TUTORIAL - macam mana nak tukar IP address kepada IP UK

Sunday, December 16, 2012 , 0 Comments

Assalamualaikum...

Berikut adalah tutorial bagi sesiapa yg nak tukar IP address tempatan kepada IP address UK. Biasanya orang buat ni untuk membolehkan kita dapat masuk website yang dah diblock di sekolah2 atau tempat kerja anda..Kalau tak faham boleh ikut gambar step by step.

LANGKAH 1 : Pergi ke http://www.getukvpn.com/ dan salin PPTP Username & Password yg diberi.

LANGKAH 2 : Tekan butang START > Control Panel, > Network & Internet, > Network & Sharing Center, >  Set Up a New Connection or Network, >Connect to a Workplace dan tekan butang Next

Pilih Use my Internet connection (VPN)> masukkan getukvpn.com di bahagian Internet Address dan juga di Destination name > masukkan username getukvpn dan password yang anda dapat dari website http://www.getukvpn.com/tadi.. Tekan butang Connect/create.. 

Kalau tak faham boleh tengok gambar kat bawah..



LANGKAH 3 : Bila anda diberitahu anda sudah connected, sila ke website http://whatismyipaddress.com/ untuk menyemak status IP address anda.. Kalau ia menyatakan anda sedang berada di UK maknanya anda dah siap!!!


LANGKAH 4 : Kalau anda nak tukar kembali ke IP tempatan, cuma pergi ke butang Start > Control Panel > Network & Internet > Network & Sharing Centre > Change Adapter Settings > klik kanan pada getukvpn.com dan pilih disconnect..


Salam dari saya,
 

Astromas

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comments:

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu