Nota ringkas anemia

Tuesday, May 18, 2010 9 Comments

Assalamualaikum & hai..

Nota : Ini adalah artikel ini ringkas untuk rujukan pelajar perubatan. Bagi yang bukan medikal boleh tanya kat ruangan komen kalau ada soalan. Nanti akan dijawab dengan bantuan pensyarah & rakan2 perubatan lain. ;)


Definisi :
·         Kadar hemoglobin normal : Lelaki 13-18g/dL & 11.5-16g/dL untuk perempuan.
·         Apabila Hb lebih rendah dari 13 dan 11.5g/dL mengikut jantina, maka disebut anemia.

Apa aduan pesakit? (Symptoms)

Pesakit boleh datang mengadu perkara2 berikut. Antaranya ialah :
·         Letih2 badan (fatigue)
·         Susah nak bernafas (dyspnea)
·         Berdebar2 (palpitation)
·         Pening kepala (headache)
·         Bunyi bising di telinga (tinnitus)
·         Hilang selera yang kronik yang membawa sakit (anorexia)



Tanda2 (Signs)

Kebiasaanya, anemia bermain di kepala kita apabila melihat konjuntiva mata menjadi pucat. Namun ini adalah tidak mengesahkan pesakit itu adalah anemia kerana tanda2 anemia boleh tidak wujud walaupun anemianya teruk. Jika kadar Hb kurang dari 8g/dL, maka tanda2 berikut kemungkinan ditemui :
  • Masalah berkait peredaran darah : jantung berdenyut laju (tachycardia), bunyi murmur (ejection systolic yang paling kuat bunyinya pada apex jantung) dan jantung besar (cardiomegaly).
  • Pendarahan pada retina (jarang berlaku).
  • Jika dibiarkan, pesakit boleh mengalamai kegagalan jantung

Diagnostik

Apa yang anda perlu lihat ialah bilangan hemoglobin (rujuk definisi di atas) dan seterusnya Mean Corpuscular Volume (MCV!)

MCV yang normal ialah 76-96 femtoliter (fL). MCV merujuk kepada saiz sel darah merah. Jika nilai MCV kurang dari normal, maka saiz sel adalah kecil (disebut microcytic). Jika lebih dari nilai normal, disebut macrocytic dan jika normal maka disebut normocytic. Pesakit anemia boleh mempunyai ke-tiga2 jenis MCV yang akan membawa kepada diagnosis yang lebih kecil.

1. Microcytic anemia (MCV<76fL)
  • Kekurangan zat besi (iron deficiency anemia) merupakan penyebab utama. Selain itu, ianya boleh jadi;
  • Thalassemia (syak ini apabila MCV terlalu rendah tetapi bilangan sel darah merah (red cell count) adalah tinggi *lebih dr 6.5 bagi lelaki dan 5.6 utk wanita*)
  • Sideroblastik anemia, namun sangat jarang. Jadi fikir sahaja di atas. X perlu untuk pening kepala.hehe

**Thalassemia dan sideroblastik anemia adalah keadaan di mana iron terkumpul, maka keputusan makmal akan menunjukkan serum iron  dan ferritin adalah tinggi manakala total iron binding capacity yang rendah.

2. Normocytic anemia (MCV 76-96fL)

Jika anda temui nilai MCV adalah normal, maka kemungkinan anemia disebabkan oleh :
·         Kegagalan tulang sumsum atau buah pinggang
·         Hemolisis
·         Mengandung
·         Kehilangan darah akut
·         Hypothyroidism
·         Penyakit lain yang kronik
*Jika bilangan sel darah putih (WCC) atau platlet turut rendah, maka syak kegagalan tulang sumsum

3.  Macrocytic (MCV>96fL)

Jika anda temui nilai MCV adalah lebih dari normal, maka kemungkinan penyakit berikut wujud :
·   
  • Kekurangan folate atau B12 
  • Alcoholisme atau kegagalan hati 
  • Reticulocytisis (cth ; hemolisis) 
  • Bahan yang toksik kepada sel, cytotoxis (cth; hydroxycarbamide) 
  • Hypothyroidism 
  • Myelodysplastic syndrome 
  • Marrow infiltration 
  • Ubat anti folate (cth ; phenytoin)

Pemeriksaan Fizikal
Jika anda diberi seorang pesakit dengan anemia, maka berikut pemeriksaan yang anda perlu buat :
1.       General inspection
a.       Pallor
b.      Thallassemic facies
c.       Cachexia ( suggesting malignancy)
2.       Hands
a.       Pallor of palmar crease
b.      Koilonychia
3.       Forearms/arms
a.       Bruising
b.      Epitrochlear lymph node
4.       Eyes
a.       Conjunctival pallor
b.      Tinge of jaundice (suggesting hemolysis)
c.       Funduscopy – hemorrhage ( thrombocytopenia), optic atrophy (pernicious anemia)
5.       Mouth
a.       Angular cheilitis
b.      Smooth tongue / atropic glositis (suggesting iron deficiency)
c.       Gum hyperthrophy (acute promyelocytic leukemia)
6.       Neck/axilla
a.       Lymph nodes
7.       Abodmen
a.       Surgical scar whether gastrectomy or cholecystectomy (hereditary spherocytosis)
b.      Hepatospleenomegally
c.       Inguinal lymph node
8.       Legs
a.       Areflexia,
b.      Upgoing plantar reflex
c.       Proprioceptive loss ( pernicious anemia)
9.       Complete your examination by checking  the following ;
a.       Fever (neutropenic sepsis)
b.      Family history of anemia
c.       Stool occult blood
d.      Hematuria (coagulopathy, thrombocytopenia)

Anemia merupakan satu topik yang besar. Namun pastikan asas untuk mendiagnose anemia seperti di atas telah anda hafal sebaiknya. Semoga bermanfaat.

Salam dari budaksepet
 

9 comments:

Dapat jugak aku online..hehe

Tuesday, May 18, 2010 8 Comments

Assalamualaikum & hai...



Dah seminggu aku tak menulis kat sini. Ada orang rindu kat aku tak ni? hehe.. Ngade2 pulak. Aku tak online selama seminggu ni sebab dah pindah rumah. Sekarang tak duduk Shah Alam yang ada streamyx tu dah. Jadi sekarang ni duk kat Puchong umah abang aku pulak. Kat sini internet takde. Aku ni mana la boleh hidup tanpa internet. Mati kutu la aku. Sian kutu2 tu mati. Tapi aku takde kutu tau.hehe. Ntah ape aku ngarut ni.huuuu

Nak dijadikan ceritenya, petang tadi aku pergi beli broadband maxis. Alhamdulillah dapat duit deposit rumah lama tu. Duit da ada kat tangan tak boleh simpan lama2. Tangan ni gatal aje pegi sign up broadband kat Giant Kinrara tu.hehe. Tu la aku. Buruk perangai ni.hehe. Tapi dah ada internet ni boleh la aku calling2 insan tersayang aku tu guna YM atau Skype. Jimat sikit duit.hehe

1st payment ialah RM150 untuk dapatkan modem yang bentuk macam pendrive ni. Ingat nak carik yang ada skin kulit rimau ke, zirafah ke, kucing ke, tapi dah takde pulak. Jadi bayar aje RM150 tu dah boleh guna untuk bulan ni. Disebabkan sekarang tengah promosi, maka untuk 5 bulan ke hadapan aku kena bayar RM18 sebulan aje. Kalau bahagi untuk setiap hari baru bersamaan 60 sen aje. Murah kan? Nanti lepas 5 bulan akan balik kepada harga asal RM48. Lebih kurang RM1.60 sehari. Kira ok la tu.

Tapi sekarang ni maknanya aku dah kena simpan siap2 duit paling kurang RM18 atau nanti RM48 setiap bulan. Dah tambah satu beban ni. Jadik aku ingat beli broadband ni mestilah boleh menjana pendapatan sekali. Takmau lah benda ni akan memberatkan aku lagi. 

Jadi sekarang ni berazam untuk guna broadband ni untuk buat artikel Dewan Kosmik, promote servis format laptop aku tu dengan update blog ni selalu. Bila selalu update maka makin ramai la yang masuk. Sambil2 tu ada la dua tiga orang yang akan terbabas klik iklan kat atas tu. Dapat la aku dalam seposen dua setiap kali orang baru klik. Jadi korang jangan lupa klik k. Banyak manfaat iklan2 tu..Ehehe

Nanti aku nak buat artikel pasal memilih broadband. Jadi siapa2 yang berhajat nak beli tu boleh buat rujukan mana bermanfaat. 

Okes korang. Jaga diri elok2 ye..

Salam dari budaksepet,
 

p/s : esok aku ada dinner pre-graduation night. Terima kasih banyak2 kepada rakan2 junior yang bersusah payah uruskan dinner tu. Korang terbaik lah!

8 comments:

Ada yang kita rasa tak penting

Sunday, May 09, 2010 5 Comments

Assalamualaikum  & hai..


Sebulan yang lepas, mak aku mengadu yang dia rasa macam hanyut2 aje. Rasa pening kepala pun ada. Jadi aku pun bawalah mak ke klinik kesihatan kat Badang, Kota Bharu. Setelah diperiksa, rupa2nya tekanan darah mak aku dah naik sampai ke 170mmHg systolik. Ni dah kira masuk hypertension a.k.a tekanan darah tinggi. Patut la mak aku rasa pening2. Sebelum ni mak aku tak ada penyakit lain, termasuklah kencing manis. 

Sambil2 aku duk menuggu mak aku mendapatkan rawatan tu, aku sempat sembang2 dengan patient yang sedang menunggu. Ada seorang makcik tu cakap yang dia datang dari kampung yang berhampiran semata2 nak check tekanan darah suami dia. Kalau naik prebet sapu mau makan puluh2 ringgit. Ada sesetengah yang lain sanggup datang menumpang kereta orang atau naik bas dalam keadaan yang tua dan uzur semata2 nak periksa tekanan darah kat klinik kesihatan.

Benda ni buat aku terfikir. Kasihan kat diorang datang dari jauh semata2 nak check tekanan darah, blood glucose & lain2 ujian yang simple sampai sanggup habis berpuluh2 ringgit semata2 untuk transport. Ada seorang pakcik tu kena stroke akibat tekanan darah tinggi pun datang dengan susah payah semata2 nak check BP.


Semua ni buat aku terfikir, jika ada program dari course kitorang untuk buat free medical checkup kat kampung2 pasti akan mendatangkan sesuatu yang sangat bermakna buat pakcik dan makcik kat kampung tu. Diorang bukan orang senang untuk ke klinik yang jauh. Ada sesetngahnya keadaan kesihatan tidak mengizinkan untuk datang, tapi mereka gagahkan juga apabila mampu.

Dari program mini clinic yang kitorang biasa buat kat kolej, jika dilakukan kat luar pasti akan lebih bernilai. Kami bukanlah orang yang hebat untuk mendiagnosa pakcik dan makcik, tetapi paling kurang dapat memberi nasihat dan saranan yang berguna demi menjaga kesihatan diorang. Sama lah seperti kita nak orang tua kita sihat sentiasa. InsyaAllah apabila aku dah sambung clinical years kat Hospital Kota Bharu lebih kurang sebulan nanti, akan aku sarankan untuk buat aktiviti mini clinic kat kampung2 macam tu nanti.


Buat mak aku, semoga kesihatan beliau semakin baik. Makanan pun dah mula jaga sekarang ni. InsyaAllah akan jadi semakin baik. Amin..


Salam dari budaksepet,
p/s : mungkin lepas ni aku pun kena selalu bawa balik sphygmo dan stethoscope yang jarang aku bawa balik rumah.

5 comments:

Uisk.. blog aku dapat anugerah!

Saturday, May 08, 2010 4 Comments

Assalamualaikum & hai...


Tak sangka blog aku dapat award nieh. Terima kasih kepada cikmistry & En Arif Anuar yang sudi kasi. Blog korang pun memang interesting jugak!

Award ni datang dengan tugasan kena bagitau 7 perkara pasal diri aku. Nasib baik mintak 7, kalau 70 jenuh aku nk memikirkannye..hehe. Layan2...

1. Adik2 aku panggil aku Biwang. Anak saudara pulak panggil Pak Utih. Tapi saudara2 aku kat Kelantan semua memanggil aku Iwang sebab aku membesar di Terengganu. Sepatutnye kena jadi Iwe..hehe

2. Aku seorang yang kemaruk dengan asam limau. Makan  apa2 mesti kena perah limau. Dulu kecik2 kalau makan mee goreng boleh buat kuah air limau tu aku perah. Sampai mak aku minta kawan2 dia takutkan aku pasal limau ni.

3. Waktu sekolah dulu aku minat sangat melukis kartun. Lebih kepada kartun2 Ujang gitu. Sampai mak aku selalu marah sebab aku duk melukis sampai pukul 3 4 pagi.

4. Kecik2 dulu aku selalu pergi tangkap ikan. Maklum la duk felda dulu. Nak dapat hasil banyak pakai pukat.Tapi kalau nak best pergi menembak ikan. Tapi memang cukup bahaya. Tambah2 guna pistol ikan buatan sendiri..hehe

5. Waktu aku kecik dulu aku pernah hampir2 terminum racun yang mak aku simpan dalam botol sunquick. Botol tu mak aku sembunyikan kat atas almari tapi aku pergi gatal panjat. Nasib baik aku cakap kat adik aku yang kena cakap kat mak dulu ni. Nanti mak marah. :p

6. Aku sikat rambut belah tepi dari kecik sampai lah ke form 1. :p

7. Dulu pernah curik duit nenek aku RM1.50 untuk beli buku cerita yang orang datang jual kat sekolah tu. Lepas tu kena soal siasat dengan mak & nenek tapi aku tak ngaku..hehe


Okes, sekarang ni aku nak anugerahkan award ni kepada orang2 seterusnya. Tahniah ye..hehe


Buah jangan buat ye..hehe

Salam dari budaksepet,
 

p/s : Dah habis interview. Alhamdulillah ok aje td.hehe. Lega...

4 comments:

Handphone2 yang aku pernah pakai

Friday, May 07, 2010 8 Comments

Assalamualaikum & hai..

Hari ni kita bercerita pasal henfon pulak. Setakat aku hidup kat muka bumi ni, aku rasa aku dah pakai 5 buah henfon kot. Jom kita tengok satu satu. Tengok dua serentak tak boleh, nanti juling mata.


Motorola C333



Telefon ni aku beli waktu lepas SPM dulu. Masa tu aku baru nak masuk matrik. Kenangan betul henfon ni sebab aku beli pakai duit aku kerja sebagai cleaner dulu. Kalau tak silap aku beli dengan harga RM110 kot. Aku wat balik aje ke rumah henpon ni mak aku macam tak berapa suka sikit. Ye ar pantang ada duit sikit terus wat beli henpon. Tapi lama2 dia ok lar.hehe.. Telefon ni skrin hitam putih. 



Jadi telefon ni aku pakai sampai la ke matrik. Tak sempat matrik aku habis telefon ni da mula buat2 hal. Keypad dia asyik tak responsif aje bila tekan. Dah penat aku pergi hantar ke Jusco Bukit Mertajam untuk baiki. Lama2 dah naik letih, maka aku jual aje kat member aku dengan harga RM30. Punya la murah kan..hehe.. Jadi aku pun beli lah telefon ke-dua.



Nokia 6610


Dapat aje duit elaun untuk semester 2 kat matrik, aku terus pergi beli Nokia ni. hehehe.. Pantang ada duit sikit aje kan? :p Teruja sangat sebab 1st time nak pakai telefon skrin color ni. Tambah2 telefon tu ada radio. Aku ni kaki radio masa kat matrik dulu. Jadi pakai tepon ni dah tak payah nak pasang radio yang bagak tu.hehe

Ade jeee alasan nak beli telefon baru :p hehe


Nokia 1110


Dari matrikulasi bawa ke MSU. Ingatkan jangka hayatnye lama, tapi tak kusangka hujan pulak petang2. Isk..apa kaitan hujan ni. Nak dijadikan cerita, ada satu hari tu member silat aku offer telefon baru murah2 dari kilang katanya, jadi dah lepas harga kedai. Aku pun percaya la kat dia ni, lagipun member dalam silat cekak dah agak lama la jugak. Muka pun ala2 boleh percaya aje. Jadi aku kasi Nokia 6610 tu untuk buat cagaran sebelum dia boleh kasi yang baru. Masa tu tengah glamer pasal telefon ada 3G. 

Kemudian tunggu punya tunggu dia tak datang2 latihan silat. Rupanya member2 silat aku yang lain pun terkena jugak dek dia. Bukan aje henfon diorang hilang, duit pun ada yang kena tipu jugak. Last2 dengar cerita yang dia diberhentikan kolej sebab tipu kolej. Aduih..sah aku kena tipu  jugak ni.. Cubaan. Dengan duit yang tak berapa nak ada, aku pun pergi ke PAS untuk beli Nokia 1110 skrin hitam kuning dengan harga RM98. 

Pengajarannya kat sini jangan cepat percaya orang walaupun muka dia baik. Kan2? Macam2 orang ada dalam dunia ni..


Nokia 5800 Express Music

Tersebut lah kisah pada suatu hari aku mendapat duit refund PTPTN sebab aku dah tukar pinjaman ke MARA. Duit dah ada di tangan maka apa lagi, terus pergi beli Nokia 5800 dengan harga RM1200. Uisk..rupanya aku ni seorang yang gila gajet jugak upanye. Ehehe... Masa tu tengah glamer dengan telefon touch screen pulak. Jadi aku pun sambar lah 5800 ni selepas baca review kat http://www.mobile-phones-uk.org.uk. Aku suka sangat baca review phone kat sini sebab kalau phone tu teruk, maka dia akan kutuk kaw2 punye. Kalau ok, maka dia kasi la bintang 4 atau 5 & rekemen kita untuk beli. 

Nokia 5800 ni memang best pakai. Skrin dia responsif dan bunyi bila pasang muzik memanglah mengkagumkan aku sebab ianya best sangat! Software pun banyak boleh install sebab dia pakai operating system Symbian. Nak menaip msg pun senang sebab kita boleh paparkan keypad maya macam handphone biasa. Sesetengah touch screen phone tak tawarkan benda ni. Kalau yang tawarkan keypad maya tu pun ianya tak se-best Nokia 5800.

Namun disebabkan kameranya yang tak berapa lawa, maka aku pun berhajat tukar ke handphone yang lebih kepada fotografi sebab aku memang minat ambil gambar dan aku bukan seorang yang asyik dengar muzik sentiasa. Maka pilihan lain ialah aku tukar ke Sony Ericsson. Lagipun masa tu ramai yang tengah bersemangat untuk boikot Nokia sebab isu serangan Zionis kepada Palestin. Jadi aku pun jual Nokia 5800 kat Mudah.my dengan harga RM800.


Sony Ericsson K850i

SE k850i ni aku beli 2nd hand kat mudah.my jugak dengan harga RM400. Kamera ni ada xenon flash dengan resolusi 5mp. Masa tu 5mp ni dah kira besar dah. Kamera dia pun ada banyak fungsi2 yang pelbagai untuk pastikan gambar tu cantik. Pakai telefon ni pun best. Suka.

Mungkin sebab ianya 2nd hand, maka lebih kurang 4 5 bulan aku pakai skrin pun rosak. Kalau nak tukar mau makan RM150 ni. Adus.. Maka terpaksalah aku berbalik kepada Nokia 1110 yang dah berhabuk dalam kotak. Sampai sekarang aku pakai Nokia 1110 ni lah.. 



Korang pulak dah pakai berapa buah handphone dah? hehe

Salam dari budaksepet,
 
p/s : Esok ada interview MBBS clinical phase. Cuak! Doakan aku k

8 comments:

Malasnye nak pindah rumah

Sunday, May 02, 2010 10 Comments



Assalamualaikum & hai...


Aku sekarang ni tengah dalam fasa berkemas untuk pindah rumah. Kalau takde masalah, esok aku akan pindah ke rumah abang aku kat Puchong sana sementara menanti MBBS clinical phase bermula pada 17hb ni.

Letihnye nak pindah2 ni. Malas nak kemas2 barang masuk kotak. Sekarang ni bilik aku ada ala2 kapal pecah. Nak tidur pun berselerak kot. Dah la banyak lagi tak kemas. Rasa macam nak kemas esok aje..huhu.


Aku agak pelik sebab dua buku medikal aku da ilang nieh. Sapa la yang da terbawak balik nieh. adush. Sekarang ni ada buku2 yang aku ingat nak jual kat kedai buku terpakai kat Giant nun. Banyak majalah2 komputer yang aku beli dulu tapi sayang nak buang. Ada sapa2 nak tak?




Tapi yang pasti buku Dewan Kosmik kena simpan ni. Kena simpan sampai ke anak cucu sebab ada artikel aku dalam tu..hehe




Nanti kitorang jurusan Bachelor in Medical Science (BMS) MSU ni akan berpeluang sambung ke tahun ke-3 MBBS atau nama lainnye tahun ke-3 perubatan. Mula tahun ke-3,4 dan ke 5 ni orang panggil clinical years lah dimana kitorang akan mula buat rotation kat setiap deparment dalam hospital. 


Ramai yang tanya aku nanti dah keluar akan jadi doktor apa? Rupanya ramai yang beranggapan bahawa budak medik yang belajar 5 atau 6 tahun ni dah mula buat pengkhususan untuk jadi doktor dalam bidang tertentu. Yang sebetulnya ialah kami akan melalui semua jabatan dalam hospital selama 3 tahun. Jadi selepas grad, doktor2 ni kalau kita campak kat mana2 bahagian pun diorang sepatutnya boleh hidup sebab dah belajar sebelum ni. Tapi yang pastinya bila dah kerja pun banyak lagi yang nak kena belajar. Sebab tu la doktor pelatih ni asyik kena marah aje dalam ward. Nanti aku pun sama la bakal kena marah kot..hehe.

Teaching hospital kitorang ialah  kat hospital Kota Bharu. Nasib baik la dapat HKB. Kalau dapat hospital Klang mungkin akan jadi kurang sesuai memandangkan doktor kat sana sangat sibuk dengan pesakit dan student medik yang lain. Mesti kitorang akan tak dapat perhatian dan kasih sayang dari doktor2 kat situ. Kesian kitorang nanti di anak tirikan.hehe




Berdasarkan feedback dari kawan2 yang dah buat internship kat sana, HKB ni adalah antara posting yang terbaik pernah diorang buat. Staff ramai yang baik & mesra tak kiralah dari nurse sampailah ke consultant. Tapi kalau doktor pelatih a.k.a houseman ramai la yang kerek2 sikit. Biasalah tu..hehe. Diorang dalam fasa cuak2 tu.. Doktor pelatih a.k.a houseman pun baik2. Susah nak jumpa tu..hehe

Kat Kota Bharu ni makan pun murah kalau kena caranya. Nanti dah pergi sana pandai2 lah belajar cakap Kelantan sikit2. Nanti boleh belajar cara sebut 'sayo nok nasik so, lauk ike" untuk mintak nasi putih dengan lauk ikan. Kalau nak bayar kena la cakap 'bapo riyal deh? Buwi muroh2 sudoh la pokcik". Maksudnya " Berapa ringgit ye? Kasi murah2 sudah la pakcik" hehe. Senang aje...

Jangan risau, sebab aku rasa tak sampai 3 bulan korang kat sana mesti dah pandai cakap Kelantan.hehe. Ramai yang pada awalnya mengeluh untuk datang ke sini tapi bila dah datang sekali untuk 2 3 bulan mesti rindu untuk datang balik. Caye lar..;)


Okes,

Salam dari budaksepet

10 comments:

Jom kurus dengan mengira kadar metabolisma badan!

Saturday, May 01, 2010 6 Comments

Assalamualaikum & hai...



Tak habis2 intro macam tu. Apa kata len kali pakai Hei yoo ke.. Wassap ke.. Boleh tak? hehe :p Gurau2...

Hari ni mari kita diskus pasal kegemukan dan kekurusan..hehe


Maksud obesiti dan kegemukan

Obesiti ni  bermaksud lebihan lemak dalam badan sehingga boleh memendekkan jangka hayat dan membawa kepada pelbagai masalah kesihatan lain. Baca maksud pun dah menakutkan bukan? hehe

Untuk mengetahui sama ada berat anda adalah ideal, lebih atau obes, maka boleh gunakan kalkulator di bawah. Ini dinamakan indeks jisim badan / body mass index (BMI)









Orang yang berlebihan berat badan mempunyai peluang yang tinggi untuk mendapat penyakit jantung, kencing manis (diabetes mellitus type 2),  sesetengah kanser dan penyakit sendi tulang (osteoarthritis). 

Jika anda tergolong dalam golongan ini, maka lakukanlah sesuatu untuk mengurangkan berat anda. Saya pasti anda mahu hidup sampai ke hari tua untuk melihat anak2 cucu dalam keadaan yang sihat bukan?

Penyebab kegemukan.

Terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada kegemukan. Yang paling utama sekali ialah apabila anda mengambil kalori dalam makanan yang lebih dari tahap penggunaan kalori dalam aktiviti seharian anda. Apabila kalori yang masuk adalah lebih dari jumlah kalori yang digunakan, maka lebihan itu akan disimpan di dalam badan sebagai lemak. 

Kesimpulannya di sini ialah buatlah aktiviti yang menggunakan tenaga dengan lebih banyak disamping mengurangkan makanan berkalori. Nanti saya ajarkan bagaimana menghitung kadar kalori seharian kita. Jika anda telah berjaya melebihkan penggunaan kalori, maka anda akan mula menjadi kurus. Mudah aje bukan?

Faktor genetik juga memainkan peranan disamping masalah kelenjar hormon (endocrine) dan ubat-ubatan. Namun kebanyakan masalah kegemukan adalah berasal dari gaya makan yang kurang sihat.

Ramai menyalahkan kadar metabolisma badan yang menyebabkan mereka menjadi gemuk. Pernyataan itu adalah benar kerana semakin tinggi kadar metabolisma, semakin cepat badan membakar kalori. Orang yang terlebih berat biasanya mempunyai kadar metabolisma yang rendah. Oleh sebab itu, dua orang yang makan makanan dan melakukan aktiviti fizikal yang sama akan boleh jadi berbeza berat badannnya. Namun tahukah korang bahawa kadar metabolisma boleh ditingkatkan? 


Mengawal berat badan melalui metabolisma dan kalori

Satu fakta yang penting anda kena tahu sekarang ialah, semakin tinggi kadar metabolisma, maka semakin tinggi peluang untuk anda kuruskan badan. Bunyinya macam best bukan? Jom kita tengok macam mana cara nak naikkan kadar metabolisma.

1. Kira kadar metabolisma rehat anda (resting metabolic rate , RMR) 

Kadar Metabolisma Rehat merujuk kepada jumlah tenaga yang digunakan oleh tubuh badan sewaktu kita sedang tidur. Jumlah tenaga ini adalah mencukupi untuk memastikan organ penting dalam badan seperti peparu, otak, dan jantung dapat berfungsi sebaiknya.

Ada beberapa formula untuk kira RMR. Kali ini kita akan guna formula Mifflin-St Jeor yang lebih tepat berbanding formula Harris-Benedict. Sekarang ambil kalkulator atau handset anda, dan sekeping kertas atau buka satu notepad.


RMR = 9.99w + 6.25s - 4.92a + 166g-161
  • w = berat dalam kg

  • s = tinggi dalam cm

  • a = umur

  • g = jantina= 1 untuk lelaki, 0 untuk perempuan


Contohnya, RMR saya ialah : 9.99(60kg) + 6.25(166cm - 4.92(23 tahun) -161 = 1528.74 kilo kalori (kCal)

2. Jaga pemakanan berdasarkan RMR

Seterusnya darabkan 1.15 dengan RMR anda. 

Contohnya : 1528.74 x 1.15 = 1758.051 kCal

Ini adalah kadar kalori kawalan anda untuk satu hari. Untuk menguruskan badan, anda perlu mengawal pemakanan supaya jangan melebihi kadar tadi.



3. Kira kadar kalori harian anda

Catatkan makanan apa yang anda ambil hari ini dan kira kadar kalori tersebut berdasarkan maklumat di web ini. Bunyinya agak leceh tapi percaya cakap saya bahawa anda hanya perlu mengira untuk beberapa hari awal sahaja. Selepas itu anda akan dapat mengagak sendiri kadar makanan dan nilai kalori untuk anda. Untuk makanan dalam paket, anda boleh rujuk di paket bungkusan mengenai kadar tenaga yang terkandung dalam makanan tersebut.

Contohnya : Tengah hari tadi saya makan nasi lemak dengan sambal + ayam goreng dan air kosong, beli kat masjid lepas sembahyang Jumaat. Kemudian untuk makan malam pun saya makan nasi lemak dan ayam goreng jugak. Hahaha. x sangka sama pulak :p. Ditambah dengan air teh ais dan teh o panas. Untuk minum malam, saya makan roti canai dengan teh susu panas.

Jadi jumlah kalori untuk hari ini ialah : 

Nasi lemak bersambal (400 kalori x 2 pinggan) + ayam goreng (255 kalori x 2 ketul) = 1310 kCal. 

Satu sudu susu bersamaan 71kcal. Jadi andaikan 3 sudu susu untuk setiap gelas, maka untuk air lebih kurang 150 kCal ditambah dengan roti canai 200kCal. Maka jumlah kalori hari ini ialah 1660 kCal.

Oleh sebab jumlah kalori untuk hari ini tidak melebihi kadar kalori kawalan saya iaitu1758 kCal, maka saya akan maintain kurus macam biasa. hehe.


Cara lain untuk mengawal berat badan



  • Makan makanan yang sedikit tetapi kerap. 
    • Ramai yang berdiet dengan cara memanjangkan masa antara makanan. Ini sebenarnya menyebabkan badan anda ditukar ke starvation mode dimana kadar metabolisma akan direndahkan untuk menyimpan tenaga.
    • Bilangan waktu makan 4 hingga 6 untuk sehari adalah memadai untuk memastikan anda setiasa bertenaga.
    • Namun makanan berat anda mestilah pada awal pagi atau tengah hari, tetapi bukan pada waktu makan malam. Makan pagi sepatutnya menjadi makanan yang paling berat kerana anda akan memerlukan tenaga untuk berkerja sepanjang hari. Makan malam tidak perlu berat kerana anda hanya akan duduk di depan TV atau duduk di kerusi mengulangkaji pelajaran. Kalau terus tidur lagi teruk..hehe. Juga jangan lupa untuk makan malam sebelum pukul 8 malam.

  • Tinggikan kadar metabolik anda untuk sementara waktu dengan senaman aerobik.
    • Senaman aerobik selama 30 minit akan menyebabkan kadar metabolisma anda naik buat sementara waktu. 
  • Tingkatkan kadar metabolik secara kekal dengan aktiviti angkat berat.
    • Otot (muscles) membakar kalori dengan lebih banyak berbanding kalori yang dibakar oleh lemak. Oleh itu, semakin banyak otot anda, semakin tinggi kadar metabolisma anda.
    • Setiap sel otot boleh diibaratkan sebagai kilang pembakar kalori, walaupun ketika anda tidur.
    • Oleh itu, lakukan aktiviti membina otot seperti mengangkat dumbbell. Ini bukan sahaja untuk lelaki. Wanita kurus dengan ton otot (muscle tone) akan kelihatan lebih cantik berbanding wanita kurus tanpa ton otot.

  • Kurangkan makan makanan yang berkalori semata2. Sebaliknya ganti dengan snek yang mempunyai pelbagai nutrien. Rujuk kepada paket makanan okes..?
Yang penting sekali ialah amalkan gaya hidup yang sihat. Antaranya ialah dengan makan makanan makanan yang seimbang dan bernutrien, bersenam paling kurang 3 kali seminggu dan mengamalkan kesihatan mental yang baik. 


Salam dari saya si budaksepet,

 

6 comments:

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu