Posts

Showing posts from July, 2009

Macam2 kes

Image
Assalamualaikum & hai...

Hari ni kat emergency dept tak berapa sibuk. Tapi ada beberapa kes yang menarik berlaku hari ni...

Kes 1
Seorang bayi berumur lebih kurang 7 hari ditinggalkan dalam beg baju kat tepi masjid. Bila ditemui, bayi ni di bawa ke emergency dept untuk bantuan kecemasan namun rupanya bayi ni dah BID (brought in death). Bukak2 beg tu, tengok bayi tu lengkap pakai baju. Tali pusat pulak diikat dengan tali kasut yang mungkin menandakan si ibu melahirkan anak secara sendirian. Tengok pada kulit yang masih segar menandakan baby ni baru aje mati tapi bibir dah jadi kaler itam dah.
Kesian pula tengok sebab baby tu comel aje. Sampai hati mak dia buang baby yang comel mcm tu. Penat2 mengandung 9 bulan pastu last2 buang aje.. huhu.. Tiada sebarang surat ditinggalkan bersama bayi. Biasanya orang akan letak surat untuk bagitahu yang baby tersebut Islam atau tak.

Kes 2
Seorang wanita melayu berumur 27 tahun telah terbabas keretanya sewaktu nak pegi kerja. Malang bagi dia sebab ada …

Dah lama tak menaip

Image
Assalamualaikum & hai.....

Maap le lame tak update blog ni. Actually banyak je benda yang nak di taip. Tapi tangan ni yang tak tertaip.hehe..
Sekarang ni aku ada 8 lagi short case report yang nak kena di siapkan. Pastu tambah lagi satu long case dengan satu report community medicine yang ada lebih dari 10 procedure kat dalam tuh. Malangnya nak bagitahu yang aku baru aje siap 3 report dari banyak2 report tu.hehe...
By the way, hari ni adalah antara hari yang sibuk kat emergency room Hospital Serdang. Entah siapa yang jonah bawa ramai patient hari ni. Orang medikal tahulah apa maksud jonah tu. Aku pasti ramai doktor2 kat luar sana takut fenomena jonah ni... hehe... Maksudnya bila seseorang doktor tu bertugas atau oncall aje mesti berduyun2 patient masuk. Ibarat pesta jom heboh lagaknye. Cuma yang ni tempatnya kat emergency room. So macam2 bunyi boleh dengar. Budak2 n bayi duk mengangis dan tak kurang bapak budak pun sama.
Hari ni kitorang bertugas start pukul 8 pagi dengan sesi ward rou…

blurr untuk buat tajuk

Image
Assalamualaikum & hai...

Maaf sebab lama tak update. Kononnya macam bizi bebenor. Padahal akak Anonymous pun nyempat nak update. Ni pulak aku..hehe..
Untuk pengetahuan semua, aku sedang posting di unit kecemasan hospital Serdang. Sekarang ni aku stat masuk ward pukul 3 petang & balik pukul 11 malam.Tambah dengan supper lepas kerja, maka sampailah aku kat rumah pada pukul 1 pagi. Kemudian tidur & bangun pukul 12 pm. Pastu kul 1 dah start pergi Serdang balik..wuwu... 
Lebih kurang seminggu kat ward emergency ni, dah dua orang mati kat tangan aku. Dua2 disebabkan oleh cardiac arrest (jantung berhenti berdenyut). Apa yang kami buat ialah CPR selama setengah jam bermula dari masa pakcik/makcik tu collapse sambil inject adrenaline pada interval yang tertentu. kalau dah lepas setengah jam jantung tetap taknak berdenyut, maka waktu kematian pun diumumkan.huhu
Rasa rugi pulak sebab nak defibrilate tak boleh sebab case pertama ialah pulseless electrical activity (PEA) & yang kedua a…