Mencerap Komet Lulin Menggunakan Binokular

Wednesday, February 25, 2009 0 Comments

Komet Lulin dengan 2 ekor

Credit & Copyright: Richard Richins (NMSU)

Walaupun hari ini aku ada ujian akhir penyakit endocrine, tetapi aku masih lagi sempat keluar mengintai langit pada malam semalam untuk melihat komet Lulin.

Dengan hanya menggunakan binokular, komet Lulin kelihatan seperti bintang yang sedikit kembang berada di atas kanan planet Zuhal ketika itu........
[baca seterusnya di astromas2020.blogspot.com]



0 comments:

Tanya Sama Hati

Monday, February 23, 2009 0 Comments

Tanya Sama Hati
P. Ramlee & Normadiah
Filem : Anakku Sazali


Tanya sama pokok apa sebab goyang,
Nanti jawab pokok angin yang goncang,
Tanya sama angin apa sebab goncang,
Nanti jawab angin tanyalah awan.

Awan nanti kata aku kandung air,
Sampai tempat sejuk aku pun cair,
Tengok dalam air nampak bayang-bayang,
Campak satu batu bayang pun hilang.

Tanya sama hati apa rasa sayang,
Apakah tandanya nampak dipandang,
Kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya,
Mula tanda-tanda hubungan mesra.

Tanya sama hati pernahkah merindu,
Tiba masa lena apa mimpimu,
Masa berjauhan apa nan dikenang,
Bila difahamkan itulah sayang.

Jikalau tidak kerana sayang,
Kuntuman kasih tak mungkin kembang,
Andai jemu mengganti rindu,
Jambangan rindu tentulah layu.

Tanya sama hati pernahkah merindu,
Tiba masa lena apa mimpimu,
Masa berjauhan apa nan dikenang,
Bila difahamkan itulah sayang.


Dah lama aku cari lagu ni. Nak tau sebab apa?  Sebab lagu ni membuatkan aku terimbau kembali zaman kecik2 dulu. 

Masa tu ada satu drama kat TV3 yang bersiaran pada pukul 9 malam. Jalan cerita dia aku tak ingat sangat, tapi kalau tak silap ianya mengisahkan seorang budak yang sedang sakit yang suka menyanyikan lagu ni. Budak ini akhirnya meninggal dunia setelah bertarung dengan penyakitnya buat sekian lama. Aku pun dah tak berapa ingat. Rasanya masa tengok cerita tu aku hampir menangis jugak sebab sedih.hehe...

Sebab tu la kadang2 apabila aku tiba2 terdengar atau lagu ni datang dalam minda aku secara tiba2, aku akan secara automatiknya terasa sedih. Awal2 tu rasa hairan juga apasal aku ni tiba2 datang mood sedey ni. Kemudian baru aku sedar rupanya lagu ni sedang mengingatkan aku akan cerita yang lama.

Korang semua pun mesti ada lagu2 tertentu yang boleh membangkitkan nostalgia lama  pada korang kan?

Salam dari budaksepet,




0 comments:

Hati di Angkasa Lepas

Sunday, February 15, 2009 0 Comments

Assalamualaikum & Hai...

Bila baca tajuk kat atas ni jangan kata aku tengah jiwang pulak ye. Hehe.. Walapun entri ni adalah berkaitan dengan Valentine's Day, ingin aku cakap kat sini tak elok bagi kita yang beragama Islam untuk menyambutnya. Ingat tu kawan2 sumer!

Disebabkan ramai orang yang bercakap pasal hati, i lap u, u r forever in my heart (jantung?) dan macam2 lagi sepanjang minggu ni, maka kali ni aku ingin aku kongsikan dengan  korang semua mengenai hati yang berada di angkasa lepas.

Namanya Heart Nebulae.



Heart Nebulae / IC 1805

Tengok betul2. Ada macam rupa heart kan?
Image Credit : Dick Locke

 Tak sangka sungguh ada hati yang berada kat ruang angkasa ni.hehe..

Heart Nebulae atau pun kodnya IC 1805 ini berada di lengan Perseus dalam galaksi Bima Sakti dan terletak di kawasan buruj Cassiopeia, iaitu dimitoskan sebagai Puteri Negara Habshah.

Siapa2 yang berminat nak tahu pasal astronomi, bolehlah kunjungi blog astronomi aku di www.astromas2020.blogspot.com.


Salam dari budaksepet,

ibnu_ali_87@yahoo.com


0 comments:

Demam Examination Bermula!!!

Sunday, February 15, 2009 1 Comments

 Assalamualaikum & Hai.....

Maafkan aku kerana lama tak update blog ni. Sekarang ni kebizian tu agak melampau sikit. Kitorang kat Medical Sc Club sekarang tengah aturkan untuk misi kesihatan ke Surabaya Indonesia. Tarikh perancangannya tu ialah 9 hingga 14 Mac ni.

Tahu tak korang bahawa aku akan ada final exam bermula 23 Feb sampai 7 Mac ni? Camne aku nak prepare untuk exam nih kalo duk bizi dengan urusan kelab. wuwuwuwu

Sekarang ni dah minggu study week. 


Start dari hari ni aku nak pulun habis2an!

Doakan yang terbaik untuk aku ye.


Salam dari budaksepet,

ibnu_ali_87@yahoo.com


1 comments:

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu