Kesibukan Yang Mula Melanda.

Saturday, November 29, 2008 0 Comments

Assalamualaikum & Hye..
Sekarang hampir pukul 3 pagi. Aku tengah siapkan assignment patho musculoskeletal. Tajuknye pasal muscle of upper and lower limb with nerve & blood supply of the muscle!!! banyak tu nak kena cite! Adui..dah la anatomi aku ni dah banyak lupe. Nampaknya aku akan habiskan masa yang agak banyak untuk assigment ni.

Ni kerja yang perlu dibuat buat masa ni:
*Assignment & presentation patho endocrine :
   1. Relation of hormone and stress (what an interesting topic huh?)
*Assignment patho haemato :
   1. Muscle of upper and lower limbs with its nerve and blood supply
   2. Muscle of neck and had with nerver supply
*Assigment & presentation patho haemapoietic & lymphoid system
   1. Packed Cell Volume (PCV) & Hemoglobin estimation method

Kelmarin, editor majalah Dewan Kosmik, sdr Khairuanuar Manshor telefon aku. Dia nak mintak aku buat artikel untuk ruangan fokus untuk isu Jan 09. Tak penah lagi aku menulis untuk ruangan fokus. Selama ni menulis untuk ruangan astronomi dan sains angkasa aje. Dia mintak dua artikel, kedua2nya pasal Tahun Astronomi Kebangsaan yang bakal disambut sepanjang tahun 2009. Jadi, tambah lagi satu kerja kat list.

*Artikel Dewan Kosmik
  1.Fokus : Tahun Astronomi Antarabangsa 09, Sumbangan Astronomi Kepada Dunia (tajuk cadangan)
  2. Sains Angkasa : Pesawat Angkasa NASA

13 dan 14 Disember ni, aku mewakili Astromas dan Falak Online akan mengadakan kem astronomi di Pantai Kelanang, Banting. Banyak program yang nak dijalankan, antaranya bengkel teleskop, membaca peta bintang, chit-chat astronomi, cerap tompok matahari, cerapan bintang, dan yang utama sekali ialah mencerap tahi bintang pada malam tu. 

Err..sapa2 yang berminat nak join aktiviti ni bagitau la aku ye..hehe.. Sumenya free aje kecuali makan ditanggung peserta. Tempat penginapan sume beres!

Oklah, aku nak sambung buat kerja ni. Buat sikit lagi, then dlm kul 3.30 tidorrr

zzzZzzZZZzz


Salam dari budaksepet,




0 comments:

Hari Yang Macam2

Friday, November 28, 2008 1 Comments

Assalamualaikum & hye...

Hari ni banyak benda yg berlaku. Ada yang menggembirakan, ada yang men-tensen-kan.

----------------

Waktu : 5.30 petang
Lokasi : depan komputer, tepi sliding door
Status : baru lepas sembahyang Asar.

Selesai aje sembahyang, terus aku duk depan pc. Bukak page MSC. Refresh page.

Tiba2 degupan jantung aku bertambah kencang. Suhu badan mula menaik disertai perasaan geram bercampur marah. Si Alamak dan Huhuhu buat hal lagi kat website MSC!! 
(baca entri berkaitan sblm ini)

Kali ni lagi teruk! Lagi dasyat! dan lagi melampau! Kenyataan dia sungguh racist! Sampaikan aku yang baca ni pun rasa sakit hati. Kenapa la ada Melayu yang macam ni.

Bila aku baca aje komen yg 1st, terus aku login kat shoutbox tu & delete komen melampau tu. Tak sanggup aku nak publish komen tu kat sini. Lepas delete komen tu, aku refresh balik page MSC.

Ada lagi komen baru!!! Kali ni dengan nama Huhuhu pulak.. Ayat beracun dan busuk! Masih lagi racist

Aku delete lagi. Kemudian refresh balik page MSC.

Ade lagi!!!

Nampaknya dia tengah online dan aku pun sama.

Kami tengah BERPERANG!!!

Proses delete dan ada balik berlaku beberapa kali. Kali ni makhluk ni guna nama BUMIputera pulak. Komennya mengagung-agungkan orang Melayu. Mengagungkan di tempat yang salah!

Aku dah start tensen. Tak boleh jadi mamat/minah *&^*& ni. Dia cuba menanam racun ke dalam MSC. Dia nak suruh peristiwa 13 Mei berlaku ke? Satu kelab pun nak gaduh2. 

Akhir sekali, aku amik keputusan untuk ban IP address Huhuhu/Alamak/Bumiputera tu. Maka mula dari hari ni, dia tak dapat buat komen kat website MSC lg. Sebenarnya ketiga2 nama td orang yang sama aje.

Komen2 bodoh terus lenyap.

Syukur.



----------




Waktu : 8.30 malam
Lokasi : depan komputer, tepi sliding door (port aku selalu)
Status : tengah chatting dengan Miss Hani Nadiah.


Tiba2 Fifi, housemate aku kata,

" Wan, jom g klinik"
"Nape? Ko kena asma ke?"
"a'ah, rasa makin teruk ni"
"tak pakai inhaler ke?" tanya aku
"dah, tp tak berapa berkesan ni, petang tadi dah amik salbutamol tapi tetap tak jalan jugak"
"Oh..kalo g2 jom pegi..nak nek moto kan?"
"a'ah. Takut waktu balik nnti aku takleh bawak moto, kalo ko ade OK la sket"
"OK jom"

***Start moto, terus menuju ke klinik kerajaan kat belakang UiTM***

Baru separuh jalan, hujan turun dengan selebat2 lebatnye. Macam tak mau berenti. Kitorang terpaksa tunggu kat bus stop tepi jalan.

"ai...lama la pulak hujan nak berenti".

Aku senyap dan Fifi pun senyap. Aku tau dia tak berapa selesa nak bercakap sebab serangan asma tu. Aku pandang jalan raya yang basah dengan rintik hujan yang terus merjah bumi. Kereta lalu lalang macam berlumba2. Tempias hujan asyik2 mencuit aku.

Emm...situasi ni mengingatkan aku pada peristiwa lama. Aku ingat lagi tarikh tu 21 Oktober 2007. Waktu tengah cuti sem. Aku habiskan cuti sem tu dengan kerja kat AOWA di Tesco Wangsa Maju. Lebih setengah bulan aku kerja kat Wangsa Maju tu. Nasib baik kakak angkat aku ada duk kat situ, jadi aku boleh tumpang tidur umah dia.

Malam 21 Oktober tu aku balik ke rumah sewa aku di Shah Alam untuk amik kasut n baju untuk pakai masa kerja. Aku sampai sana pd waktu malam, lebih kurang pukul 11 malam.

Alamak! ada orang kunci padlock rumah sewa aku! Aku takde kunci padlock tu.

Aduiii...

Macam mana ni? Nak balik Wangsa Maju memang dah tak sempat. Nak masuk rumah tak boleh.Huhu...
Jadi terpaksa la aku tidur kat surau berdekatan.

Sampai aje kat surau tu, hujan mula turun dengan selebat2 lebatnya. Siap dengan ribut sekali.

Aduss..Surau pulak kunci. Terpaksa la aku tidur kat luar surau tu. Sejuk masa tu toksah kira la.. kain selimut pun takde. Nasib baik la ada kain pelikat surau, boleh aku guna untuk selimut badan. Maka meringkuk la aku berselimut yang tak cukup untuk kover seluruh tubuh aku ni. Memang nampak macam tenggiling lah aku masa tu.

Kilat sabung menyabung. Tempat aku tidur tu asalnya tak kena tempias. Masa tu aku dah lena dah. 
Tapi kemudiannya angin bertambah kencang meniup air kena tempat tidur aku.

Aku terjaga.

Ubah tempat.

Cuba untuk tidur balik. Tapi tak dapat. Hujan dan ribut masih tak berenti.

Masa tu mula la aku duk mengimbas kisah2 lama. Sedar tak sedar, ada air mengalir di pipi.

Rasa lonely gila masa tu. Kadang2 macam rasa kesian pada diri aku sendiri. Situasi tu membuatkan aku teringat balik kisah masa kecik2 dulu.

Kami adik beradik dulu membesar dengan mak aje. Ayah? Entah ke mana. Masa tu kalau orang tanya pun tak tau nak jawab. Kitorang ni bukak2 mata nampak mak aje. Makan, minum, rumah tangga sume mak yang uruskan. Nasib baik la nasi lemak mak aku masa tu agak top kat kampung aku tu. Jadi boleh la guna duit berniaga tu untuk tanggung kami 5 orang adik beradik ni. Berniaga pun kecik aje. Just jual nasi lemak kat bangsal depan rumah. Masa tu nasi lemak ada lagi yang 5 posen sebungkus. hehe.. Bolehlah duit berniaga tu untuk guna makan pakai kami ni. Kadang2 ada jugak time sesak betul. Penah dulu kitorang makan nasi dengan ikan rebus, ikan rebus yang digoreng dan budu aje. Masa makan tu.aku tanya mak aku.

 "Nape Ma makan kerak nasi"

Kemudian mak aku jawab

"Ma memang suka makan kerak nasi ni"
Padahal sebenarnya nasi dah habis..

huhuhu..

Aku rasa sume pengalaman ni lah yang membuatkan siapa diri aku sekarang.
.
.
.

Emm..dah la cite banyak2 pasal ni. Berbalik pada situasi aku kat surau tadi.

Jam dah lebih dari kul 12 tengah malam. Maknanya dah masuk 22hb Oktober dah....Hari besday aku tu.. tak sangka hari besday aku keadaan macam ni.

Aku keluarkan enset. Tunggu2 juga takut2 ada orang hntr msg wish hepi besday. Sorang aje yg wish aku, tu pun Saestre, rakan sekelas.

Kemudian aku  taip mesej

"hujan lebat, sejuk". 

Aku hantar kat dua orang. Sengaja aku hntr takut2 ia boleh ingatkan kwn aku tu yang hari ni adalah besday aku.

tunggu reply dari seseorang..

*no reply*

Entah pukul berapa, aku tertidur. Lena dengan bunyi hujan dan ribut.

-------------------
Sebenarnya banyak lagi benda gembira n yang tak gembira berlaku malam ni. Tak larat dah nak menaip. Sebernarnya aku berblogging malam2  kat akupunyacerite ni untuk buat aku ngantuk.hehe..

So sekarang dah stat ngantuk & aku nak tidur.

Nyte semua.

Salam dari budaksepet,




1 comments:

Jersi Baru Malaysia

Wednesday, November 26, 2008 4 Comments

Assalamualaikum & hye...

Nike Malaysia baru2 ni telah keluarkan jersi baru pasukan kebangsaan Malaysia. Lawa siot.

Tanpa banyak bebel, jom kita tengok rupanye.

Jersi Utama

Jersi Malaysia masih mengekalkan jalur melintang ke bawah. Ianya adalah simbolik kepada gelaran pasukan bola sepak Malaysia iaitu skuad Harimau Malaysia.

Berbanding dengan yang lama, jersi baru ni kelihatan lebih fit. Sebenarnya ia adalah ciri2 yang bagus untuk mengurangkan tarikan baju oleh pemain lawan. Selain tu, ianya akan membolehkan pemain bergerak dengan lebih bebas.


Nombor jersi dibahagian depan dan belakang nampaknya direka untuk kelihatan lagi cun dari yang dulu. Simbol keris masih lagi ada pada baju iaitu pada kedudukan yang sama seperti jersi lama.

Kolar baju sedikit berubah menjadi lebih round dan mempunyai nama Malaysia di bahagian belakang.




Baju di Tempat Lawan
Jika pasukan Malaysia bertandang ke tempat lawan yang memakai baju yang warnanya hampir sama, jersi kedua yang bewarna biru akan digunakan. Jersi ini adalah biru kosong tanpa belang. Ianya juga kelihatan fit dan mempunyai warna merah di kolar.

Kasut Malaysia

Diberi nama Super Ligera, kasut bola ini mempunyai warna yang sama dengan warna jersi. Ianya direka untuk memberi prestasi tinggi dengan berat yang amat minima. Diperbuat dari kulit kanggaro yang istimewa memberi keselesaan disamping kejituan kawalan yang optimum.

------------------


Sekarang ni aku ada jersi belang yang lama. Ni duk mengidam nak yg baru lak pulak! hahaha..

Kita tunggu dan tengok k ;0)



salam dari budaksepet,




4 comments:

Hari Emo Sedunia

Wednesday, November 26, 2008 0 Comments

Assalamualaikum & hye.

Sekarang ni,  urusan subjek kami yang batch pioneer BMS dah hampir selesai. Kiranya dah selesai abis la. Aku kalo bleh nak jdkn grup aku ni same subjek sampai la abis. Jadi tak la bercerai berai bak kata orang. Hehe.. Namun ada la beberapa orang yang lain satu dua subjek. Jadi tak kisah la. Asalkan overalnya kami masih bersama.

------------------

Hari ni aku rasa boleh gelarkan hari emo sedunia.haha. Ramai betul orang yang emo ari. Yang pompuan ler.

Aku terpikir jugak, diorang ni PMS (pre-menstrual syndrome) same2 ke? hehe

4 orang member kelas aku ari ni duk meng-emo-kan diri. Last2 aku jugak yang kena berhadapan dengan cik2 yang emo ni. Nasib baik urusan kelas sume dah setel.

Sabo aje la.




hehe..

Salam dari budaksepet.





0 comments:

Hari Pertama Kuliah

Monday, November 24, 2008 1 Comments

Assalamualaikum & hye...

21hb yang lepas aku postkan kat website Medical Science Club (MSC) (aku adalah AJK webmaster MSC) mengenai kuliah surgeri yang perlu dihadiri oleh semua pelajar fakulti pd hari ni  (24hb). Biasanya kuliah2 dibuat untuk pelajar yang amik subjek tersebut saja. Tapi kali ni disebabkan professor jemputan dari Poland yang akan sampaikan, maka kami semua BMSian ni kena la pegi. Kuliah dijadualkan bermula pukul 9 pagi di dewan teater MSU.

 Disebabkan hari ni adalah hari pertama kuliah, maka aku risau ramai yang tak datang. Nanti tak elok pula imej MSU pada pandangan professor tu. Aku sendiri tadi pukul 9.15 masih lagi ada kat rumah sebab menunggu kereta kawan untuk aku tumpang ke kolej. Hujan waktu pagi tu. Nak jalan kaki mau basah lenjun aku.

Jam dah pukul 9.40 pagi. Aku baru saje sampai kat kolej. Aku diberitahu dewan teater masih lagi gelap lagi tanpa aircond dipasang. Pelajar pun dah mula mengeluh2 sebab tunggu lama. Pensyarah yang dinanti tak juga tiba2.

Aiseyman... Aku tersilap masukkan info kat website MSC ke? Mana tau aku tertukar tarikh ke ape. Mau diorang ni sepak aku sedas sorang.hehe..dah la ramai tu.

Rupa2nya professor tu ada masalah dengan flight. Jadi dia tak dapat hadir hari ni. Kuliah neurosurgeri esok pun turut dibatalkan..

Fuuh...lega aku.. Ingat silap aku tadi..hehe..

Lepas satu bala..
haha..

..........

Waktu : 7 petang
Lokasi : depan desktop dekat sliding door rumah
Status : baru habis main Need for Speed Most Wanted.

Selesai aje aku maen gem tu, sengaja aku refresh page MSC. Mana tau takut2 ada orang tinggal komen kat shoutbox kat website tu.

Selesai aje refresh. Mata aku terpandang dua komen yang membuatkan aku palpitation (dapat rasa degupan jantung sendiri). Ni komen tersebut.

Huhuhu This is very bad site...its so cluttered and the language used is so poor... what an embarrasement to MSU


Yang tu takpe lagi, memang silap aku grammar yang entah apa2. Tapi bila baca komen kedua :


alamak : sy rasa ada yg tak kena dgnsite nie... kenapa grp C dnD takde apa2 update. Initak adil MSC milik grp A dn B jer ke? Mcm mn kamu semua organise hah?! Senarai AJK pun takde! Tak Adil Langsng


Gulp!

Terkujat jugak aku bila baca komen ni. Palpitation yang aku rasakan tu bukan sebab aku takut atau apa. Bukan sebab aku rasa silap aku sebagai webmaster MSC. Tapi ia disebabkan oleh hati aku sikit tersinggung dengan ayat2 tu.

Mungkin si Huhuhu dan Alamak ni menganggap kami yang senior ni sengaja memonopoli website tu. Tempiasnya mesti la terasa mostly kat aku sebab aku webmaster kelab MSC. Sebenarnya setiap kelas representative (macam ketua kelas setiap group) aku beri password untuk buat post kat situ. Boleh kata setiap kali ada  AJK meeting aku akn suruh diorang poskan hal ehwal group diorang kat situ. Tapi masalahnye hanya aku sorang saje yang nampaknya buat posting kat situ. Sesetengah class rep lain tak de nak buat pos kat situ. Mungkin diorang rasa lagi senang kalau diorang berurusan pakai mulut aje. Jadi tak kisah la pasal tu. Takkan aku nak paksa jugak...hehe

Kerana aku selaku webmaster yang bertanggung jawab buat maintenance website tu jadi aku la yang selalu buat post kat situ. Disebabkan aku juga class rep group B, maka banyak info aku adalah mengenai group aku dan group A yang merupakan satu batch dgn aku. Hal ehwal group lain mana la aku tau. Ingat aku takde kerja nak pergi intai setiap group satu2?

Mungkin sebab ni, saudara/i Alamak dan Huhuhu tu terasa seperti website MSC menganaktirikan group diorang. Jangan la cepat melenting dan terus menuduh kami ini tanpa usul periksa. Silap2 tuduh makan dalam woo..

Aku bukan la nak terasa hati sangat. Cuma tersinggung macam usaha aku selama ni untuk website tu tak dihargai. Aku banyak habiskan masa untuk buat maintainence website tu. Nota kuliah dari yang junior sampai la yang senior aku la yang uploadkan agar boleh dimuat turun semua. Sebab ramai yang macam tak sabar2 nak dpt lecture note cepat, sampaikan aku baru aje sampai rumah terus mengupdate notes2 ni untuk di download. Penat baru sampai umah pun tak abis lagi tu. Artikel2 dalam website tu pun aku yang taip sendiri. Diulangi TAIP sendiri. karang tak ada artikel baru ada orang komplen pulak. Ditambah pulak assignment sendiri, nak study lagi, urusan personal lagi..

Huhu..sabar aje la..

Namun aku tahu yang bukan semua BMSian bermentaliti macam saudara/i Huhuhu dan Alamak tu.. Dalam setandan pisang, tak semua busuk. 

Kan2?

Sebenarnya saudara/i Alamak dan Huhuhu tu orang yang sama sebab IP addressnya sama.

Ni lah asam garam jadi webmaster MSC..

hehe

Salam dari budaksepet,



1 comments:

Bermain Sebelum Tak Boleh Main!

Sunday, November 23, 2008 0 Comments

Assalamualaikum & hye...

Minggu ni aku rasa ramai yang tak ade mood untuk brblogging. Hari2 jugak aku refresh page aku ni untuk tengok sama ada geng2 blogger lain ada update cerite mereka. Aku sendirik pun malas nak update blog aku ni.

haha...Skarang ni keja aku asik maen2 aje.

Esok bermula lah kelas aku menandakan semester baru sudah bermula. Nampaknya masa bermain dah nak habis! wuwu...
Esok aku ada lecture updates in cardiovascular surgery dan lusa untuk updates in neurosurgery. Aku excited sebenarnya nak dengar lecture esok sebab aku minat nak jadi specialist cardiac surgery nnti! Nak tau sbb ape? sebab orang Malaysia ni ramai sakit jantung!hehe.. Kalau kat swasta byk boleh buat duit ni >:) muhaha.. (ape da..). Tapi yang penting sekali aku minat dan ada passion untuk jadi cardiac surgeon. Kan2? ;;)  (ayat kover balik).

Seminggu ni aku habiskan masa bermain game Need for Speed Most Wanted, FIFA09 dan tengok drama bersiri House MD. Study?

Takde study pun!
Nasib baik la aku ada tolong adik Syafiqah Azan studi Bio untuk SPM dia. kalau tak mau tak revise langsung ape yg dah ada dalam kepala ni..hehe..

Game Need for Speed tu aku dah jadi orang yang dikehendaki polis yang ke 11 dari 15 orang. Yang paling Most Wanted mestilah orang blacklist yang no 1. Untuk jadi Most Wanted, aku kena lawan dan cabar2 setiap black list tu. Aduyai...walo skarang ni lesen kete pun belum amik lagi tapi dah jadi buruan polis! kuihkuihkuihkuihraya..
Game FIFA09 pulak aku dah habis banyak season dengan pasukan kegemaran aku iaitu CHELSEA. Sebab Chelsea ni terer sangat & asyik menang season aje, maka aku cuba try satu season bermain guna Manchester City (sory Man U, takley maen ko, sbb persengketaan).hehe..

Mai la pakat sokong Chelsea ramai2. >:) Muahahaha...( gelak shaiton).
Cerita House MD pulak aku dah tengok season 3 episod ke 11. Dua tiga hari ni aku asyik layan cerita ni aje. hehe..takde keje laen.. Sekarang ni baru sahaja selesai konflik antara Dr House dan Tritter (pegawai polis) yang mana Tritter berusaha sahabis2 reng [sebut mcm bunyi ekzos moto..orang Terengganu & Kelantan tau la ni] untuk mendakwa Dr House atas kesalahan menggunakan ubat penahan sakit vicodin secara berlebihan. Sebenarnya Tritter usaha juga nak kenakan Dr House sebab Dr House penah tinggalkan thermometer tercucuk kat dalam dubur Tritter! So saling kena mengenakan la ni!.hehe.. 
Okes...

Apa aku nak buat lepas ni ye? Sebenarnya kerja memang ada berlambak tapi aku aje yang malas2 kucing sehari dua ni. Takpe2, apa kata kita draft sama2 jadual harian aku hari ini. Jom!

1.15pm~1.30pm : Mandi dan siapkan diri.
1.30pm~1.45pm : Solat Zuhur
1.45pm~2.15pm : Masak nasi dan sardin dan Makan....nyum..3x
2.30pm~4.15pm : Siapkan artikel Dewan Kosmik isu Januari
4.15pm~4.30pm : Solat Asar
4.30pm~6.00pm : Main Game, tgk cerita House MD, blogging!
6.00pm~6.30pm : Beli barang masak kat Tesco extra, Seksyen 13 Shah Alam
6.00pm~7.00pm : Masak dan makan!
7.00pm~9.00pm : Mandi, solat dan lepak layan berita
9.00pm~11.00pm : Siapkan artikel Dewan Kosmik
11.00pm ~1.00am : Buat kerja tak berfaedah! Baca2 pasal lecture surgery update esok.
1.00am~1.45am: Tengok cite House MD
2.00am ke atas : bersedia untuk tidur! Esok nak kena bangun awal


Salam dari budaksepet.

0 comments:

Semester Baru Bermula! FIGHTING!

Wednesday, November 19, 2008 0 Comments

Assalamualaikum wbr & selamat sejahtera....

Dah lama aku tak update blog ni. Nak kata sibuk dua tiga hari ni takde la sangat.hehe.. Sekarang ni aku baru aje lepas registration untuk semester baru pada 17hb yang lepas. Jadik maknanya masa tu la aku dapat keputusan exam semester lalu.
 
Sebenarnya aku agak cuak, takut result sem lepas aku jatuh. Sem lepas aku agak struggle dengan 4 sistem penyakit Banyak benda nak kena baca n hafal, terutamanya subjek penyakit sistem saraf. Uii...letih den..
 
Tapi alhamdulillah result final exam aku hari tu ok aje. Aku maintain result sem lepas, menjadikan CGPA sekarang ni 3.2+, Syukran.... Yang penting sekarang ni ialah untuk pertahankan pointer dari jangan jatuh di bawah 3. Kalau bawah 3 nanti aku tak dapat masuk fasa klinikal kat International Medical School.
 
huhu....Mintak2 la dapat tempat kat IMS tu.. Memang dah cita2 dari dulu lagi nak masuk situ.
 
Okes..

Sekarang ni aku di semester baru. Semester ni aku masih ambil 4 sistem penyakit, iaitu sistem genito-urinari, peranakan, otot dan tulang, dan darah serta sistem limfa. Cess...translate satu2 jadi BM la pulak..hehehe... bukan pe, nak kasi reader snng faham (haha..ayat yoyo..)..
 
Banyak benda dah aku lupa pasal2 sistem tu. Mau aku dah lupa 50% anatomi dan fisiologi otot ngan tulang, darah dan lain2 tu.. adui....
 
Nampaknya kena polish balik ape yang berkarat ni.
 
Jadi sebagai satu langkah aku nak revise balik benda2 yang dah lama belajar ialah dengan buat wallpaper untuk Medical Science Club.. Dalam kelab ni, kitorang ada satu projek yang dipanggil MSC Illustration yang mana ilustrasi medikal spt wallpaper, short notes, mind maps dan macam2 lagi di letak di website sampingan MSC. Korang boleh pegi tengok kat sini.
 
Oklah.. Aku nak pegi mandi, solat dan makan tengah hari..
 
Chow..
 
Wassalam.

0 comments:

Bas Rosak!

Sunday, November 16, 2008 0 Comments

Assalamualaikum....

Hari ni aku balik dari Kota Bharu ke Shah Alam. Perjalanan biasanya makan masa selama 8 jam. Bas aku bertolak pukul 9 pagi dan sepatutnya akan sampai dalam pukul 7 kat sana.

Tapi malangnya hari ni, bas yang aku naik rosak kat Gua Musang! Kali pertama dalam hidup aku bas yang aku naiki rosak kat dalam hutan.

Argh...tensen gue...

Maka terpaksalah kitorang semua turun bas dan tunggu unit mekanik Transnasional untuk datang baiki  bas. Dari pukul 1 sampailah pukul 5.30 petang baru kitorang dapat bergerak semula.

Aku sampai kat Shah Alam tadi pukul 11.15 malam.

14 jam perjalanan!

huhu

Sekarang ni aku letih, ngantuk dah nak tidorrr!!!


ZzZzzzZzZZZZzzZZ

0 comments:

House MD dan Aku?

Sunday, November 09, 2008 0 Comments

Assalamualaikum....

Hari ni aku tengok drama bersiri HOUSE MD musim ke-2. Yang hari ni dah episod ke 18. Sleeping Dogs Lie tajuknya. Aku tengok cerita ni salah satu sebabnya ialah untuk tujuan ulangkaji apa yang aku belajar kat kelas dan untuk tambah info baru pasal bidang perubatan yang luas ni. Selain tu boleh lah buat aku rilek2 sambing baring tengok seribu macam drama kehidupan dalam siri House MD ni..hehe.. Pasal etika kedoktoran ada, pasal cinta ada, pasal kehidupan seharian, pasal perhubungan dan macam2 lagi lah...

Mula pada hari ni, aku bercadang untuk buat satu laporan ringkas kes apa yang ada dalam siri House tu dan terbitkan di blog ni. Jadi ni akan membuatkan aku lebih teliti dalam melihat kes yang ditunjukkkan.. Semoga ianya bermanfaat pada aku.

Amin..

InsyaAllah aku akan cuba;)

0 comments:

Ujian Darah

Sunday, November 02, 2008 2 Comments

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Pengenalan
Dalam badan manusia, terdapat lebih kurang 5 hingga 6 liter darah mengalir dalam satu sistem peredaran darah yang lengkap. Isipadu darah ini akan mengisi lebih kurang 4 botol besar air berkarbonat 1.5L dan mewakili 8% daripada berat badan.


Darah yang kita lihat adalah berwarna merah pekat dan kadang-kala merah-kebiruan. Ini adalah bergantung darimana punca darah tersebut iaitu sama ada dari arteri (beroksigen=merah) atau vena (kurang oksigen=biru). Namun untuk mengenal pasti warna darah yang mengalir sama ada dari arteri dan vena adalah agak sukar. Ianya memerlukan pengalaman dan pemerhatian yang teliti. Maka tidak semua doktor dapat membezakan antara warna darah ini.


Namun tahukah anda bahawa darah kita umumnya terdiri daripada cecair yang jernih? Sekitar 55% daripada darah adalah dari plasma yang terdiri daripada 90% air. Jadi dari mana warna kemerahan itu wujud?


Warna merah pada darah adalah disebabkan kehadiran sel darah merah (erythrocyte/red blood cell) yang merangkumi 45% daripada jumlah darah. Sel darah merah (selepas ini disebut RBC) berfungsi untuk mengankut oksigen yang diambil daripada peparu untuk dihantar keseluruh anggota badan yang memerlukannya. Tisu badan akan menggunakannya untuk menghasilkan tenaga, lalu menghasilkan karbon dioksida (CO2) sebagai hasil sampingan. CO2 tersebut akan diangkut oleh sel darah merah ke peparu untuk dihembuskan keluar dari badan. Urusan pengangkutan ini dijalankan oleh satu komponen dalam RBC yang dipanggil hemoglobin.

Sekitar 1% daripada darah adalah terdiri dari sel darah putih (leukocyte/white blood cell) dan platlet (platelet). Sel darah putih (selepas ini disebut WBC) memainkan peranan yang penting dalam melawan jangkitan kuman dalam badan. Kekurangan WBC menyebabkan sesorang itu mudah terdedah kepada penyakit yang disebabkan oleh serangan kuman. Orang yang mempunyai bilangan WBC yang normal akan berupaya melawan dan membunuh kuman yang masuk ke dalam badan.

Platlet boleh disebut sebagai serpihan2 sitoplasma sel lain. Platlet membantu dalam pembekuan darah. Kekurangan platlet biasanya menjadi tanda kepada serangan denggi. Namun terdapat beberapa penyakit lain yang menyebabkan platlet berkurang dalam darah.

Darah kita adalah sedikit alkali iaitu pada pH 7.35 hingga 7.45. Suhunya pula sedikit tinggi dari suhu badan iaitu pada 38 darjah celcius.


Darah Membantu Doktor Melakukan Diagnosis


Para doktor banyak bergantung pada ujian darah untuk membuat diagnosis akan sesuatu penyakit. Darah boleh digunakan untuk menilai keadaan dan fungsi sesuatu organ lain tanpa perlu mengambil tisu organ tersebut. Sebagai contohnya, keadaan hati boleh dinilai pada ujian darah dengan melihat pada nilai enzim dan protein dari hati yang berkumpul di dalam darah. Kelenjar tiroid juga boleh dinilai berdasarkan paras hormon tiroid tanpa memerlukan doktor mengambil sedikit tisu tiroid (biopsi) untuk pemeriksaan. 


Pelbagai jenis pemeriksaan darah boleh dilakukan di hospital. Antaranya adalah seperti berikut:


1.  Complete/Full Blood Count. 
Biasa disebut sebagai CBC/FBC, ianya adalah antara ujian darah yang paling kerap dilakukan di hospital. Ujian ini melibatkan pengiraan kesemua komponen darah (RBC, WBC, platlet). Ujian ini dimulakan dengan doktor mengambil sampel darah pesakit (kebiasaan dari lengan), kemudian menghantarnya ke makmal untuk diperiksa oleh juruteknologi makmal perubatan (medical lab technologist, MLT). MLT akan menggunakan satu mesin yang akan memeriksa sedikit dari darah tersebut yang mengambil masa lebih kurang seminit.

Ujian FBC akan menghasilkan data jumlah bilangan RBC dan bilangan hemoglobin-nya. Turut diambil kira ialah saiz RBC tersebut. Jika ianya kecil dari normal menandakan pesakit tersebut mengalami anemia yang disebabkan oleh kekurangan zat besi (iron-defficiency anemia) . RBC yang besar dan berbentuk oval menandakan anemia yang disebabkan oleh kekurangan folic acid atau vitamin B12 (pernicious anemia). RBC yang tidak normal mempunyai bentuk seperti bulan sabit, rod, lonjong dan sebagainya. 

FBC juga akan menilai bilangan WBC di dalam darah. Bilangan yang tidak normal bagi komponen WBC (terdapat 5 komponen WBC: basophil, eosinophil, neutrophil, lymphocyte & monocyte) memerlukan doktor melakukan penelitian seterusnya. Darah akan diletak di bawah mikroskop untuk melihat akan karakteristik WBC yang mementukan jenis penyakitnya. Sebagai contoh, kehadiran banyak WBC yang tidak matang mencadangkan penyakit leukemia.

Paras platlet dalam darah menentukan sama ada seseorang itu mungkin mengalami masalah pembekuan darah atau tidak. Pembekuan darah adalah sangat penting sebagai salah satu mekanisma pertahanan yang membantu mengelakkan kehilangan darah yang berlebihan ketika luka dan mengelakkan kemasukkan bendasing melalui luka dengan cara menyembuhkannnya. Platlet yang banyak dalam darah (thrombocytopenia) boleh menyebabkan pembekuan darah yang tidak normal yang mungkin menyebabkan salur darah di otak tersumbat yang membawa kepada strok.

Antara komponen ujian FBC ialah:
1. Kadar hemoglobin dalam RBC : normal 14-17g/dL (lelaki) dan 12.5-15g/dL (perempuan)
2. Hematocrit (peratusan bilangan RBC dalam darah) : normal 42-52% (lelaki) dan 36-45% (perempuan)
3. Mean corpuscular volume, MCV (purata isipadu per RBC) : diukur dalam femtoliter, normal 86-98 femtoliter.
4. Bilangan WBC : normal 4500 hingga 10500 per mikroliter
5. Bilangan platlet : normal 140,000 hingga 450,000 per mikroliter
6. Mean platelet volume, MPV (purata isipadu platlet) : 7 hingga 10 femtoliter



2. Reticulocyte Count
Reticulocyte adalah RBC yang tidak matang dan baru terbentuk. Reticulocyte merangkumi 1% daripada jumlah RBC. Jumlahnya akan meningkat apabila badan memerlukan lebih banyak RBC, contohnya ketika anemia. Sumsum tulang bertanggungjawab menghasilkan reticulocyte. Maka bilangan reticulocyte dalam darah menentukan akan fungsi sumsum tulang adalah normal atau tidak.


3. Blood Typing
Blood typing adalah satu ujian darah yang ringkas, bertujuan untuk mengetahui jenis darah seseorang itu sama ada  A, B, O atau AB. Jenis darah ditentukan berdasarkan kehadiran protein pada permukaan RBC. Tindak balas protein tersebut dengan antibodi yang diberikan menentukan jenis darah. Adalah penting untuk mengetahui jenis darah sebelum melakukan pendermaan darah. Penerimaan darah yang tidak sesuai akan menyebabkan kematian.


4. Bleeding time & ujian pembekuan lain.
Keupayaan darah untuk membeku boleh ditentukan dengan menguji masa darah untuk membeku. Ujian ini dijalankan dengan cara doktor membuat luka kecil pada  lengan  pesakit. Masa untuk darah membeku diambil.  Ujian ini bertujuan untuk menguji fungsi platlet sama ada normal atau tidak.

Terdapat ujian lain yang digunakan  untuk menguji fungsi protein yang terlibat dalam pembekuan. Antara ujian tersebut ialah Prothrombin Time (PT) dan Partial Prothrombin Time (PTT). Paras faktor pembekuan seseorang juga boleh ditentukan.

5.  Ujian Tulang Sumsum. 
Kadang kala, ujian terhadap tulang sumsum perlu dilakukan untuk mengetahui sebab sel darah menjadi tidak normal. Ujian ini melibatkan pengambilan sampel tulang sumsum, kebiasaannya dari tulang pinggul (iliac crest) dan tulang dada/sternum. Bagi kanak-kanak, sampel biasanya diambil dari tulang keting (tibia) di kaki.

Wallahualam.

2 comments:

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu