Jalan2 di Melaka

Sunday, March 28, 2010 4 Comments

Assalamualaikum & hai...

Hari ni aku, Bard & Yana ke Melaka sebab ada program seminar Fizik + astronomi kat Planetarium Melaka. Tak sangka Melaka pun ada planetarium sendiri sebab diorang dah ada balai cerap Al-Khawarizmi kat Tanjung Bidara. Rupa2nya planetarium ni baru aje siap. Bangunannye memang lawa. Mula2 pegi takut tu masjid, rupa2nya memang betul tempatnye.hhee

Tapi sebelum ke planetarium tu, kitorang sempat singgah makan kat Bukit Katil. Entah ape nama kedai dia tapi tengok gayanya ramai orang, so kitorang pegi la situ dengan harapan dapat makan asam pedas yang sedap. Yana (orang Melaka) cakap asam pedas yang paling sedap kat Melaka ialah yg mak dia buat..hehe..



Lauk asam pedas memang ada.. Kecur da air liur aku ni. Tapi tengok je ikan punye la besar. Mau kena caj belas2 engit ni.. Nasib baik ada daging masak asam pedas. Amik tu kemudian tambah dengan sambal petai sikit.. Minum lak dengan air teh ais.Uiii.. best gile.. Mesti korang pun dah kecur air liur kan? hahaha..padam muke :p



Menjelang pukul 2pm, kitorang gerak ke MITC. Masa tu lah aku dapat kenal Dr Zaidan, iaitu pensyarah Fizik Fakulti Sains UPM. Sebelum ni pernah terbaca nama beliau kat internet aje. Sambil2 tu dapat kenal 2 kawan baru dari UPM, seorang tengah buat master in physic & sorang lagi PhD jugak dalam fizik. Faezah pulak memang aku dah sedia kenal sebab satu kampung dengan aku..hehe



Untuk seminar ni, mula2 Dr Zaidan terangkan pasal konsep fizik & aplikasinya pada kehidupan seharian. Hukum2 seperti graviti, inersia, keabadian tenaga & pelbagai hukum yang canggih manggih lain jugak turut diterangkan. Tak tahu la diorang ni faham ke tak. Aku pun macam termangu2 jugak. 

Kemudian 70 pelajar tu kitorang bahagikan kepada 3 kumpulan. Aku partner dgn bard, Yana dengan Faezah & dua orang lagi untuk satu group.


Ada 3 soalan yang diberi kepada setiap kumpulan:
1. Kenapa berat seseorang jika ditimbang dengan teliti di KL boleh jadi berbeza berbanding di London?
2. Apa perubahan daya yang terjadi apabila satu bola dilepaskan dari titik pegun di udara ke lantai?
3. Apa yang membuatkan satelit terapung di langit?

Ha... sapa nak jawab.. Sila kasi komen kat bawah k.



Lepas aje sesi bersama pelajar habis lebih kurang pukul 5.30, kitorang habiskan dengan sesi bergambar kat depan planetarium. Sesi poyo moyo bermula..hehe.



Abis aje sesi bergambar kitorang pegi makan. Sebab makanan ditanggung oleh pihak planetarium, maka kitorang order je ape yang rasa nak makan. Tapi disebabkan aku malu2 miaw maka order roti canai je. Gambar kat atas tu Faezah tengah menikmati roti John Hong Kong nye. Sampai kembung pipi tu ha.. hehe..


Salam dari budaksepet,


p/s :

i. Kenapa aku tak update blog selama 4 hari haa ? Hehe..
ii. Tak sangka bandar Melaka sangat cantik..




4 comments:

Jom layan lagu

Tuesday, March 23, 2010 , 5 Comments

Assalamualaikum & hai....

Beberapa hari ni aku terperasan member rumah aku suka sangat pasang lagu Ungu ni. Dalam satu hari ada mau 8 kali aku dengar kot. Adakah sebab diorang suka warna ungu? Atau lagu ini sangat best? Ataupun diorang sedang menghayati lirik lagu tersebut untuk diaplikasikan pada life diorang? Hahaha.. Tapi apa pun lagu ni memang best la jugak. Jadi untuk hilangkan tensen final exam ni, meh kita dengar lagu Dilema Cinta oleh Ungu ni.

Tambahan lagu ni mengingatkan aku pada seseorang.hehe....

Jom layan...


Dilema Cinta - UNGU

Seberapa salahkah diriku
Hingga kau sakiti aku begitu menusukku
Inikah caramu membalas
Aku yang selalu ada saat kau terluka

Seberapa hinanya diriku
Hingga kau ludahi semua yang ku beri untukmu
Tak ada satu pun perasaan yang mampu membuatku begitu terluka

Namun ku terlanjur mencintai dirimu
Terlambat bagiku pergi darimu
Bagiku terlalu indah perasaan itu
Tak mudah untukku menjauh darimu

Telah ku coba segala cara
‘Tuk bahagiakan kamu
Merebut hatimu
Namun tak semudah yang ku bayangkan
Bila kau tak inginkan ku ’tuk di sisimu

Tak pernah kurasakan sebelumnya
Menginginkan dirinya hingga ku tak kuasa
Meyakini hatiku bahwa ku mampu berlalu

Namun ku terlanjur mencintai dirimu
Terlambat bagiku pergi darimu
Bagiku terlalu indah perasaan itu
Tak mudah untukku menjauh darimu

Namun ku terlanjur mencintai dirimu
Terlambat bagiku pergi darimu
Bagiku terlalu indah perasaan itu
Tak mudah untukku menjauh darimu


Reflections :)

Salam dari budaksepet,


p/s : Doakan aku untuk last paper final exam esok!



5 comments:

Jangan engkau mainkan ~

Saturday, March 20, 2010 , 9 Comments

Assalamualaikum & hai....

Tadi aku berjalan2 di sebuah blog. Kemudian ada satu entri yang menarik perhatian aku.




Jika kau memancing ikan.
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu.

Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia
semula ke dalam air begitu saja.
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya
ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Sama lah juga ;

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang.
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.

Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu.


Emmm...ada benarnya ayat kat atas ni.. Macam mana tak mahu kasi pengharapan kepada orang? Bukan niat untuk meletakkan mata kail, tapi ada juga yang tersangkut secara tak sengaja. Namun kesannya tetap ada.


Salam dari budaksepet,


p/s : adakah aku perlu bawa ikan tersebut ke hospital? hehe 



9 comments:

Sabar Chelsea fan!

Wednesday, March 17, 2010 3 Comments

Assalamualaikum & hai...


Baru je balik dari tengok bola Chelsea vs Inter Milan. Nampaknya saingan Liga Juara2 dah boleh dilupakan. Sekarang ni kita tumpukan pada Piala Liga. 



"Oii x aci r maen sepak punggung aku" Kata Drogba

Harapan aku untuk Liga Juara2 ni biarla Inter Milan tak dapat masuk final. Hahaha.. Pada muke ko... Sapa suh kalahkan Chelsea..hehe.. Tapi aku jugak taknak MU atau Arsenal menang. Nanti diorang akan berjalan angkat kepala pulak... Biarla Barcelona akan menang lagik..hehe

Sekarang tengah takde mood nak update blog.


Salam dari budaksepet,


p/s : Mood tengah tak berapa betul...



3 comments:

To be a better man

Sunday, March 14, 2010 0 Comments

Assalamualaikum & hai..

Hari ni jom kita layan lagu Better Man by Robbie Williams.

Lagu ni berkait rapat dengan kisah hidup Robbie Williams sendiri. Dia telah dilaporkan mengalami masalah emosi, masalah keyakinan diri, ketagihan arak, dan penyalahgunaan dadah yang teruk sejak awal pembabitan dalam bidang seni. Beliau didakwa  mengalami ketagihan xanax, sexat & vicodin dan juga menghisap sehingga 60 batang rokok sehari.

Dalam usaha untuk berubah, Williams dibantu oleh rakan karibnya Elton John yang telah membawa beliau ke pusat pemulihan di Tucson. Sekurang2nya ada niat dia untuk menjadi a better man.


Send someone to love me 
I need to rest in arms 
Keep me safe from harm 
In pouring rain 

Give me endless summer 
Lord I fear the cold 
Feel I'm getting old 
Before my time 

As my soul heals the shame 
I will grow through this pain 
Lord I'm doing all I can 
To be a better man 

Go easy on my conscience 
'Cause it's not my fault 
I know I've been taught 
To take the blame 

Rest assured my angels 
Will catch my tears 
Walk me out of here 
I'm in pain 

As my soul heals the shame 
I will grow through this pain 
Lord I'm doing all I can 
To be a better man 

Once you've found that lover 
You're homeward bound 
Love is all around 
Love is all around 

I know some have fallen 
On stony ground 
But Love is all around 

Send someone to love me 
I need to rest in arms 
Keep me safe from harm 
In pouring rain 

Give me endless summer 
Lord I fear the cold 
Feel I'm getting old 
Before my time 

As my soul heals the shame 
I will grow through this pain 
Lord I'm doin' all I can 
To be a better man 


Aku juga mahu ingin jadi lelaki yang lebih baik.

Salam dari budaksepet,




0 comments:

Mood gembira campur pening

Saturday, March 13, 2010 , 2 Comments

Assalamualaikum & hai..

Sekarang dah pukul 6.38 minit pagi dan aku masih lagi tak tidur sejak semalam. Ni la kesan dari tidur lebih dari 12 jam.hehe. Tapi sekarang ni aku sedikit happy sebab aku baru aje install plugin baru untuk gambar kat blog aku ni (walaupun kepala dah mula pening). Dapat inspirasi dari member aku Fareedzul Hareez ni.

Dengan plugin ni, maka aku boleh upload foto2 yang aku ambil untuk korang view secara besar. Boleh cuba dengan klik pada gambar campur aku kat bawah.







Namun disebabkan oleh plugin ni, blog aku dah tak dapat di layari menggunakan internet explorer 8. Jadi sapa2 yang pakai IE8 tu baiklah korang tukar kepada Google Chrome.hehe. Boleh baca review aku di sini.

Apa pendapat korang?

Salam dari budaksepet,


p/s : Widget followers pun dah hilang sama. Nanti kesian la blogger lain takleh nak follow blog aku nanti. Hahahaha..pasan betul aku ni..



2 comments:

Gadis hilang Siti Syakirah Ma Hussin

Friday, March 12, 2010 4 Comments

Assalamualaikum & hai..


Gadis yang berusia 19 tahun ini telah hilang sejak seminggu lalu tanpa khabar berita. Jika sesiapa ada ternampak gadis yang seakan Siti Syakirah ini, silalah telefon nombor di atas.

Anda boleh tolong sebarkan poster ini di blog anda dengan link gambar ini : http://img63.imageshack.us/img63/9743/syakirahilange.jpg


Salam dari budaksepet,




4 comments:

Fotografi di bangunan KTMB

Thursday, March 11, 2010 2 Comments

Assalamualaikum & hai..

Gambar berikut aku ambil pada 15hb Januari yang lepas. Waktu tu aku baru balik dari Planetarium Negara untuk lihat gerhana matahari separa. Turun dari Planetarium Negara yang terletak atas bukit tu punya la penat. Kalau turun dah penat naik lagi la penat ye tak..hehe..

So turun tu singgah kejap kat Masjid Negara. Semayang kejap pastu duk rehat2 tengok permandangan. Tak sangka persekitaran Masjid Negara ni sangat lawa dengan pelbagai corak landskap & infrastruktur. Boleh jadi tempat outing ambil gamabr ni. Tapi disebabkan dah lewat petang maka aku kena balik cepat sebab keesokannya aku ada exam forensik.

Dalam perjalanan dari Masjid Negara ke Stesen Keretapi Kuala Lumpur tu aku sempat snap beberapa gambar. Semalam baru datang angin nak edit.hehe

So enjoy k. Klik pada gambar untuk melihat imej besar. Apa kata sebelum tu tekan f11 pada keyboard untuk dapatkan saiz page yang maksimum. Kemudian tekan f11 lagi sekali untuk kembali kepada saiz page asal.








Sebelum ni aku  jarang main dengan color tone. Tapi kali ni nampaknya tone monocolor tu macam sesuai untuk menampakkan bangunan tu dah lama.

Salam dari budaksepet,


p/s : Semua gambar ni aku edit guna software photoscape. Free aje. Cuba lah ;)



2 comments:

Alternatif

Tuesday, March 09, 2010 , 2 Comments

Assalamualaikum & hai...

Semalam aku tengah ready2 nak goreng ayam kentucky untuk makan malam. Ayam dah siap celup dengan telur & tepung kentucky dah. Tapi letak tepi dulu. Masak dulu air sambil tanak nasik sebelahnye. Orang Terengganu biasa sebut rebus air tau, bukan jerang atau masak air.hehe..


Tunggu punya tunggu rupanya gas masak aku dah habis Adus...nasi & air tak sempat masak lagi. Nasib baik nasi dah mula kering. Ayam kentucky aku pulak duk tersengih kat tepi sambil berendam dalam tepung. Call tokey gas dia kata tak hantar malam2 buta ni.

Gambar budu aku curik dari makangmake.blogpot.com

Fikir punya fikir, last2 aku amik budu, letak lada burung (lada yang kecik tu) kemudian perah limau sikit then bersihkan kacang botol yang aku baru aje beli dua tiga hari lepas. Pergh..makan dua tu aje pun dah sedap kaw2 dah. Siapa tak pernah try makan budu dengan ulam kena la try, baru la tahu sedapnye.. hehe

Errr..sebenarnya aku tak tahu nak tulis apa ni.hehe. Meh aku kongsi resepi yang aku eksperimen dua tiga hari lepas. Asalnya nak buat macam ayam goreng kunyit kat kedai tu. Tapi last2 dah tambah sayur dengan banyak. Dah jadi macam sayur campur pulak. 


Mula2 potong ayam jadi kecik2, kemudian gaul dengan kunyit & garam. Goreng kasi separuh masak. Kemudian  tumis bawang putih+besar+ lada kering kasi naik bau, letak ayam balik then letak sayur brokoli+kobis. Goreng2 sikit kemudian letak garam & gula. Modified sikit guna kicap terus siap. 

Sengaje kasi jadi colorful sikit kali ni. Baru la ada selera nak makan..hehe.


Salam dari  budaksepet,



p/s : Ayarkk.... aku tertaip entri ni kat blogger Medical Science Club! Hahahahahah.. Patut la aku carik signature aku tak jumpa2 tadi.. aduiii.. kalau aku publish memang naya aku tadi.. hahahha.. Nasib baik sempat detect. Sengal betul.



2 comments:

Proton Emas - Kereta Konsep untuk Proton

Monday, March 08, 2010 4 Comments

Assalamualaikum & hai...



Aku adalah salah seorang peminat & penyokong pembuat kereta nasional Proton. Tak kiralah orang kat luar nak kata apa pasal syarikat ni, tapi bagi aku inilah salah satu kebanggaan yang kita kena jaga. Jika nak dibandingkan Proton dan Mercedes sudah tentulah tidak adil kerana syarikat Mercedes dah berusia lebih 100 tahun walhal Proton baru sahaja 27 tahun. Ibarat seorang budak remaja dengan dengan seorang datuk yang dah berpengalaman seratus tahun.hehe.

Tapi walaupun baru berusia 27 tahun, aku boleh cakap yang pencapaian Proton setakat ini boleh dibanggakan. Syukurlah sebab Proton telah menjadikan Malaysia sebagai negara membangun & negara Islam pertama yang boleh membuat dan mengeluarkan keretanya sendiri. Namun yang pastinya banyak lagi yang boleh dicapai oleh Proton. Yang penting kita kena sokong lah syarikat kita sendiri ni. Kalau tak kita sokong siapa lagi.. hehe

Ok dah dah.. Jangan ko nak merepek lagi budaksepet. Orang nak baca pasal kete ni pulak...


Proton Emas - Kereta Konsep Pertama Proton

Sebelum tu jom kita tengok dulu video ni.


Kereta konsep Proton ini dinamakan sebagai Proton Emas yang berasal dari perkataan Eco-Mobility Advance Solution. 

Proton Emas menggunakan enjin hibrid iaitu motor elektrik dan petrol. Enjin yang menggerakkan kereta ini ialah enjin elektrik. Oleh itu, ianya menjanjikan bunyi yang senyap berbanding enjin motor petrol. Kadar pengeluaran asap juga dapat dikurangkan dengan mendadak.

Enjin elektrik ini mampu memacu Proton Emas ke kelajuan maksimum 170km per jam dimana bateri lithium yang dicaj sekali boleh membawa sejauh 50 kilometer. Apabila bateri hampir habis, maka enjin petrol akan dihidupkan untuk mengecas bateri ini. Maka pengguna tidak perlu risau keperluan untuk mencari sumber kuasa untuk mengecas kereta (agak pelik bunyinya kan? hehe :p )


Enjin 1.2 liter ini boleh bergerak dari 0 hingga 100km/jam dalam masa 14 saat.

Bahagian dalam Proton Emas memuatkan dua monitor TFT yang terletak di bahagian tengah dashboard . Monitor sebelah kanan menunjukkan meter kelajuan elektronik dan status penting kereta seperti status tenaga sistem hibrid manakala monitor sebelah kiri memaparkan in-car entertainment dan pilihan komunikasi termasuklah pelayar internet. Satu panel ketiga pula terletak di bawah konsol tengah di mana ianya adalah skrin sesentuh (touch screen) yang memaparkan kawalan fungsi kereta yang lain.

Bahagian dalam Proton Emas


Bagi aku, Proton Emas ini kelihatan agak menarik dengan bumbung dan cermin hadapan yang disambungkan secara terus. Walaupun dalam gambar ianya kelihatan agak kecil, tapi sebenarnya ianya cukup luas (bersaiz SUV) untuk memuatkan 4 orang di dalam kereta dengan ruang kaki dan kepala yang agak luas. Ke-empat2 kerusi pulah boleh diubahsuai kedudukannya secara individu, sama seperti kerusi hadapan.



Terdapat 3 jenis model yang akan dikeluarkan iaitu model Emas dan Emas3 yang sesuai digunakan di dalam bandar dan berkonsep moden manakala Emas Country pula lebih sesuai digunakan di luar bandar dengan konsep SUV.


Model Emas

Model Emas Country dengan reka bentuk seakan SUV 







 Pemegang pintu dengan panel kawalan pintu elektronik

 Tun Dr Mahathir diiktiraf sebagai bapa permotoran Malaysia


Meter hadapan menggunakan skrin TFT sama seperti kebanyakan monitor komputer.

 Panel skrin sesentuh



 Yang ni pun lawa jugak. err.. maksd aku kereta kat belakang tu..hehe


Proton dikatakan memerlukan masa 1 hingga 2 tahun untuk membolehkan kereta ini dikeluarkan secara besar-besaran. Pasal harga tu kita tengok aje lah nanti.hehe..


Salam dari budaksepet,




4 comments:

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu