Mencari Semangat Baru

Friday, May 15, 2009 , 4 Comments

Assalamualaikum & Hai.....

Sekarang dah pukul 02.15 pagi. Esok ade kelas psycology med pukul 8 pagi. Adush...ape aku buat tak tido2 lg ni.. Karang duk menguap2 pulak dalam kelas..

Tadi sebenarnya datang angin nak update entri baru dlm blog ni. Tapi tiba2 internet slow pulak. Isk.. tau2 je nak suruh aku tido awal untuk kelas esok...

Emm..Dua tiga hari ni perasaan malas untuk study melanda aku.. Tensen juga sbb perasaan rajin tu tak datang2.. Macam boleh maen paksa2 suruh datang lak..hehe.. 

Baru2 ni aku ada tinggal komen kat blog Akak Anonymous. Aku tanya die camne nak suh study medicine jadi senang macam kacang goreng yang dia slalu cakap tuh.. Selama ni ingat dia gurau2 aje..hehe.. Tp bila baca dia nyer reply : 

memula kena tau ape sbb kite study benda tu.. apa kegunaan ilmu tu utk kita survive time kerje nnti.. then br fhm study tu..

Emm...bila fikir balik betul juga tu. Baru aku sedar yang kadang2 aku study ni hanya untuk lepas exam aje. Niat dalam kepala ialah untuk hafal dan ingat supaya bila exam nanti boleh jawab. Isk...tak betul sungguh.. Sepatutnya kena tanamkan dalam kepala bahawa study ni adalah untuk digunakan apabila kerja nanti. Barulah senang faham & ingat...

Sekarang ni selalu aje rasa menyampah bila study2 benda2 yang kita susah nak nampak nih. Terutamanya bila nak masuk ke histopatholohgy untuk satu2 disease tu.... Rasa macam dah baca last2 nanti lupa pulak.. So buat apa baca kan?hehe.. Tapi sebenarnye tu lah process yang kita kena lalui.. Baca dan hafal dulu, kemudian lupa sikit2, then kena revise dan hafal balik. Kalo terpaksa kena repeat balik cycle tu. Barulah benda tu akan melekat dalam kepala..  Ni mau sekali baca terus ingat tu memang susahlah.. hehe..

Nampaknya nak kena betulkan niat balik ni...

huhu


P/S :
       Menunggu AGM kelab yang bakal tiba..hehe

Salam dari budaksepet,




Astromas

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

4 comments:

.kakijalan. said...

ambik law ke?

Astromas said...

tak lah.. gue blajar medicine skrg ni..

Bila mau abis pun tak tau..hehe

anonymous said...

aiyak.. dia telah mengglamerkan ku di sini.. cet..

btw.. mmg time preclinical ni payah sket.. semua teori, tak nampak yg praktikal.. tp kita kena ada basic yg kuat kalau nak survive.. cth nanti awk nak jadi surgeon, awk kena tau anatomy.. kalau awk nak jadi physician, awk kena tau byk pasal physiology and pharmacology.. camtu ah... blaja sket2.. tp insyaAllah kalo ikhlas, bleh melekat punya..

bila time clinical nanti baru betul2 faham n bleh apply..

satu je akak nak pesan.. jaga attitude. sbb kalau attitude bagus, kita mudah keje dgn org, org pun mudah nak tlg ajar kita. tapi kalau attitude tak bagus, lecturer menyampah, ilmu tu tak berkat, hidup pun susah time keje ni... huhuhu

tp bersyukurla sbb kita dpt blaja kat mesia... much3 better experience dari yg oversea..

anonymous said...

cop2..
akak bukan top student.. haha so takyah la tanya tip2 pembelajaran.. :p

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu