Aktiviti Berembun

Sunday, March 13, 2011 0 Comments

Assalamualaikum & hai...

Semalam aku ada godek2 laptop Acer aku ni. Terjumpe lak gambar lame2 tp takde la lame pun Jan 2010.

Yang aku nak kongsinye ni ialah gambar kitorang time malam2. Miss Daly cakap aktiviti ni orang panggil berembun. Kalau ada masa free kitorang selalu lah pegi mengayakan (betul ke ni?) restoran al rafi kat seksyen 13 ni. Sekarang ni seminggu ada lah 2 3 kali. Dulu rajin sungguh hampir setiap hari sampai anne tokei al rafi dah boleh nak beli mercedez dah. Biasa time ada gem bola datang la kitorang. Maklum la kat umah takde astro.

ni aku dengan saudara Badrun Hisyam tengah tengok semut berjalan atas meja

Macam orang cine aku tengok.

Ade cahaya bulat2 atas kepala aku. Tu lampu lip lap tu

Badrun Hisyam Abd Hamid. Cita2 nak jadi duktur

Eh tadi aku dah, ni aku lagi. Biase la tuan punya blog. Gambar kena lebih sikit

Ni abg Jan. Dia tengah ingat awek dia si Fatin ni

Aiseh aku lagi. Dah start malu dah ni

Ni Hafifi Hafidz. Asal dari Malake. Sudah berpunya

Bard memang housemate kitorang yang paling manis.

Ni Anne yang amik order. Kasi la gambar dia masuk satu.

Ni pulak Fareedzul Hareez tengah berkongsi udara tercemar miliknye dengan orang lain.


Salam dari budaksepet,
 

p/s : gambar & kamera kredit kepada Ejoi

0 comments:

Meh kecurkan air liur dengan lauk yang tak best.

Tuesday, March 01, 2011 4 Comments

Assalamualaikum & hai...

Hari ni nak menulis pasal suatu benda yang agak lama aku tak update. Pasal masak! hahahaha.. Malu2 orang laki masak2 ni. Tapi my awek cakap orang laki masak ni nampak macho & ada kelebihan..hehe. Tenkiyu my Siti Dalilah. Ni yang sayang lebih ni. :D

Sebenarnye miss Siti Dalilah ni yang banyak pengaruh aku untuk masak2 ni. Banyak resepi yang aku belajar dari die. Sume ni start masa awal2 kenal lagi. Bila chatting aje mesti cakap pasal masak. Entah kebetulan dua2 ada minat untuk masak pulak. Bila dah satu kepala, maka panjanglah chat-nye tu. 

 Aku ni masak memang la minat. Tapi rasa & rupa takde la sedap pun. Boleh la buat cukup makan.hehe


Nasi goreng cine. Time takde lauk ni la yang biasa buat. 

 Ayam goreng dengan rempah kari+kunyit. Variati dari goreng biase.

 Ni kalau malas tahap gaban melanda diri. Sayur pun takde.

 Ni sayur ape entah lupe lak. 


 Ni kucai ke ape entah. Sedap sayur ni. Ada rasa dia tersendiri.

Ni saje nk interprem.  

Ikan keli goreng. Miss Dalilah cakap potong la senang nak masak. 

 Ni pun sayur ?kucai+sawi+ayam = Sayur Campur. Cepat tp sedap.

Ni sayur ala2 western. Buat kasi masam2 sket baru kecur air liur

Ni telur dadar biaselah. Dulu aku suka letak sayur sekali dalam ni 

 Ikan bilis kalau goreng sekali dengan bawang+lada+kicap sikit mesti terangkat punye.

Ni ayam goreng dengan sos. Minat aku dengan lauk ni 

Sardin masak dengan tomato+air asam. Memang favourite aku 

 Ni telur ikan tongkol. 

 Kailan ikan masin. Boleh la sikit2..

 Ni ala2 style kerabu g2

Telur dadar lagik. 

Sambal belacan yang tak bape jadi. Susah la nak buat sambal yang sedap. Kena usaha lagik 

Nasi goreng lagik 

Ni sayur goreng sekali dengan telur. Entah ape2 jadi ni ha.. 

Ikan masak sambal yang pedas tak terkata. Berpeluh bagai nak rak aku.haha 

 Cubaan membuat ayam grill pakai perencah Hilal Ajib. Syiook

 Sayur goreng biase

 Nasi goreng lagik.

 Sup telur. Yang ni memang kena betul2 berterime kasih kat Miss Dalilah sebab berkongsi resepi rahsie ni.ekeke. Simple tapi sedap.

 Sayur yang bermuram durje

 Ikan siakap kena belasah dek Ajib. Ada ala2 kena serang dengan ikan pirana dah

Last2 jadi ikan siakap grill. Manis ikan ni. Semanis tukang masaknye

Kacang panjang goreng. Bantai je.. 

 Goreng sekali dengan ayam. Layannn

 Miss cakap masak siput takleh masak2 sangat. Biar mentah sikit baru sedap. 
Proven!

 Boring sungguh lauk ni

Petola masak air lada hitam. Orang pantai timur panggil sayur ni sbg 'tene'

Kebanyakan resepi ni atas bantuan Miss. She is my mentor!

Aku ni kira beruntung la sebenarnye. Sebab ape, I can say most of highly educated women today don't know how to cook. Setakat masak megi atau sup sikit2 tu biasalah. Tapi kalau nak cari yang pandai masak mee bandung, masak lemak, gulai, dan lain2 tu macam agak susah kan? Setuju tak kawan2?  

Lucky to have her.


Salam dari budaksepet,
 

p/s :

1. Pengajarannye di sini, pikatlah hati pakwe/suami anda dengan masakan. InsyaAllah akan berkekalan.ekeke

4 comments:

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu