Tag dari Cikmistry

Sunday, April 19, 2009 6 Comments

Assalamualaikum & hai...

Hari ni aku nak bayar hutang tag dari Cikmistry. Jangan marah ye sebab dah lama abang berhutang tapi tak bayar2 jugak..ehehe..

Soalannye simple aje...

sape2 yg dapat award ni kne tulis 10 fun facts psl diri dya..

Ehehe....wokes...seploh fakta mengenai aku...jeng jeng jeng....

1. Aku lahir di Hospital Dungun Terengganu. Membesar di Kemaman  sampai form 4, kemudian pindah ke Kelantan sampai la sekarang ni...

2. Tinggi aku ialah 170cm dengan berat kadang2 58kg, kadang2 boleh sampai 60kg... Nampak je aku ni kicik tapi berat tau...hehe

3. Yang paling aku suka pasal diri aku ialah aku ni tak cepat marah. Susah benar nak naik angin ngan orang lain sampaikan orang cakap aku ni mcm takde perasaan je.. Tak baik weh....huhu

4. Aku ni single lagik..ehehehe......

5. Waktu kecik2 dulu aku suka sangat melukis. Pernah dulu kena marah dengan mak sebab melukis sampai kul 4 pagi.. Sekarang ni dah jarang sikit r melukis tu..

6. Hobi terbaru sekarang ialah astronomi. Sebenarnya benda ni dah minat sejak skolah rendah lagi. Tapi disebabkan takde peluang, maka hampir berkubur begitu sahaja. Alhamdulillah sekarang ni dah boleh sambung balik. Yang paling best ialah dapat bagi peluang kepada orang lain untuk join sama aktiviti ni..hehe

7. Seumur hayat aku ni, rasanya aku pernah bercinta sebanyak dua kali kot.. Satu masa darjah 4 dan satu lagi masa form 2. Kemudian dah takde dah.. Yang menariknya awek aku masa darjah 4 tu pernah jadi adik tiri aku (mak aku kawin dengan ayah dia).hahaha...  Masa form 2 tu pulak aku dijodohkan oleh Mak Tiri aku dengan cucu dia...hehehe... Kiranya dah bertunang secara tak rasmi dah hari tu..weeeeeee

8. Ramai yang ingat aku ni anak sulong. Tapi sebenarnya aku anak ke 6 dari 8 orang adik beradik..

9. Adik aku kat umah panggil aku Biwang... Entah napa dia panggil aku g2...pelik2..hehe
10. Aku mula bercita2 untuk jadi duktur sewaktu form 4. Sebabnye ialah masa tu ada lawatan ke HUSM di Kubang Kerian. Alhamdulillah sekarang ni aku sedang journey menuju kepada cita2 tu...


Macam2....

hehe..

Salam dari budaksepet,




6 comments:

Minggu Yang Sibuk Bermula

Sunday, April 19, 2009 0 Comments

Assalamualaikum & hai...


Gaya macam tengah rap pulak..hehe

Maafkan aku sebab tak berkesempatan untuk update blog ni. Semester baru dah bermula. Jadi aku pun dah bertambah sibuk dengan urusan kelab MSC dan kelas. Selasa yang lepas aku baru aje mempengerusikan Mesyuarat Semester MSC. Mesyuarat ni harap dapat diadakan tiap2 awal sem (taktau lah nanti presiden baru dah takmau buat.hehe). Jadi student yang baru masuk sem dapat dikemaskinikan dengan info baru BMS dan juga MSC.

Mesyuarat kali ni kami libatkan sekali Puan Norizah dari bahagian Kaunseling MSU. Rancangan awalnya nak jemput Dean. Tapi disebabkan dia yang selalu aje sibuk, maka dapat peganti Puan Norizah pun dah cukup. Alhamdulillah info yang disampaikan amatlah membantu student2 BMS untuk meleraikan kekusutan mengenai peluang untuk sambung ke tahun ke-3 MBBS. Namun ada jugak yang makin kusut kepala sebab dapat tau pointer yang tak lepas 3 tak cukup untuk teruskan pengajian.  Tempat untuk sambung tu dah ada tapi pointer pula yang jadi halangan. Nak salahkan orang lain pun tak boleh juga sebab pointer tu kita sendiri yang usahakan. Alhamdulillah pointer aku setakat ni cukup untuk sambung ke tahun klinikal ( tahun ke-3). Yang penting sekarang ni ialah aku kena kekalkan atau naikkan lagi pointer ni.


Emm...lepas ni InsyaAllah aku akan punyai lebih banyak masa untuk study apabila jawatan aku sebagai Presiden MSC akan tamat pada 5hb akan datang. Aku harap sangat2 AJK baru yang bakal dibentuk nanti akan jadi lebih baik dari AJK aku yang ada sekarang. Dah rasa sayang sangat kat kelab MSC ni. Walaupun aku pegang jawatan Presiden ni tak sampai suku penggal pentadbiran (sebab aku ambil alih dari presiden lama yang letak jawatan), tapi aku tetap berbangga apa yang aku sempat buat pada kelab ni. Paling aku bangga sekali sebab dapat AJK yang sanggup membantu dan berkerjasama dalam melaksanakan agenda baru MSC yang aku cuba pacu.

Pada awal2 aku mengambil alih kelab ni, apa yang dapat dilihat ialah betapa kelab ni tiada asasnya sendiri. Asas atau foundation kelab amatlah penting untuk pastikan bagaimana hala tuju kelab untuk bergerak. Bayangkanlah macam mana kelab nak bergerak kalau objektif dan misi kelab pun takde. Usah dikira lagi pasal pengisian aktiviti kelab, bagaimana ia boleh membantu students dan lain2 lagi. Maka untuk menyelesaikan masalah ni, maka aku adakan satu misi yang dipanggil Club-Based Stregthening Program. Tujuan utamanya ialah untuk mengukuhkan pasak kelab ni agar ia ada tapak yang kukuh untuk berdiri. Antara isinya ialah dengan membangunkan dasar dan perlembagaan MSC (MSC Foundation & Constitution) dengan menekankan tujuan kelab, bagaimana ia terdiri dari organisasi dari seorang ahli biasa kepada presiden dan penasihat kelab dan bagaimana ianya akan bergerak.


Selain tu juga ianya meletakkan tema asas kepada setiap aktiviti MSC. Tema-nya ialah MSC@Medicine, MSC@Charity, MSC@Sports dan MSC@Leisure. Dengan ini, semua aktiviti yang dirancangkan akan dapat dilihat dengan jelas apa tujuannya diadakan. Lihat saja pada temanya pun kita dah tahu. Contohnya MSC@Medicine adalah aktiviti yang bertujuan menambahkan pengetahuan medikal yang asas dan extra kepada students. Kalau MSC@Charity pulak mengenai aktiviti kebajikan yang boleh kami sumbangkan kepada masyarakat. MSC@Leisure dan MSC@Sports pula bertujuan untuk kami gunakan untuk ringan2kan kepala..hehe.. Asyik study aje pun lama2 boleh jadi sewel jugak.. :p Selain tu, perkara lain2 yang baru dibangunkan ialah baju MSC, penyusunan semula jawatan dan tugas AJK dan penglibatan Class Representative dalam perlaksanaan dasar MSC. Dengan bantuan class rep lah dapat kami tahu apa masalah yang diorang hadapi. Antara masalah yang selalu diorang bising dulu ialah website MSC yang dahulunya kelihatan berat sebelah kepada group paling senior, A & B. Alhamdulillah sekarang ni rasanya dah tak dengar benda tu semua.

Pada mesyuarat semester yang lepas, aku ada menggariskan beberapa misi baru MSC. Dah selesai misi kukuhkan kelab kena la berubah ke misi baru pula ye tak? Takkan asyik nak main2 dengan benda yang sama aje..huhu.. Berdasarkan meeting antara AJK MSC dan class rep, maka antara misi baru yang dipersetujui ialah misi untuk membantu students dengan seberapa yang boleh. Antaranya ialah menjadi orang tengah untuk menyampaikan masalah student kepada management. Apabila dah disampaikan masalah tu, kami cuba pula memberi cadangan kepada orang atas bagaimana untuk menyelesaikan masalah tu. Bukan maksud untuk mencabuli urusan management MSU, tapi untuk mencadangkan penyelesaian dari kaca mata pelajar. Sebagai contohnya ialah kekurangan subjek pharmacology dalam silibus.


Korang boleh bayangkan betapa kami semua akan terseksa jika masuk tahun klinikal tanpa knowlegde yang sesuai mengenai ubat-ubatan. Maka untuk selesaikan masalah ni ialah dicadangkan setiap subjek pathology (penyakit) wajib dimasukkan satu atau dua lecture mengenai systemic pharmacology atau commonly used drugs for each body system. Mungkin ni tak memadai, tapi cukuplah dari takde langsung tu... Selain tu masalah mengenai basic pathology, praktikal untuk batch senior dan continuous assessment turut telah diutarakan. Menariknya pasal continuous assessment ni ialah apa yang aku rasa kelemahan sistem kepada student assessment telah menyebabkan student belajar hanya untuk final exam. Sistem di MSU sekarang ni ialah student hanya akan diuji dengan kuiz bertulis yang dibuat sekali atau dua kali untuk satu semester. Sebenarnya ni tak cukup untuk uji pengetahuan student, ditambah lagi diorang selalu aje meniru semasa kuiz tersebut dijalankan. Aku pun kadang2 meniru juga bila dah buntu sangat2 tu..ehehe..

Jadi apa yang aku cuba buat ialah dengan mencadangkan teknik baru dalam membuat kuiz. Sebenarnya teknik ni diceduk dari cara Dr Redhwan yang kelihatannya bagus walaupun terdapat sedikit kelemahan. Setelah idea tu di-polish2, maka keluarlah konsep baru dengan sedikit pembaharuan. Konsepnya ialah setiap kali pada awal kuliah, pensyarah akan memilih 5 orang (atau berape2 lah) untuk disoal mengenai lecture yang baru lepas secara oral. Ini bermakna student akan berhadapan dengan lecturer face-to-face dan menjawab soalan on the spot untuk mendapatkan markah. Disebabkan pemilihan nama calon bertuah untuk disoal adalah secara random, maka student sentiasa perlu bersedia kerana tak tahu bila dia akan disoal. Selain tu, student tak dapat untuk meniru. Lain la kalau masih sempat nak jeling nota member kat sebelah sambil menggigil tu..hehe... Antara manfaat lain cara ini ialah student akan sentiasa cuba datang kelas sebab takut ter-miss markah kuiz kalau terponteng lecture apabila namanya dipilih. Yang paling bagus sekali ialah teknik ni dapat memupuk kemahiran oral student untuk membentangkan apa yang telah dipelajari dan dibaca. Sekarang ni aku cuba untuk mengajak pensyarah kat sini untuk gunakan teknik ni. Most of them agreed dan cakap teknik ni adalah bagus. Namun aku pasti mesti ada juga pensyarah yang ingin gunakan stail masing2. Yang penting aku dah mencuba. Kan2? hehe...

Ok lah. Rasanya dah cukup setakat ni. Kalau nak tulis semua nanti jadi macam rencana dalam surat khabar pulak.hehe.. Sekarang pun dah jam 2.28 pagi. Dah masa untuk tidur nih.. Kalao tak tido sekarang alamatnye mesti bangun lambat pagi esok..Nanti jadi kes sembahyang subuh jam 11 pagi lak..huhu..

Okes,

Selamat malam semua,,,

Salam dari budaksepet,




0 comments:

Rehat Kejap...

Monday, April 13, 2009 0 Comments

Assalamualaikum & hai...

Aku baru aje balik dari kolej. Tadi pergi jumpa Head of Department yang baru, Puan Sairah. Banyak benda yang kitorang bincangkan. Antaranya ialah pasal subjek extra yang dioffer oleh Malaysian Medical Council, tarikh untuk aku praktikal, aktiviti akan datang dan cadangan penambah-baikkan BMS ni.. Kalendar aktiviti pun banyak nak kena tukar balik ni. Tapi sekarang mood untuk buat kerja tu tak berapa ada lagi.. Kejap lagi kot..huhu..

Kalau korang tengok pada perancangan aktiviti aku semalam, bab kemas meja tu tak dapat nak dilaksanakan lagi. Konon2nye sibuk la tu.. Tapi padahal bukan buat ape pun..hehe.. Opss...nak pegi joging pun tak dapat semalam sebab hujan. Sekarang ni asyik hujan aje. Kalau zaman dulu2 bulan 4 ni tengah panas kemain.

Tapi semalam aku telah berjaya mencapai kejayaan untuk membasuh baju yang bertimbun tu... Kejayaan besar tu..hehe.. Bagi yang lelaki nak basuh baju ni kadang2 malas sikit. Aku biasanya basuh baju seminggu sekali. Sekali basuh memang banyak sebab baju aku kat sini bertimbun2. Kebanyakkannya baju lama. Nak buat sayang pulak. Nak buat macam mana ye? Korang ada masalah baju lama yang bertimbun2 tak?

Okes. Jom kita tengok perancangan aku hari ni.. Hari ni pada waktu petang aku ingat nak taip agenda mesyuarat bersama HoD dan semua BMSian. Kalau sempat nak siapkan agenda mesyuarat bersama AJK MSC pulak. okes. Malam nanti baru aku rasa nak betulkan balik Kalendar Aktiviti MSC.


Opss.. Lupa pulak nak cakap yang aku dah beli laptop baru..hehe.. Modelnya ialah Acer Aspire 4730ZG dengan processor Pentium Dual Core T4200, 4gb DDR2 RAM originally from factory, Ati Radeon 3470 dedicated 256MB memory with capability to reach 1536MB (shared from RAM) dan lain2 lah... 

Tapi ada cerita disebalik nak mendapatkan laptop ni. Nanti ada masa aku cerita k.

Salam dari budaksepet,




0 comments:

Selamat berhujung minggu...

Sunday, April 12, 2009 0 Comments

Assalamualaikum & hai...
Berikut adalah rancangan aktiviti aku hari ni... Harap dapat setelkan apa yang patut... :)
**TENGAH HARI : Kemas meja study aku. Sem baru dah nak bermula, jadik nak kena ada semangat baru..hehe
**PETANG : Masukkkan duit utk my mummy kat PKNS
**LEWAT PETANG : Keluar joging kat depan Brunsfield ni... Waktu cuti hari tu telah berjaya membuncitkan perut aku..wuwu...
**MALAM : Setelkan slaid untuk meeting bersama semua pelajar BMS

Ni pulak perkara yang aku kena setel dan konfem kan...
1. SMS Nazirah pasal meeting
2. Carik no Mardianah Minchu
3. Pastikan akaun program hari tu dah setel dengan duit dan certificate
4. Konfemkan pasal meeting dgn Puan Sairah..
 5. Ask Hani to b prepared for t-shirt distribution...

Em..Cukup la tu...

Happy Sunday :)

Salam dari budaksepet,




0 comments:

Jalan2 Cuci Mata

Sunday, April 05, 2009 0 Comments

Assalamualaikum.....

Semalam aku ke KB Mall untuk tengok pameran komputer kat sana. Besarnye takde la macam PC Fair tu. Tapi kira ok lah. Dalam hati takda niat nak beli apa pun. Sambil round2 tu, ada beberapa gajet yang agak menarik. 

Antaranya ialah pasal printer sekarang boleh pakai ink external tank kat luar. Tangki ink kat luar ni memang banyak dan jimat katanya. Harga untuk satu ink (lengkap dengan semua warna) lebih kurang RM150. Gulp...mahal jugak.. Kalau beli katrij ink biasa untuk hitam putih dah dalam RM50. Kalau katrij berwarna lagi lah mahal. Aku ingat nanti bila balik Shah Alam nak pergi survey pasal tangki ink ni kat sana. Mungkin kat sana lagi murah sikit dari sini. 
Selain tu, ade gak aku g survey pasal kad grafik. Nasib baik la aku dapat tahan hawa nafsu aku semalam. Kalau tak mesti aku dah sambar kad grafik Nvidia 9400 GT 512MB tu.. Harga dia dalam RM220 gitu. Murah sangat dah tu. Tapi bila fikir2 balik, rasanya benda bukan keperluan, tapi kehendak. Kad grafik Nvidia 7300 GS 256MB kat pc aku ni pun dah cukup lah sebenarnye.. Isk..nafsu2...hehe Last skali aku usung satu speaker USB. Harga RM19 aje.

Dah habis ke KB Mall, aku ke pesta buku pulak. Rupanya hari ni ialah hari last jualan. Pegi sana beli lah sebuah buku bertajuk Kuasa Minda Separa Sedar (subconscious mind). Macam best aje buku ni... Ni lebih kurang kepada kuasa psikik ni..hehe

Salam dari budaksepet,




0 comments:

Mood Tak Berapa Baik

Saturday, April 04, 2009 2 Comments

Assalamualaikum....


Sekarang ni aku kat CC. Tadi sengaje keluar dari rumah sebab perut lapar. Nak tunggu mak aku siap masak tomyam rasa macam lambat pulak. Jadi aku kuar r kejap kononnya nak g cari makanan wat alas perut. Perut tengah lapar ni buat aku rasa angin semacam pulak. Baik aku kuar kejap tenangkan jiwa. Kalau duk kat umah jugak, mau tak pasal2 adik aku kena sepak ngan aku.hahaha.. Ye r, dia duk malas2 kat umah. Suh g beli gas pun malas. Pastu duk mintak duit aje nak beli cekedis (jajan).hehe...




Emmm..update mengenai aktiviti aku sekarang ni....
 1.Petang  ni (4hb)aku nak ke KB Mall untuk tengok pameran komputer kat sana. Mana tau boleh beli apa2 yang berkenan di hati..
 .
2. Esok (5hb) ingat nak pergi pesta buku kat Dewan PTK kat Jalan Mahmood. Masalahnye ialah aku tak tau kat mana Jalan Mahmood tu.. Tanya kawan2 pun ramai yg tak tau... Ape r iklan pasal pesta buku tu. Cuba la buat iklan yang senang orang nak faham sket. Dah banyak orang aku tanya pasal dewan tu tapi semua tak tau.
 .
3. Lusa (6hb) aku ingat nak ke USM. Ada temu janji dengan Akak Aszlitah, student pergigian tahun ke-5. Aku nak tampal gigi depan aku yang tak berapa lawa.hehe.. Sebelum tu aku rancang nak lunch dengan Syafiqah dan Fiqah dulu. Nak suruh diorang belanja.hahaha..
.
4. Tulat (7hb) pulak aku masih akan ke USM untuk temu janji kat klinik gigi. Sebenarnya gigi aku ni banyak nak kena betulkan. Ni la akibatnya kalau malas gosok gigi. InsyaAllah dah elok gigi aku ni aku ingat nak jaga betul2 dah (baru ingat nak jaga..ape daaaa...).hehe
 .
5. Tubing (8hb) ni aku akan bertolak balik ke Shah Alam. Tiket bas tak beli lagi...adui...
 .
6. Tikus (9hb) pulak aku akan ke hospital Tanjung Rambutan kat Perak nun. Ada lawatan ke ward bahagia. wah...tak sabar lak nak tengok orang bahagia ni...bestnya hidup kalau bahagia selalu..hehe..
 .
7. Tanduk (10hb) seterusnya aku akan ke gua Tempurung. Yang ni tak sabar ni sebab aku ni tak pernah masuk gua tau. Dulu kecik2 dulu pernah la buat cubaan untuk korek gua kat bukit dekat ngan umah aku..hehe... Apa punya kerja r.. Bahaya tu...

Cukup la kot setakat tu. Ok lah, aku nak balik rumah makan tomyam pulak. Dah siap kot.hehe..

Jemput makan ye..

Salam dari budaksepet,




2 comments:

Bestnye nikmat cuti.hehe

Thursday, April 02, 2009 4 Comments

Assalamualaikum & hai...

Lama sungguh aku x update blog ni. Actualy byk benda yg nk d ceritekan especially kisah aku ke Surabaya Indonesia slama seminggu.

Skrg ni aku kat Kota Bharu. Tgh cuti sem selama hmpir sbln. Best woo cuti ni.hehe. Kak anonymous jgn jelez ye. B-)

Umah aku kat KB sbnrnye xde tenet. Naseb baik tepon SE k810i ni bleh masuk tenet. Smlm aku ter subscribe celcom Broadband package utk seminggu. Total rm20 utk 7 hari. So 1 hari kena caj x smpai rm3 utk 24jam tenet. Jgn slh phm ye, broadband yg ni maksudnye kita guna tenet pakai gprs kat henpon. Jd browse pakai henpƶn r. Korang blh download Opera Mini, then korang bleh guna tenet mcm yg kat pc tu. Lajunye pun bleh thn jgk. X nyesal subscribe.hehe

Babai....

Salam dari budaksepet,





4 comments:

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu