas akan batas2nya. Adakah jika kita menggunakan teknologi Jepun atau Amerika, maka kita terjajah dari ekonomi dengan mereka? Adakah jika kita mendengar lagu2 Inggeris, Jepun (ada ke?...ehe...) ataupun contoh paling dekat lagu2 Indonesia, maka kita diketegorikan sebagai terjajah deria pendengarannya (haha)?



Ramai…

Kerja, Kerja dan Kerja!

Assignments dan kerja yang aku perlu buat sekarang:
Pathophysiology of Cardiovascular systemTypes : Presentation with power point slides,Title : Pulmonary stenosis (penyempitan salur darah dari jantung ke peparu)Date of presentation : 3rd of September, WednesdayTo Do : Be prepared with the pathogenesis of pulmonary stenosisNotes :Other presenter : Tasha and Hafifi
Pathophysiology of Gastrointestinal systemTypes : Presentation with power point slides,Title : Cholielithiasis (batu karang dalam pundi hempedu),
Date of presentation : 4th of September 2008, Thursday.To Do : Prepare the slides and do practice for the presentation
Pathophysiology of Nervous SystemTypes : Presentation with power point slides,Title : Not yet known,Date of presentation : Maybe on 6th of September,
To Do : Ask Mohana about the title, prepare the slidesNotes :Members : Hafifi, Hafzan, Ejoi, Lim Zi Fan, Fadlon, Najib, Aku..
Pathophysiology of RespiratoryTypes : Presentation with power point slides, then submit the ass…

Modem dan Thumbdrive Yang Bagus?!

Image
Masa : 12.30pm Lokasi : Depan komputer, depan sliding door Situasi : Tengah tidur (hehe...)
Tiba2 ada suara berkumandang,
"Wan2, bangun! Nak pegi beli modem tak?"
Aduih..kaco betul aku tido... Emm...Punya la lewat aku bangun hari ni. Semalam aku tidur lewat. Dalam pukul 3 lebih sebab buat slaid untuk presentation pasal pulmonary stenosis. Pulmonary stenosis ni bermaksud kesempitan berlaku di arteri pulmonari yang menyebabkan darah dari ventrikel kanan jantung tak dapat untuk mengalir ke peparu dengan baik. Sempit ni biasanya terjadi disebabkan masalah pada injap semilunar yang tak dapat terbuka dengan baik masa jantung kanan sedang mengepam.
Tengok jam, dah kul 12.30pm
Aku pun bergegas bangun. Aku dah janji ngan Shah untuk pegi beli modem tengah hari ni kat Taman Intan, dekat Jaya Jusco Bukit Raja. Modem umah aku dah ada masalah. Asyik connect, putus, connect, putus balik. Sampai aku nak buat kerja pun susah.
----------------------------------
Tempat yang kitorang pergi ni buk…

Anwar Menang Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh

Image
BUKIT MERTAJAM : Parti Keadilan Rakyat (PKR) memenangi pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh apabila calonnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dengan majoriti undi 15,671 mengalahkan calon Barisan Nasional (BN), Datuk Arif Shah Omar Shah dan Hanafi Mamat daripada Angkatan Keadilan Insan Malaysia (Akim).

Anwar memperoleh 31,195 undi, Arif Shah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Jaya dengan 15,524 undi, manakala Hanafi yang juga Presiden Akim hanya memperoleh 92 undi, sekali gus hilang wang pertaruhan.

Keputusan diumumkan Pegawai Pengurus Pilihan Raya, Roslan Yahaya di pusat penjumlahan undi di Dewan Aminuddin Baki, Institut Perguruan Tuanku Bainun, Mengkuang, pada jam 10.12 malam. [Baca seterusnya...]

Menjadi Menarik?

Image
Pagi tadi ade lab session pathophysiology of respiratory system. Ari ni belajar tengok slaid tisu2 peparu yang berpenyakit pneumonia yang terjangkit oleh komuniti (nama lainnya community acquired/atypical/interstitial pneumonia). Komuniti kat sini bermaksud ianya terjangkit oleh komuniti yang kecil contohnya kem tentera, kampung dan sebagainya. Biasenya pneumonia jenis ni disebabkan oleh bacteria Chlamydia dan Mycoplasma. Selain tu virus Influenza sama ada jenis A atau B, adenovirus dan rhinovirus pun boleh sebabkan penyakit ni.

Okes.. takmau cerita panjang2 pasal penyakit pneumonia yang bermacam2 jenis ni. Jom cite pasal lain pulak..

Habis aje kelas patho respi tadi, hujan turun dengan agak lebat. Aku yang masa tu kesorangan tak dapat nak balik, terkandas kat kedai makan. Jadi ape lagi, aku habiskan masa tu dengan makan nasik sambil kunyah lama2.haha.. Lepas aje makan, hujan masih tak berhenti lagi. Bukak buku la kejap. Sempat aku habis baca pasal kompononen2 mata, hujan masih takn…

Mimpi panjang2

Emmm...dua tiga ari ni aku bizi sket.
Banyak benda nak buat.
Terutamanya bila Medical Science Club launching ceremony dah dekat..
Setelah beberapa kali ditunda, insyaAllah ceremony tu akan diadakan pada  09/09/08 ni..
Time puasa tu...
So aku selaku AJK webmaster, ade beberape perkara aku perlu setelkan;
Siapkan slaid introduction of MSC.Slaid/flash perlancaran kelab.Diikuti dengan pelancaran logo & website MSC sekali..Tempah banner dan banting -------------------------------------------

Emm...dua tiga hari ni aku kalo tido aje mesti mimpi panjang2..
tak tahu kenape..
letih tau kalo tido mimpi panjang2 ni...
Dua tiga hari lepas aku mimpi nak tanam mayat sorang perempuan Cina...
siap kena serang dengan sorang laki yang bertangan ubi lak tu..
letih aku mengelak kiri dan kanan (walo dalam mimpi..hehe)
Then kelmarin dulu, aku mimpi ada orang mati eksiden..
Dalam cite tu aku mimpi aku jadik hero selamatkn orang tu..
hehe..
pagi ni lak ntah ape aku mimpi..dah lupe..hehe..

Harap malam ni b…

Lega, kawin dan rindu....

Image
Assalamualaikum....

Actually mood x berape nak ade utk aku menulis kat sini..
tp terasa jgk nak menaip kat cini..
hehe..
mcm xde keje lain.

aku baru aje abis midsem exam.
Lega..lega...lega...
letih betul bila datang minggu exam ni..
rasa mcm nak cepat abis aje..
tp skang dah abis,
so jom kita enjoyyyy
haha..
ape punya mood da...

Emm..
semalam aku pegi kenduri kawin kawan aku..
dah kawin kawan aku sorang ni..
alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar aje.
semalam aku jadi pengapit for the 1st time in my life..
cuak2 jgk..
hahaha..
kawan2 aku ade amik gmbar smlm..
nnti aku upload kat sini..
tak sbr jgk aku nak tgk
hehe

okes..tukar topik lain pulak..
semalam adik bucuk aku, Nana, tepon..
angkat2 aje aku dah dgr suara dia nangis..
alamak, nape ni?
time tu aku tgh masak kat dapur..
aku tanya la nape dia nangis?
dia kata xde pe2 lah...
aku tanya lagi, ada orang buat dia sedih ke?
dia kata xde,  abes tu nape?
dia tetap takmo ckap..
emm..
aku agak dia nangis sbb rindu kat aku kot..
hehe..
tan…

Abes exam!

Hari ni hari last paper midsem aku. Lega rasanya.hehe.. Pagi tadi paper pathophysiology of Respiratory sytem. Antara soalan yg ditanya ialah basic pathogenesis of pulmonary disease, pasal rhinitis, acute sinusitis, trachea collapse dan last skali respiratory failure. Aku tadi masa awal2 masuk exam, otak aku jadi blur2 sikit. Bile tengok soalan rasa macam tak penah baca atau ingat2 lupa. Tapi last2 baru otak aku naik pickup balik. Nak kena panaskan dulu rupanya.hehe.

Masa dua jam yang diberi tu macam biasalah membuatkan aku terkejar2 nak jawab soalan2 yang banyak tu. Korang bayangkan kitorang kena jawab 5 esei dalam masa 2 jam. Setiap esei berharga 16 markah. Markah yang lebih2nya ada kat soalan MCQ. Apa2pun, aku agak berpuas hati dengan jawapan aku tadi. Puas jugak menggoreng ayat tadi.hehe.. Resultnya kita tengok same2 nanti.

............exam tamat...........

Untuk meraikan kemerdekaan sempena berakhirnya midsem, aku, Shasha dan Yati pergi main boling kat Ole-Ole Seksyen 18. Terer j…

Mid Sem Exam!

Assalamualaikum.....

Disebabkan sekarang ni adalah minggu midsem exam, maka aku akan buat post ini dalam masa sepuluh minit sahaja. Mula dari sekarang!

Hype semua.. lame betul tak update blog ni.. Boleh tahan bizi sekarang ni. Esok adalah last paper. Tak sabar nak habis. Esok paper patho of respiratory system. Banyak jugak nak cover ni. Terutama pasal histology yang aku tak berapa nak mahir. InsyaAllah sekejap lagi aku cuba fahamkan diri pasal benda tu.

Sekarang ni aku dalam proses menyiapkan surat agreement MARA. Alhamdulillah lulus jugak pinjaman aku ni. Menunggu selama setengah tahun tu... Berbaloi jugak..hehe.. So lepas ni insyaAllah aku takkan kekeringan duit lagi sebab dapat elaun MARA RM700. So tak payah nak menyusahkan Mak aku lagi.. Kesian dia banyak benda nak kena bayar.

Lepas aje habis midsem exam ni, banyak perkara aku nak kena buat. Kebanyakkannya adalah mengenai website Medical Science Club, pasal astronomi sikit2 dan laen2. Ambil biografi semua doktor2 yang mengajar ka…