Dah lama tak menaip

Tuesday, July 28, 2009 , 5 Comments

Assalamualaikum & hai.....

Maap le lame tak update blog ni. Actually banyak je benda yang nak di taip. Tapi tangan ni yang tak tertaip.hehe..

Sekarang ni aku ada 8 lagi short case report yang nak kena di siapkan. Pastu tambah lagi satu long case dengan satu report community medicine yang ada lebih dari 10 procedure kat dalam tuh. Malangnya nak bagitahu yang aku baru aje siap 3 report dari banyak2 report tu.hehe...

By the way, hari ni adalah antara hari yang sibuk kat emergency room Hospital Serdang. Entah siapa yang jonah bawa ramai patient hari ni. Orang medikal tahulah apa maksud jonah tu. Aku pasti ramai doktor2 kat luar sana takut fenomena jonah ni... hehe... Maksudnya bila seseorang doktor tu bertugas atau oncall aje mesti berduyun2 patient masuk. Ibarat pesta jom heboh lagaknye. Cuma yang ni tempatnya kat emergency room. So macam2 bunyi boleh dengar. Budak2 n bayi duk mengangis dan tak kurang bapak budak pun sama.

Hari ni kitorang bertugas start pukul 8 pagi dengan sesi ward round bersama HoD dan specialist ER nieh. Bila HoD ada sekali, maka berlakulah sesi tembak menembak soalan kepada HO, MO dan staff2 kat sini. Yang peliknya HoD aje yang menembak, yang lain cuma bertahan serangan tersebut dengan redha dan tabah sekali.hehe.. Semua macam kat sekolah menengah tengah kena marah dengan cekgu yang garang. Waktu mula2 posting dulu aku takut la jugak. Tapi makin lama ni kadang aku rasa macam kelakar juga.hehe... 

Korang jangan salah anggap pulak. Apa yang HoD tegur dan marah tu bukannya suka2. Tapi nak perbetulkan apa yang silap dalam managing patient. Almaklumlah, kitorang tak kira medical student, houseman, MO atau even specialist pun still in learning process. Itulah yang uniknya dunia medikal ni. Dah keluar jadi doktor nanti bukan bermaksud dah habis belajar semua, tapi banyak lagi benda baru yang perlu di explore. heee... BTW, sebenarnya HoD tu baik aje... Bila dengan patient tiba2 dia berubah menjadi seorang doktor yang lembut dan baik. Bukan senang nak jadi gitu tau. Dia always cakap yang kita ni sedang merawat manusia, bukan merawat sakit yang ada tu. :)

Okes, berbalik kepada kes2 yang ada hari ni... Waktu pagi selepas aje habis ward round sekitar jam 9 pagi, maka kami student2 ni mulalah melanguk2 dalam yellow zone tu. Macam2 kes ada hari ni. Ada satu kes tu sorang budak sekolah dilanggar dengan kereta. Lutut dia cedera teruk sampai patella dah terjojol keluar sekali dengan tibia. Tapi yang peliknya budak tu buat muka macam takde ape2. Mak dia yang kat duk kat sebelah pun macam takde perasaan aje. Masing2 senyap. Bercakap pun sepatah dua aje.Emm.. Mungkin ada krisis ni kot. So patient ni kitorang irrigate luka tu dengan normal saline, bandage then buat backslab untuk support bahagian peha sampailah ke kaki dengan gunakan plaster of paris (POP). Kemudian hantar ke x-ray pastu terus pos ke bahagian orthopedic untuk surgery.

Kat sini hari2 boleh tengok kes mva (motor-vehicle accident). Dah nama pun Accident & Emergency. Kes pecah lutut ni kiranya sentiasa ade lah.hehe. Kes2 gaduh pun slalu ade. Hari ni ada sorang patient Indian kena tetak kat tangan sebab minta gaji dengan bos dia. 2 jari dah tergantung pada kulit aje, yang lain pulak terpotong separuh. Isk isk.... sadis2....

Aku tak tahu kenapa dalam seminggu ni banyak betul ibu2 yang bawak baby baru lahir ke emergency room. Kes pneumonia banyak, jaundice ada dua tiga kes, yang demam batuk dan respiratory distress pun selalu ada. Mungkin sekarang musim baby sakit kot.heee... Actually aku suka attend kes baby2 yang comel2 ni. Diorang nangis pun nampak comel semacam aje...hehe.. Tapi kalau tengok bapak baby yang nangis nampak buruk la pulak :p

Dari pagi sampai tengah hari aku habiskan masa kat yellow zone. Petang aku masuk red zone pulak. Zone ni khas untuk patient2 yang kritikal. Kalau tak rawat seberapa segera mesti boleh bawa kepada kematian.

Ada sorang patient tu ditransfer dari yellow zone ke red zone. Sebabnye patient tu jadi unconscious dan GCS turun kepada 3 ajer. Kira lowest GCS score dah tu.. Aku yang ada kat tepi katil pakcik tu terus tolong transfer ke zon kritikal. Later on, pakcik tu gain consciousness tapi macam dalam keadaan yang tak berapa sedar. Tangan asik meraba2 kiri dan kanan. Bila tanya tak boleh jawab & tak kenal orang sekeliling. Aiseh.. ni macam kes hypoglycemia nieh. Teringat pulak kes hypoglycemia waktu hari 1st posting kat emergency nieh. Bila test kandungan gula dalam darah, sah pakcik ni tengah kurang gula walopun dia ada sejarah kencing manis.Glucometer tunjukkan nilai 1.7 mmmol/L. Rendah sangat tu. Patutla pakcik tu boleh pengsan dan bila sedar berada dlm keadaan reduced mental state. Kalau orang normal lebih kurang 3.5 sampai 5.5. Kalau orang yang diabetes biasenya atas 9.

Selain tu banyak lagi kes kat redzone yang aku attend hari ni. Tapi dah tak larat nak taip.ngeee...  Mungkin lain kali bila ada mood..

Eh... dah terlebih panjang ni. Report tak buat lagi ni..hehe..

Ada pop kuiz kat sini. Pakcik tu ada kencing manis, tapi macam mana dia boleh jadi hypoglycemia (kurang gula dalam darah) sampai jauh lagi rendah dari orang normal? Siapa boleh jawab dapat hadiah tepuk tangan..hehe... Akak Anonymous terkecuali untuk jawab soklan ni.

Kacang je ni.... cepat2 kasi komen...

Chiao..

Salam dari budaksepet,




Astromas

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

5 comments:

anonymous said...

hek eleh..

WhiteLighter said...

terlebih inject insulin kowt...ntah men tembak je

betul gak dak apis tue kata...Dia dok inject insulin tu dulu sebelum makan...tak pun dia dok makan ubat T.Glibenclamide before meal time...thats why boleh jd hypoglycemic...hehhehe

Mx: install dextrose 5% with NS
stat..
Vital sign QID
Reflomet QID
Need dietician consultation
No idea about Ct Brain..
ECG needed..Age???

Astromas said...

haha.. jwpn dah betul la tu..



Actually pt ni dia baru lepas operation buang cholelithiasis. Jadi dia xde selera nak makan. Pagi tu mkn roti sekeping je kot...

malangnya roti sekeping tu x cukup utk maintain bld sgr level kpd appropriate level after taking insulin.

apa yg aku tgk management utk ni ialah kasi aje dextrose bile glucostix tunjuk very low value. gege,,

yehhhh...hahahah...aku betul....wan,apa hadiah dia???hahha..tak lah..lawak je...heheheeh...Maybe aku terlebih caring patient kot..wakakak..thats why Mx terlebih..hahah...Propa je aku nie...

Good Luck wan....
banyakkan lagi POP KUIZ...
Gantikan Aznil...hahaha

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu