Nota Cardiac Arrhythmias

Saturday, November 07, 2009 2 Comments

ARRHYTHMIAS

1. Bradycardia
      i. SA node dysfunction (No P wave, alternate pacemaker activated: AV node)
      ii. Conduction prob
            i. 1˚ AV block (prolong PR >0.22sec, constant)
            ii. 2˚ AV block
                  1. Mobitz type i (progressive ↑ PR until QRS absent, start new)
                  2. Mobitz type ii (constant PR with periodic QRS skip)
            iii. 3˚ AV block (no relation of atrial & ventricle)


2. Tachycardia

i. Atrial tachycardia (S.E.F.F)
      i.   Sinus tachy (RR <0.6 sec, regular 1:1 wave ratio)
      ii.  Ectopic beat (extrabeat, normal QRS, different P wave configuration)
      iii. Flutter (saw tooth atrial wave >250bpm, regular QRS)
      iv. Fibrillation (atria at uncontrolled manner>350bpm, irregular QRS, shark tooth)
ii. Ventricle tachycardia
      i. VT (ectopic AV impulse, bizarre QRS with no preceding P wave, irregular with weak or missed pulse)
      ii. VF (uncoordinated waves, no pulse)


*Hasil dari study aku malam ni. Betul ke nota aku ni? Dah belajar banyak kali pun masih lupa & blur lagi.





Salam dari budaksepet,




Astromas

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

2 comments:

anonymous said...

gi baca buku ECG make easy

ECG ni kena tgk visual pattern dia, baru bleh ingat.. kalo hafal words by words dlm buku.. 8 tahun pun akak tak ingat

i.e nak bezakan atrial flutter n fibrillation..

atrial flutter- p wave dia mcm saw tooth.. pehtu QRS beat dia regular

tp kalu atrial fibrillation - p wave dah la banyak, QRS complex lak tak regular.. ni yg beat dia kejap laju... kejap perlahan kat pt..

(G kat wad medical/cardiology - fotostat ECG pt yg ada findings - then label.. makcik siti ada AF, tok wan ade AV block.. so next time ingat nama pt je dah tau ape findings..)

VT ngan VF la best kalau jumpe... bleh bagi DC shock.. akekeke somehow akak miss all the havocness of being a jonah medical MO hahaha

Astromas said...

Oh.. time kasih for the tips akak..
Saya tambah sikit tips akak tu kat nota ni psl AF.

Aiseh.. saya x penah jmpa Pt dgn VT/VF.. asik jmpa PEA dgn asytole aje.. x dpt nk tgk adegan shock2 ni.. huhu

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu