Berita sedih dan gembira

Saturday, November 13, 2010 5 Comments

Assalamualaikum & hai....

Aku ada berita sedih ni. Dua tiga lepas, aku cuba on laptop aku tapi tak mau2 jugak hidup. Dia hidup kejap dalam 5 saat lepas tu terus mati. Skrin yang logo Acer tu pun tak kuar. Adeh.. Ni macam hardware problem ni. Kalo korang ingat aku dulu beli laptop ni bulan April 2009. Ni post nye. Dah setahun setengah aku pakai upanye. Bila dah habis warranty baru nak rosak eh? Pandai betul diorang ni buat.  

Jadi aku cuba la bukak hardisk dan ketatkan, tapi tak jadi jugak. Takut RAM yang buat hal, jadi aku cabut RAM tu dan pasang satu, nak tengok RAM mana yang buat hal. Isk. tak jadi jugak. 

Tak silap aku, malam sebelum laptop tu rosak aku ada bau benda2 hangit. Aku tak rasa tu adalah bau dari aku lalu aku pun membiarkan bau hangit tu berlalu ditiup angin. Adeh..ayat skima pulak. Sebelum tu aku tingat yang aku kena letrik shock sikit bile aku cuba pasang power supply kat satu plag petak yang buruk. Nasib baik aku tak lupa ingatan pasal karen tu.

Jadik, aku boleh mendiagnose laptop aku ni dengan 'motherboard failure secondary to seizure'. Treatment ; sent to Acer service centre & spend more than RM200 to replace the motherboard. Sadis2.. 

Tapi aku ada satu berita gembira pulak. MSU telah sudi memberi aku satu laptop untuk digunakan di hospital. Selama ni aku bawak laptop aku untuk guna waktu lecture. Ni universiti yang punyer, aku tumpang pegang je lah. Guna untuk urusan MBBS ni sambil selit2 yang peribadi sket.ehehe.. 



Laptop Toshiba Satellite L645 ni dipowerkan dengan Intel i3 2.4Ghz processor dan 2 gig RAM. Kalau aku rajin aku postkan pasal processor Intel yang baru2 ni (i3, i5, i7) 

Chow dulu.

Jaga diri kawan2! 

Salam

Budaksepet 

Astromas

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

5 comments:

WhiteLighter said...

samelh wan...laptop aku pun problem gak...setelh 7 hari dibuka tanpa tutup2...mula2 igt charger rosak...pegi kdi bli charger bru still xleh bukak...dorg kte motherboard rosak...tapi bila balik umah pjm charger member...ok plak...tpi bila on laptop...charger stop charge...kena depend kat battery je lah...huhu

Astromas said...

Sadis2. Aku rasa laptop2 ni buat pakatan ala2 dalam cite transformer untuk rosak2.

LiN LiNa said...

siannyer die..
lina pki lptp toshiba dr akhir taun 2006..
skang da masuk 4taun..
stakat nih xde prob sgt...cume skang ade prob bateri sket2..haha :P
anyway...slmt gune lptp bru (walaupon hanye pnjaman.. ahaks..)

Astromas said...

Toshiba agak bagus upanye eh? bole masuk dlm plan ni.hehe.

Bateri tu kong sbb always charging tu. Nnt2 cabut bateri bile da full yep. Just pakai plag kalo pakai kat meja aje.hehe

haha..siannya. ala, biasa la..org berniaga. kalo warranty buat lama2 rugi la dorg. hehe...

nway, lucky 4 u sbb ada yg sudi memberi~ gud luck! ;)

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu