Macam2 kes

Thursday, July 30, 2009 , 4 Comments

Assalamualaikum & hai...

Hari ni kat emergency dept tak berapa sibuk. Tapi ada beberapa kes yang menarik berlaku hari ni...

Kes 1
Seorang bayi berumur lebih kurang 7 hari ditinggalkan dalam beg baju kat tepi masjid. Bila ditemui, bayi ni di bawa ke emergency dept untuk bantuan kecemasan namun rupanya bayi ni dah BID (brought in death). Bukak2 beg tu, tengok bayi tu lengkap pakai baju. Tali pusat pulak diikat dengan tali kasut yang mungkin menandakan si ibu melahirkan anak secara sendirian. Tengok pada kulit yang masih segar menandakan baby ni baru aje mati tapi bibir dah jadi kaler itam dah.

Kesian pula tengok sebab baby tu comel aje. Sampai hati mak dia buang baby yang comel mcm tu. Penat2 mengandung 9 bulan pastu last2 buang aje.. huhu.. Tiada sebarang surat ditinggalkan bersama bayi. Biasanya orang akan letak surat untuk bagitahu yang baby tersebut Islam atau tak.


Kes 2
Seorang wanita melayu berumur 27 tahun telah terbabas keretanya sewaktu nak pegi kerja. Malang bagi dia sebab ada percikan api menyebabkan keretanya terbakar. Bertambah malang lagi apabila dia tak dapat keluar dari kereta tersebut. Maka habislah seluruh badan wanita tu terbakar sehingga akhirnya menyebabkan kematian. Waktu aku bukak pembalut tu, tengok baju still intact lagi tapi muka dan badan dah teruk terbakar.  Kulit dah jadi hitam dan pink, lidah pulak terkeluar. Dua2 belah tangan terangkat kat depan dada, mungkin menahan kesakitan waktu kebakaran tu kot.

Paling sedih bila husband dan ayah mertua si mati datang ke forensic dept untuk pengecaman mayat. Bayangkanlah pagi tadi jumpa si isteri dengan keadaan elok tapi sekarang jumpa dalam keadaan rentung macam tu. Tak dapat bayangkan kalau aku sendiri yang sedang menghadapi situasi tu.huhu.. Nauzubillah...


Kes 3
Seorang patient perempuan berbangsa Cina di masukkan ke yellow zone ED disebabkan sesak nafas. Patient ni nampak pucat betul menandakan dia sedang anemic. Walopun dia tu putih (standard kulit orang cina) tapi boleh cam pucatnye tu semacam aje. Hasil dari history taking, patient ni mengadu heavy period setiap bulan. Setiap bulan period datang selama 10 hari dan setiap hari tu dia tukar pad lebih kurang 8 kali. Benda ni dah berlaku selama setahun dah tapi dia tak datang klinik atau hospital sebab sibuk dengan kerja katanya.

Disebabkan dia mengalami hilang darah yang kronik, maka jantung terpaksa berkerja keras untuk pam lebih darah ke seluruh badan. Maka hasilnya, dalam masa setahun ni patient duk asyik rasa palpitation (berdebar) tapi menganggap perkara tu normal. Kesian kat jantung tu sebab asyik kena kerja keras mengepam lebih dari biasa selama setahun. Maka last2 jantung tu dah tak boleh bertahan menyebabkan terhasilnya heart failure.

Kaum2 wanita kat luar sana kena aware tau pasal ni. Jangan ambil mudah aje

Kes 4
Seorang remaja perempuan berusia 22 tahun datang ke ED dengan mengadu sakit perut. Dia kata dia ada dia ada haemorrhoid (buasir). Tak tahulah dia diagnosed sendiri atao macam mana.hehe..

Patient ni badan dia sedikit chubby tapi takde la gemuk sangat. Dia ada mengadu periodnya datang tak ikut bulan, selalunya sikit dan tak tetap.

Patient ni dihantar untuk xray kalo tak silap. Mengejutkan apabila didapati dalam rahim remaja tersebut ada baby yang sudah cukup 9 bulan tapi dia tak sedar yang dia mengandung. Mungkin sebab badan yang chubby tu sebabkan perutnya x nampak ketara sangat. Rupa2nya darah yang keluar kadang2 tu bukan darah period, tapi hasil dari pregnancy tu.

Apa lagi, patient ni di tolak ke bilik bersalin dan kemudian selamat melahirkan baby seberat 3 kelo.

Lepas bersalin tu, barulah patient tu mengaku yang dia pernah kena rogol sewaktu balik dari cyber cafe lebih kurang 9 bulan yang lepas. Dia tak kasi tau siapa2 even pada family.

Isk2.... macam2 kan?

Kes 5
Lepas balik dari ED, aku dan member2 lain telah collapse dari maghrib sampailah ke pagi. Aku sendirik tertidur sebelum pukul 7ptg sampailah 12 malam. Aii.. terpaksalah qadha sembahyang aku nieh..

Pop kuiz 2

Untuk kes 3, apa relation heart failure dengan patient tu rasa sesak nafas? Agak2 korang apa lagi klinikal sign yang kita blh tengok kat patient tu? wink wink...

Kali ni saya kasi can kat Kak Anonymous jawab. Mesti sambil tutup mate pun boleh jawab nieh..hehe


Chiao...

Salam dari budaksepet,




Astromas

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

4 comments:

wan,kau dah terangkan dah pon...patient came with SOB(shortness of breathing)...associated with Palpitation...Surely HB low...cause of heavy bleeding..Kenapa SOB??..O2 tak cukup maa..Ecg will shown sinus tachycardia...jantung dok pam laju2..sbbnya kau dah jelaskan pun..so,sebab itu le dia sesak napas..O2 tak cukup@ lost of blood...

sign : pt look pallor
SOB
palpitation..heart rate increase
maybe clubbing nail look
fatigue +++
hyperdynamic circulation
maybe got murmur..
both lungs maybe clear
BP low
CXR-cardiac enlargment
(cardiomegaly)

Bg je stat NS fast...
ventimask needed....due tue SPO2
wat FBC,MCH,MCHC,MCV...
wat GXM..tgk la FBC result dia..
than top up...rapid blood transfusion may be fatal.
Echo needed

PALING BEST:Need cardiologist consultation...TRO severe anaemia secondary heart failure..need gynae consult....hahahahah

hahahah..kalau dlm exam jwp cam nie..confirm,they will kick off me...hahahahah...

Wan..aku nak tambah satu lagi...

kena ambik ABG blood...nak tgk O2 saturation and carbon saturation also pH dlm darah artery...sama tak dgn sign SPO2 machine...Blood ABg more accurate...hehehe

Wan,kau try la ambik darah ABG....
Lagi adventure dr ambik darah dari branchial vein...
susah2 kau ambik je kat femoral...
besar toooo vein dia.....
Kau palpate tol2..than terus toppppp....

Tp,pastikan dulu..jarum kau tu boh heparin dulu..

kalau tak sure...kau ambik je kat radial...

Selamat mencuba wan...
papaiii....

anonymous said...

congrates wan & vestibule..

sbb benda2 ni surely kita akan jumpa time keje nanti. at least, kena belajar utk detect apa yg abnormal. tu yg paling penting.

hmm this similar clinical scenario i asked my HO.. but unfortunately she couldnt answer - which lead to mismanage because she couldnt detect the abnormality.

what your mind doesnt know, your eyes cannot see.. hehe

sbb tu kena belajar teori, lepas tu belajar melalui kes.. bila dah jumpe kes tu, baru la kite bleh paham apa yg kite blajar.. kan?

well done!

slmt berpuasa!

thanks kak anonymous.....kakak ke???entah2 sebaya kot...hahahahah...

kalau blh ajo laa saya byk2...saya sudi jd HO akak..ahhaakksss..walaupun....heheeh

aNway,thanks kak anonymous...

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu