Gebang2

Friday, October 31, 2008 0 Comments

Assalamualaikum....

Lama jugak aku tak update blog ni. Mungkin sebab aku agak sibuk kebelakangan ni walaupun aku sebenarnya tengah cuti. Sekarang ni aku kat shah alam sorang2. Orang lain semua dah balik. 

Aku?


Entahlah bila aku nak balik ke kampung. Bukan tak nak, tapi ada kerja yang aku perlu bereskan di sini. Antaranya ialah mengenai Medical Science Health Camp yang akan diadakan pada 22hb November ni. Dah dekat dah. Jadi kerja pun agak banyak untuk disetelkan. Tambah2 lagi semua AJK tak ada kat Shah Alam ni da balik. Nasib baik ada cik Hani Nadiah, selaku timbalan aku untuk program ni. Kalau tak susah juga aku sorang2 nak uruskan semua benda ni.

Emmm...


22hb Oktober yang lepas adalah hari lahir aku yang ke-21. Dah tua dah aku. hahaha... Kalau tengok pada angka 21 tu, rasanya boleh tahan tua aku ni. Kalau yang perempuan, biasanya dah mula kawin pada umur ni. Namun bagi yang masih belajar di universiti, kebanyakannya lambat la sikit untuk kawin. Apa tah lagi jika perempuan tu ambil jurusan perubatan.


Jurusan aku sendiri pun makan masa yang lama. Kalau ikutkan pada perancangan, aku mula masuk ke MSU ni pada bulan Julai 2006 dan insyaAllah akan tamat pada Julai 2009. Jadi dah 3 tahun aku kat sini. Kemudiannya, jika Allah izinkan, aku akan melanjutkan fasa klinikal di International Medical School di Bangalore India. Kat situ dah makan lagi 3 tahun setengah. Jadi kalau aku pergi sana pada September 2009, maka aku akan tamat dari sana pada Mac 2013. Masa tu, umur aku 26 tahun.

Gulp....

Lambatnya aku nak habis belajar. Nak kerja pun lambat bukan main. Emm..tapi takpe lah. Dah aku sendiri yang pilih jurusan ni. Kesian juga bila fikir2 akan mak dan ayah aku yang terpaksa tunggu lama. Ayah aku dah umur 67 tahun. Mak aku pula umur dia dah 54 tahun. Tapi alhamdulillah kedua2nya alhamdulillah sihat sahaja sekarang ni.


Dulu mak aku ada penyakit jantung. Aku pun tak pasti jenis apa penyakit jantung tu. Tapi seingat aku (masa tu aku masih bersekolah rendah) yang mak aku bakal dipasang dengan 'bateri'. Mungkin apa yang dimaksudkan ialah perentak jantung 'pace maker'. Jadi berkemungkinan mak aku ada masalah ketaktentuan rentak jantung (cardiac arrythmia).

Tapi sekarang rasanya mak aku dah tak ada masalah jantung tu. Cuma sekarang dia asyik mengadu letih2 dan sakit 'urat', yang disebabkan oleh pekerjaan mak aku. Mak aku bukak kedai makan kat KB ni. Kedai kecik aje. Boleh la sikit2 untuk tanggung perbelanjaan kami sekeluarga. Sekarang ni, yang tinggal dengan mak aku ada 3 orang; abang aku dan dua orang adik. Yang bongsu umur 12 tahun. Buat masa ni dia la yang paling nakal kat rumah.hehe..

Ayah aku pula sekarang ni tinggal di Kemaman. Walaupun umur dah dekat 70, tapi dia masih lagi kerja sebagai pak guard kat satu kilang semen. Dia kerja 24/7/30 hari. Jadi maknanya memang dia dah berumah kat situ. Dulu dia tinggal dengan isteri dia, tapi sejak isterinya dah meninggal pada Ogos tahun lepas, maka tinggallah dia sorang2 kat pondok pak guard kat situ. Aku sendiri dah lama tak jumpa dia. Rasanya dah lebih setengah tahun kot. Aku ingat masa cuti ni nak juga balik ke sana. Nak jenguk2 dia. InsyaAllah nanti aku cuba balik ke sana untuk 2 3 hari.

Aisey men.... tadi aku nak cerita pasal aku demam ni. Tapi tercerita pasal benda lain pulak.hahha... sengal betul. Mungkin sebab pengaruh lagu yang aku dengar sekarang ni kot. hehe...

Nanti entri seterusnya aku cerita pasal demam. Boleh buat aku ulangkaji pasal demam ni.

Ok. Doakan demam aku kebah ye..

Wassalam,


0 comments:

Keperluan dan Kehendak

Saturday, October 18, 2008 0 Comments

Assalamualaikum....
InsyaAllah sebulan lagi aku akan dapat duit MARA yang tertunggak banyak bulan dah. Disebabkan banyak bulan juga aku terpaksa makan dan minum guna duit sendiri, maka apa kata aku belanja sikit duit ni pada untuk keperluan wajib dan keperluan kehendak.hehe
Berikut adalah barang2 impian aku untuk masa ni.hehe.. Asik berangan aje.. :p


1. Stetoskop (RM 100-200)

Selama ni asyik guna yang medical skill lab aje. InsyaAllah nanti aku nak beli yang sendiri punya. Lagipun bulan 3 ni dah nak start posting. Nanti takkan nak pinjam yang doktor punya kot.hehe








2. Sphygmomanometer (RM 100-200)
Alat pengukur tekanan darah ni bukan benda wajib untuk pelajar perubatan ada. Tapi aku beli ni untuk cek tekanan darah orang kampung bila masa aku bercuti.hehe. Paling penting sekali ialah untuk monitor tekanan darah mak, nenek dan atuk aku :0)











3. Sony Ericsson K800i! (RM 700)
Hehe...Ni yang paling tak sabar ni ;;) Sekarang ni aku guna handset Nokia 1110. Skrin warna kuning yang ada bunyi ayam berkokok, baby duk gelak dan macam2 lagi bunyi klasik. Bukan apa aku nak tukar ke handset berkamera ni, aku ni takde kamera. Jadi banyak aktiviti aku berlalu tanpa memori yang boleh dilihat melalui gambar. Kalau kawan aku ada tangkap gambar maka baru la aku akan ada gambar aktiviti tu. huhu. Selain tu, handset yang baru ni boleh guna untuk dengar2 lagu masa  on da way balik ke kampung yang makan masa 8 jam tu. Jadi tak la bosan sangat. Nak nyanyi sendiri suara tak sedap..haha
Handset ni dilengkapi kamera 3.2 megapiksel dengan xenon flash, 3G dan laen2..




4. Teleskop (RM 1700-2000)


Ni memang idaman lama dah tapi disebabkan harganya yang mahal macam gaban, maka terpaksa la aku menyimpan hasrat tu. Sekarang ni tengah simpan2 duit untuk masuk meminang beliau. Entah bila nak cukup tak tau.hehe.. Sekarang ni aku pakai teleskop murah dengan binokular 10x50.


InsyaAllah bila aku dapat teleskop ni nanti, aku akan bawa ia mencerap bintang bersama umum seperti kat kolej. Amin... 




5. Selipar
Selipar aku sekarang ni dah tercabut tapak getahnya. Walapun masih boleh dipakai, tapi  dah boleh buat macam ice skating bila buat lalu atas jalan yang licin dan ada air. Dah lama jugak aku duk bersusahan bila waktu hujan pasal selipar ni, tapi masih jugak tak tertukar2 lagi. Nak tunggu aku jatuh dulu baru tukar kot.huhu ( nauzubillah..)


6. Beg
Nak tukar beg sekolah-look like yang aku bawa selalu ke kuliah. Nak tukar yang stylo sket..hehe :D


7. Cukup2 la dulu. hehe..


Doakan angan2 aku kat atas tu tercapai (terutamanya angan2 yang baik..hehe). Amin...



Wassalam

0 comments:

Cuti Bermula! (tapi masih banyak kerja!)

Friday, October 17, 2008 , 0 Comments


Assalamualaikum....

Uish...agak lama juga aku tak update blog ni. Alhamdulillah final exam aku tempoh hari sudah selesai. Namun penyelesaiannya tidaklah sebegitu berjaya. Ada la jugak paper yang aku rasa macam hampeh aje. huhu.. Takpelah.. nak wat camne, ko yang tak study cukup2 tu kenape? Asik maen aje.hehe..


Emm..Sekarang ni sebenarnya banyak kerja yang aku perlu setelkan. Walaupun namanya sedang bercuti semester selama sebulan, tapi masih ada yang aku kena setelkan dan buat.


Okes, jom list it out ;)

Astronomi
  • Siapkan astronomi disk before Januari 2009. Nak wat bisnes ni.hehe..
  • Siapkan artikel Dewan Kosmik isu Januari 2009 sebelum 20 Oktober 08
  • Taip isi buku kandungan buku panduan astronomi
Medical Science Club (MSC)

MSC Heath Camp 08

  • Meeting dengan geng2 MSC pd Ahad, 19hb pada waktu tengah hari.
  • Sahkan tempat dengan Prof Yasmin pada minggu 20~25 Oktober
  • Promosi?!!
  • etc....
Isk...bila fikir2 balik rasa mcm banyak benda pulak nak kena buat masa cuti sebulan ni.  16hb November dah start registration kat kolej. MSC Health Science Camp pulak terpaksa dibuat pada 22hb November sebab Prof Yasmin akan naik haji pada 29 November selama sebulan lebih kurang.  Jadi tak boleh buat selepas tarikh tu. Gap seminggu antara daftar dan program tu nampaknya memang tak cukup kalau baru nak rancang masa tu. Maka terpaksa lah aku dan kawan2 lain untuk berkerja pada waktu cuti ni. Huhu..pengorbanan nih...


Antara program yang dirancangkan ialah pemeriksaan kesihatan percuma, termasuklah tekanan darah, ujian urin untuk cek gula dalam darah, kesihatan jantung menggunakan ECG, breast examination bagi yang perempuan, pemeriksaan fizikal bagi yang perlu dan lain2 lagi. 

Sebenarnya program ni dibuat sebagai langkah persediaan bagi kami yang senior ni untuk posting pada bulan 3 tahun depan. Postingnya adalah di hospital Klang iaitu dalam ward medikal, ward kecemasan dan klinik masyarakat.
 

Selain tu akan dibuat ceramah umum mengenai penyakit yang biasa dihidapi oleh warga kampung. Antara tajuk yang sesuai ialah stroke (angin ahmar), penyakit jantung, kencing manis, dan lain2. Entah siapa yang akan kena bagi ceramah nanti. Kadang2 rasa teringin juga nak kasi ceramah tu. hehe

Cukuplah setakat ni dulu..

Chow dulu..

Wassalam.


0 comments:

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu