Aku, Dia & Cerebral Palsy....

Saturday, September 20, 2008 , 0 Comments

Assalamualaikum....

Pagi tadi aku ade kelas patho nervous system. Hari ni belajar psl 3 penyakit; cerebral palsy, epilepsy, & peripheral nerves disease. Aduiii...dah tambah 3 lagi penyakit. Setakat ni, untuk patho Nervous ada 12 penyakit kena kover untuk final exam. Semua2 tu pulak ada banyak pecahannya sendiri. Ni tak termasuk sistem2 lain.

Okes, tadi masa tengah solat terawikh tadi, aku terfikir untuk cite kat sini secara ringkas apa yang aku dah belajar setiap hari (nampak sangat tak khusyuk masa solat tadi.huhu). Jadi sekurang2nya aku akan revise balik apa yang dah belajar tadi.

So lets start with the 1st one. Known as cerebral palsy. Dalam BM tak pasti apa, tp yang pastinya ia adalah masalah pergerakan dan keseimbangan terhadap kanak2 yang baru lahir.


CEREBRAL PALSY
  • Definition
    •  Is a group of disorders that appear at the 1st few years of life and affect the child's ability to control movement, balance & posture.
  • Cause
    •  Damage/problem with the motor skill area of the brain during its development (pre/neo/post natal)
  • Classification :
    • Physiologic
      • Rigid-spastic, athetoid, ataxic, atonic, mixed
    • Topographic
      • Monoplegia, paraplegia, hemiplegia, triplegia, quadraplegia, diplegia
    • Etiologic
      • Prenatal, natal, postnatal
  • Risk Factor :
    • Kernicterus, cerebral hemorrhage/infarction, cerebral malformation, infection of mother during pregnancy (rubella or measles), impairment of bloof flow to uterus & placenta.
    • Low weight baby, premature baby, vaginal bleeding during pregnancy & difficult labour
  • Diagnosis :
    • patient history, physical exam (motor skill & reflex test), CAT & MRI scan.
  • Prevention & Treatment :
    • Good prenatal care (to prevent premature, low wt & infection from the mother),
    • Physical therapy, occupational therapy, 
    • Drugs to control seizures n spasm,
    • Orthopedic surgery to adjust tendons & fuse joints, 
    • Selective dorsal root rhizotomy (spine operation that consist in cutting in some nerves in spinal cord to relieve some spasticity.
**Kepada yang membaca tu, sori sebab tak dapat den nak xplain medical term tu satu2. Kalo berminat boleh aje carik kat internet. hehe

Astromas

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comments:

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu