Berbuka di Restoran Tasik Indah

Sunday, September 28, 2008 , 0 Comments

Assalamualaikum....
Hari ni aku ada lab test untuk subjek penyakit sistem saraf. Dalam test tu, ada 10 stesen yang perlu dilalui dengan setiap stesen disertakan gambar sel yang berpenyakit atau gambar kasar sesuatu organ yang ada masalah. Jadi tugas kami ni ialah untuk mengenal pasti apa masalah yang ada dan menjawab soalan yang ditanya pada stesen tersebut.


Ada satu stesen yang aku dah jawab salah. Konfius sebenarnya. Dalam rajah tu, ada gambar otak yang kelihatannya agak kecil (atrophy) dan struktur tisu pada mamillary body kelihatan agak lain macam sikit. Aku masa tu dah tak tau nak tulis apa. Rasanya mungkin boleh jadi masalah kemerosotan sistem saraf pada basal ganglia atau brain stem. Mungkin penyakit Parkinson atau Huntington. Adui... takpelah, bantai la yang ni satu.huhu..
Rupa2nya masalah tu disebabkan oleh chronic alcoholism. Adush...




------------------------


Hari ni aku berbuka puasa di Restoran Tasik Indah bersama Nabila dan suaminya. Dulu aku yang jadi pengapit masa diorang ni kawin. Hehe. Sayangnya hari ni si pengapit perempuan tak dapat join sekali sebab dah balik kampung. Kesian ko Syikin. Kami nak makan best2 ni...hehe


Restoran ni terletak di pusat Bandar Raya Shah Alam. Dekat aja dengan PKNS, PAS dan SACC Mall.

Makanan kat sini disajikan secara buffet. Lauk punya la banyak. Naik juling mata aku duk tengok lauk pauk yang best2. Nasi amik seciput aje. Lauk penuh pinggan sampai nasi aku tadi dah tak nampak. haha.. Memang makan ikut nafsu tadi. Kat sini, nak tambah banyak mana pun tak kisah. Asal perut boleh masuk, masuk aje setakat yang mampu. Kalau perut tak muat, boleh sambung simpan makanan tu kat esofagus. Haha..

Lauk pauk terdiri dari ikan bakar, sotong, kerang, tiram yang besar2, udang galah, udang rimau, sayur2 dan macam2 lagi lah. Macam jenis masakan ada. Yang paling bestnya semua makanan kat sini fresh2. Ikan ada dalam akuarium. Pilih aja nak yang mana untuk di masak ikut citarasa sendiri. Ketam2 dalam akuarium tu asik duk melambai aje kat aku. Rasa macam diorang cakap "pilih aku, pilih aku". hehe.. 

Punya la ramai orang kat sini. Kat sini makan dicaj ikut kepala. Satu kepala kena caj dalam RM40. Gulppp....


Yang bestnya, hari ni Abg Wan yang nak belanja makan. Alhamdulillah.. Moga murah rezeki korang berdua!



Tinggalkan komen anda! 






.

0 comments:

Masalah Kekurangan Vitamin B1 dan B12

Wednesday, September 24, 2008 0 Comments

Assalamualaikum....


Hari saya ingin berkongsi mengenai penyakit yang disebabkan oleh masalah nutrisi. Antara masalah yang sering terjadi ialah disebabkan oleh kekurangan vitamin B1 (Thiamine) dan vitamin B12 (Cobalamine).


Secara umumnya, terdapat dua penyakit yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B1, thiamine. Penyakit tersebut ialah Sindrom Wernicke-Korsakoff (Wernicke-Korsakoff Syndrome)  dan neuropati periferi (peripheral neuropathy).


Kekurangan vitamin B12, cobalamine, dalam diet pula akan menyebabkan masalah kombinasi kemerosotan saraf tunjang subakut (subacute combine degenerative of spinal cord).


1)  MASALAH KEKURANGAN VITAMIN B1 (Thiamine)
Sindrom Wernicke-Korsakoff


Sindrom Wernicke-Korsakoff berlaku disebabkan oleh kekurangan thiamine. Sindrom ini menyebabkan pesakit mempunyai masalah kawalan otot mata (occularmotor abnormalities) dan disertai simptom2 masalah mental. Antara orang yang berisiko ialah peminum arak, masalah kekurangan nutrisi, mengalami pembedahan membuang sebahagian perut (gastrectomy), pesakit gastrik ulser dan pesakit hyperemesis gravidarum.


Terdapat 2 manifestasi sindrom ini iaitu; Korsakoff Psychosis dan Wernicke encephalopathy.


Korsakof Psychosis menyebabkan pesakit mengalami masalah cepat lupa (amnesia) yang boleh dibahagikan kepada 2 kategori iaitu cepat lupa apa yang baru dipelajari (anterograde amnesia) dan ketidakbolehan untuk mengingati apa yang telah dipelajari (retrograde amnesia).


Wernicke enchephalopathy pula menyebabkan pesakit mempunyai masalah mengkoordinasi pergerakan (ataxia), masalah kelumpuhan otot yang mengawal pergerakan bebola mata, keliru dan masalah dalam mengingat memori jangka pendek.


Rawatan segera untuk sindrom Wernicke-Korsakoff ialah membekalkan pesakit dengan Thiamin (vitamin B1) secara intra-vena atau intra-muscle dan seterusnya diambil sebagai dalam bentuk pil.


2)  MASALAH KEKURANGAN VITAMIN B12 (Cobalamine)
 Kombinasi Kemerosotan Saraf Tunjang Subakut  


Subacute combined degenerative of spinal cord (SCDSC)s merupakan kombinasi masalah berkaitan sistem saraf. Pesakit mungkin mengalami masalah kehilangan upaya mengesan getaran dan posisi, masalah dalam sensori dan motor dan masalah dalam pergerakan.


SCDSC yang teruk menyebabkan masalah lumpuh separuh badan, masalah mengordinasi pergerakan (ataxia) dan kehilangan keupayaan sensori.


Wallahualam....

0 comments:

Monday, September 22, 2008 0 Comments

Assalamualaikum.....

Sekarang dah jam 6.30 petang. Tinggal 40 minit lagi untuk berbuka. Tadi baru balik dari bazaar Ramadhan berdekatan dengan stadium Shah Alam. Lepas aje kelas pathophysio of CVS habis pada pukul 4, terus saje aku, Zareen, Liza, Nisa & Irma pegi mencuci mata kat bazaar. Haha.. Hari ni aku beli nasi kerabu (RM2.50) untuk berbuka, air timun susu (RM1), nasi lemak ayam goreng (RM3.50) untuk bersahur dan ayam BBQ (orang belanje..hehe..murah rezeki). Jadi hari ni dah abis RM3.50 untuk berbuka & RM3.50 untuk bersahur. Jimat kan?



Ni lah antara kelebihan bulan Ramadhan. Boleh kurang sikit perbelanjaan untuk makan tu. Alhamdulillah..


---------------------

Kuliah hari ni adalah mengenai cardiac arrythmia (ketaktentuan rentak jantung) dan antihypertensive drugs (dadah untuk darah tinggi..hehe). Rasanya tak sempat kalau nak  buat summary dua perkara tu sekarang. Malam ni pulak nak revise histopathologi sistem respiratori pulak sebab esok ada lab test.

Aiii...maka bertambah la dua lagi koleksi kuliah yang tertangguh untuk diulangkaji. Kuliah hari sabtu  lepas pun belum habis lagi. Huhu... Nampaknya aku kena usaha lebih kuat ni!

Caiyok!

0 comments:

Epilepsy / Sawan Gila Babi

Sunday, September 21, 2008 1 Comments

Assalamualaikum.....


Hari ni aku nak study pasal epilepsi atau nama lainnya sawan gila babi. Punya la tak best nama tuh. Kalo letak sawan gila kucing ke, kambing ke, ayam ke kan baru sedap sikit sebut. Hehe.. Biasanya perkataan gila babi ni digunakan masa marah kat orang laen aje. Tapi masa sakit pun boleh guna jugak. Haha..




Penyakit gila babi berlaku apabila berlakunya sawan (seizure) yang berulang2. Sawan adalah gangguan dan abnormaliti terhadap kelakuan, kesedaran, dan pergerakan yang disebabkan oleh gangguan aktiviti elektrik yang berlaku dalam otak. Biasanya bertahan selama beberapa saat atau minit dan pulih dengan sendirinya.


Jom kita  tengok summary pasal epilepsi ni.


EPILEPSY/GILA BABI
  • Definition :
    • Common chronic neurologic disorder characterized by recurrent unprovoked seizures (sawan).
    • An epileptic seizure is convulsion (kegeleparan & kekejangan) or transient abnormal event experience by the subject due to paroxysmal cerebral discharge of cerebral neuron.
  • Pathophysiology :
    • Normally, electrical discharge in the brain is synchronized and occur in small group only.
    • In epilepsy, large group of neuron are activated simultaneously and repetitively.
    • Failure in inhibitory synaptic contact between neurons.
  • Classification :
    • Focal/Partial
      • from single location within one hemisphere. Consciousness is not impaired!
      • Category:
        • Simple partial seizure : Consciousness is not impaired. Subcategorized into motor, sensory, psychic and autonomic.
        • Complex partial seizure :  limited to one lobe & causes impairment of consciousness & resnsonsiveness.
      • May evolve to secondary generalized seizure.
    • Generalized : commence in deeper structures (brain stem & thalamus) and may project to both hemisphere. Consciousness is impaired!
      • Absences, tonic clonic, myoclonic, clonic, tonic and  atonic seizures.
  • Causes :
    • 50% are idiopatic.
    • 50% are linked to 2nd factors.
      • Family history, trauma & surgery, pyrexia in children, intracranial mass lession, cerebral lessions, drugs withdrawal and alcohol, encephelitis and meningitis, metabolic disorders, photosensitivity and auditory stimuli, and degenerative brain disorders.
  • Diagnosis :
    • History and physical examination.
    • EEG, MRI, CT scan, PET, and blood test.
  • Treatment :
    • Medication (antiepileptic), surgery, vagus nerve stimulation, ketogenic diet, complementary treatment.
  • Miscellaneous :
    • Status epilepticus,
      • Occurs when seizures follow each other without recovery of consciousness.
      • Medical emergency.
      • Mortality is 10-15%. Death from cardiorespiratory failure.
      • Treatment:
        • Immediate injection of diazepam 10mg followed by IV infusion of 200mg/L/24 hours.
        • Chlormethiazole 0.8% should be given IV if status epilepticus continue to occurs.
        • Ventilatory support must be availavle.

1 comments:

Luasnya Neraka

Sunday, September 21, 2008 0 Comments

YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM,
lindunglilah dan peliharakanlah kami,
kedua ibubapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami &
semua orang Islam dari azab seksa api nerakaMu YA ALLAH.


Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurgaMu YA ALLAH, namun
tidak pula kami sanggup untuk ke nerakaMu YA ALLAH.


Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah segala
ibadah dan amalan kami dengan RAHMATMU YA ALLAH......


AMIN. ....


-----------------------------------------------------
.: Luasnya Neraka :.


Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang
kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan
berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w.:


"Mengapa aku melihat kau berubah muka?" Jawabnya: "Ya Muhammad, aku
datang kepadamu di saat Allah menyuruh
supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg
mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu
benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia
merasa aman dari padanya."


Lalu nabi s.a.w. bersabda: "Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat Jahannam."


Jawabnya: "Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan
selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun
sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam
gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus
engkau dengan hak,
andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar
penduduk dunia semuanya kerana panasnya.


Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli
neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati
penduduk bumi kerana panas dan basinya. Demi Allah yg mengutus engkau
dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam
Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke
bawah bumi yg ke tujuh.


Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung
barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur
kerana
sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi, dan
minumannya air panas campur nanah, dan pakaiannya potongan-potongan api.


Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang
tertentu dari orang laki-laki dan perempuan."


Nabi s.a.w. bertanya: "Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu
rumah kami?" Jawabnya: "Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di
bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun,
tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda." (nota kefahaman:
iaitu yg lebih
bawah lebih panas)


Tanya Rasulullah s.a.w.: "Siapakah penduduk masing-masing pintu?"
Jawab Jibrail:


  1. "Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah.
  2. Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,
  3. Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.
  4. Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,
  5. Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.
  6. Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir."


Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w. sehingga ditanya:


"Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?"


Jawabnya: "Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg
sampai mati belum sempat bertaubat."


Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu,
sehingga Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga
sedar kembali dan sesudah sadar nabi saw bersabda: "Ya Jibrail,
sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari
ummat ku yang akan masuk ke dalam neraka?" Jawabnya: "Ya, iaitu orang
yg berdosa besar dari ummatmu."


Kemudian nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian nabi
s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk
sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila
sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari kitab
"Peringatan Bagi Yg Lalai")


Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat
sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku.


Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:


1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular
9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan
racun yang hitam pekat.
10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai
11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat




Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159
Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterang an dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk.


Dari Abdullah bin 'Amr R.A,


Rasulullah S.A.W bersabda: "Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat"


Wallahualam

0 comments:

Aku, Dia & Cerebral Palsy....

Saturday, September 20, 2008 , 0 Comments

Assalamualaikum....

Pagi tadi aku ade kelas patho nervous system. Hari ni belajar psl 3 penyakit; cerebral palsy, epilepsy, & peripheral nerves disease. Aduiii...dah tambah 3 lagi penyakit. Setakat ni, untuk patho Nervous ada 12 penyakit kena kover untuk final exam. Semua2 tu pulak ada banyak pecahannya sendiri. Ni tak termasuk sistem2 lain.

Okes, tadi masa tengah solat terawikh tadi, aku terfikir untuk cite kat sini secara ringkas apa yang aku dah belajar setiap hari (nampak sangat tak khusyuk masa solat tadi.huhu). Jadi sekurang2nya aku akan revise balik apa yang dah belajar tadi.

So lets start with the 1st one. Known as cerebral palsy. Dalam BM tak pasti apa, tp yang pastinya ia adalah masalah pergerakan dan keseimbangan terhadap kanak2 yang baru lahir.


CEREBRAL PALSY
  • Definition
    •  Is a group of disorders that appear at the 1st few years of life and affect the child's ability to control movement, balance & posture.
  • Cause
    •  Damage/problem with the motor skill area of the brain during its development (pre/neo/post natal)
  • Classification :
    • Physiologic
      • Rigid-spastic, athetoid, ataxic, atonic, mixed
    • Topographic
      • Monoplegia, paraplegia, hemiplegia, triplegia, quadraplegia, diplegia
    • Etiologic
      • Prenatal, natal, postnatal
  • Risk Factor :
    • Kernicterus, cerebral hemorrhage/infarction, cerebral malformation, infection of mother during pregnancy (rubella or measles), impairment of bloof flow to uterus & placenta.
    • Low weight baby, premature baby, vaginal bleeding during pregnancy & difficult labour
  • Diagnosis :
    • patient history, physical exam (motor skill & reflex test), CAT & MRI scan.
  • Prevention & Treatment :
    • Good prenatal care (to prevent premature, low wt & infection from the mother),
    • Physical therapy, occupational therapy, 
    • Drugs to control seizures n spasm,
    • Orthopedic surgery to adjust tendons & fuse joints, 
    • Selective dorsal root rhizotomy (spine operation that consist in cutting in some nerves in spinal cord to relieve some spasticity.
**Kepada yang membaca tu, sori sebab tak dapat den nak xplain medical term tu satu2. Kalo berminat boleh aje carik kat internet. hehe

0 comments:

Study Tips - Medicine

Sunday, September 14, 2008 0 Comments

from ppim.com
by
Prof Dr Raymond Azman Ali
 
 
 
I think the very fact that you have chosen medicine is already a great challenge and sacrifice, which automatically requires a balance between the materialistic and spiritual worlds. It is one of those professions that gives a Muslim great satisfaction, without expecting too much worldly rewards. Most, if not all medical schools in Malaysia are beginning to inject "spiritualism" into their curricula no matter what religion you belong to. You cannot run away from it because medicine involves humans more so than any other profession.

Study tips:

1) don't study alone,

2) Learn medicine through seeing patients,
and not just by reading the recommended textbooks, i.e. see which conditions are common in your hospital, and learn "around" these conditions. For instance, if diabetes is a common condition, read 2, 3 or more books on diabetes, but if you've never encountered leishmaniasis, don't bother reading beyond one chapter once only,

3) Ask yourself what you remember of a disease before reading about it in a book; by doing this you only need to highlight/stress the areas you don't know; otherwise your textbooks will be
filled with yellow highights, like most of my medical students.

4) Create, what I call "folders" in your brain for common problems, so that you can retrieve them easily when confronted by (in particular) a "fierce-looking" examiner; there should be a folder each for "causes of raised ESR", "emergency treatment of myocardial infarct", "causes of pleural effusion", "approach to a patient with Cushing's syndrome", etc. Well, how do you create a "folder"?- see a patient with it, read up on it, and tell or teach others about it repeatedly.

Therefore: 5) I recommend follow my motto
"teaching educates the teacher"...i.e. there is no better way to learn than by teaching others...and by doing that you also get you pahala by giving knowledge to your peers and friends. I wonder if Prof Muhaya would like to contribute to study techniques in medicine.

How do you proceed after graduation? Well, how long do you have to go? If lama lagi, "we'll cross the river when we come to it", if soon, email me again as soon as you have graduated. There are lots of opportunities and pathways you can follow after graduation. It depends on what you would like to end up doing. People often don't decide until well beyond housemanship, and they often "want to be like their supervisor (if he or she has created a good impression)" when they are house officers. It is now customary to pursue a Master of Medicine degree at one of the local universities, but this is not mandatory. If you need further information, I will be happy to give you the details of our postgraduate programmes at UKM.

Wassalam.

Prof Dr Raymond Azman Ali

so..is this tips to late to be shared.. hope not..good luck frens
 
Coppied from http://shahieddah.blogspot.com/

0 comments:

Kerja lagi!

Saturday, September 13, 2008 , 0 Comments

Assalamualaikum....

Berikut adalah senarai penyakit & perkara yang aku perlu kover setakat ini. (adush..final exam dah dekat!)

1) Pathophysio Cardiovascular System
  • Management of myocardial infarction (rawatan & pengjagaan penyakit jantung)
  • Rheumatoid Heart Disease (penyakit jantung disebabkan oleh demam rheumatoid)
  • Infective Endocarditis (jangkitan pada otot jantung)
  • Hypertension (penyakit darah tinggi)
  • Cardiomyopathies ( penyakit pada otot jantung)
  • more to come...
2) Pathophysio of Respiratory Syte
  • Pneumonia
  • Emphysema
  • Pulmonary eosinophlia
  • Tuberculosis
  • more to come....
3) Pathophysio of Gastrointestinal System
  • Peritonitis
  • Intestinal obstruction
  • Inflammatory bowel disease
  • Appendicitis
  • Hepatitis
    • Baru aje presented:
      • Cholelithiasis (batu karang dalam pundi hempedu)
      • Cholecystitis (keradangan pundi hempedu)
      • Fistula & atresia
      • Fissure in Anus
      • Gallbladder carcinoma
      • Hemorrhoids (buasir)
      • coming soon.
4) Pathophysio of Nervous System (ni yg tak larat ni...huhu)
  • Central Nervous System infection,
  • Neural tube defect
  • Stroke
  • Poliomyelitis
  • Degenerative disease
  • Muscular dystrophies
  • Myasthenia Gravis
  • Multiple sclerosis
  • more to come...

Penyakit2 ni semua adalah lecture selepas midsem. Penyakit2 sebelum midsem hanya hanya sesetengah akan masuk final exam (yeeppiii). Tapi semua diseases akan masuk dalam lab test nanti. 

wuwu...

0 comments:

Jangan Main2!

Thursday, September 11, 2008 0 Comments

Assalamualaikum.....
Hari ni adalah hari yang agak meletihkan. Kelas pathophysio of GI tadi aku kena buat presentation pasal cholelitiasis. Aku sorang aje yang present tajuk tu walhal orang lain kongsi present satu penyakit. Tapi takpelah, asalkan member group aku semua dapat present dengan jayanya tadi. Jadi sekarang dah lepas satu kerja. Kerja lain ada lagi yang menanti. Banyak tu. Nak study lagi, nak buat asignment lagi, nak uruskan pasal Medical Science Club (MSC) lagi. Huhu... Aku kena kuat!
 
Tadi sebelum aku ke mesyuarat MSC, sempat aku naik ke pejabat fakulti aku, saja je nak lalu. Rupa2nya result untuk subjek patho respiratori dah keluar. Tengok2 aje aku punya result, adush.... keciwa... Keputusan aku tak berapa memberansangkan. Terkedu aku sekejap.huhu...


Nampaknya aku kena berusaha dengan lebih kuat dan gigih lagi. Final exam pun dah dekat. Aku dah tak boleh main2 lagi.
Caiyok! Jangan leka!

0 comments:

Majalah Dewan Kosmik isu september 2008

Thursday, September 04, 2008 , 0 Comments



Assalamualaikum...

Pada bulan ini, satu2nya majalah sains dan teknologi dalam bahasa Malaysia iaitu amjalah Dewan KOSMIK membicarakan mengenai puasa dan pelbagai kaitan sains dengannya. Antaranya ialah kesan puasa terhadap metabolisme badan, kesannya kepada kesihatan, sains disebalik puasa dan sahur, dan kaitan antara puasa dan mental individu berpuasa itu. Agak menarik kerana ianya mengupas banyak perkara yang tidak diketahui oleh umum berkaitan puasa.

Untuk isu September ini, dalam ruangan Sains Angkasa, saya membicarakan mengenai balai cerap astronomi serta komponen2nya. Ini termasuklah jenis dan reka bentuk balai cerap yang biasanya berbentuk kubah, jenis sistem teleskop, pengimejan, penjejak, dan sebagainya.
 
Banyak kali juga apabila saya bercerita mengenai aktiviti astronomi yang dilakukan di balai cerap, ramai yang akan bertanya kembali apakah itu balai cerap? Rupa2nya fasiliti astronomi ini lebih dikenali dengan nama inggerisnya iaitu observatory. Kadang kala terkilan juga rasanya sebab nama inggeris lebih diketahui umum.

Di Malaysia, boleh dikatakan hampir setiap negeri mempunyai balai cerap untuk kegunaan umum dan juga persendirian. Antaranya ialah balai cerap Planetarium Negara di Kuala Lumpur, balai cerap Al-Khawarizmi di Melaka, balai cerap Iskandar di Sarawak, balai cerap Sheikh Tahir di Balik Pulau di Pulau Pinang, balai cerap milik KUSZA di Merang Terengganu dan yang terkini ialah balai cerap Negara di Bukit Malut, Langkawi.
 
Untuk lebih lanjut, sila dapatkan Majalah Dewan Kosmik isu September yang kini sudah boleh didapati di pasaran dengan harga RM6 senaskah. Anda juga boleh beli secara online di laman web DAWAMA.
 
Berikut adalah isi kandungan isu bulan ini. ;)

Kandungan Dewan Kosmik September 2008
FOKUS
6 Puasa Merangsang Metabolisme Badan
8 Puasa dan Kesihatan
9 Puasa dan Mental
10 Sains dan Berpuasa
13 Sains dan Bersahur – Danial Zainal Abidin
TEKNOLOGI MAKLUMAT
15 Bagaimana Skrin Sesentuh Berfungsi? – Ahmad Amran Ahmad
FALSAFAH SAINTIS
17 Gerak Strategi Armageddon kepada Saintis Tradisional – Ahmad Suhaimi Abdullah
PERUBATAN
19 Chikungunya Membunuh Manusia – Saifuzzaman Haji Yusof
TEKNOLOGI NANO
21 Kebijaksanaan Debu Pintar – Mohd Faizal Aziz
GEOLOGI
25 Teknologi Binaan Tembok Besar – Habibah Haji Jamil
KONSERVASI
28 Pengklonan Penyu – Junaidah Ahmad Hamdan
SAINS DAN KEHIDUPAN
34 Sains di Sebalik Tangisan – Saharil Hasrin Sanin
NEUROSAINS
36 Obesiti Penyakit Kronik – Mazira Mohamad Ghazali
SAINS MAKANAN
38 Daging: Manfaat dan Bahaya – Samhani Ismail dan Nurul Hanisah Juhari
BOTANI
41 Petai dan Diabetes – Mohd Nasir Mat Nor dan Siti Balqis Md Nor 
SAINS ANGKASA
43 Sistem di Balai Cerap Astronomi – Mohd Rizuan Ali
FARMASI
46 Warga Emas dan Kesan Sampingan Ubat-ubatan – Noordin Othman
OTORINOLARINGOLOGI
50 “Saya Ada Tonsil” – Irfan Mohamad
ZOOLOGI
52 Burung Tukang Kubur – Jasmi Abdul
ALAM SEKITAR
54 Lambakan Buangan Elektronik – Abdul Rahman Mahmud
TEKNOLOGI KETENTERAAN
57 Perang Biologi: Serangan Senyap Makhluk Halus – Adrian Zulkarnian Zakaria Dharamaraj
KESIHATAN
59 Lupa: Amnesia atau Demensia? – Nik Khartina Nik Man
FIKSYEN SAINS
61 Yang Aneh Itu Lelaki – Rebecca Ilham

0 comments:

Cinta Ramadhan

Wednesday, September 03, 2008 4 Comments

Assalamualaikum....


Hari ini adalah Ramadhan yang ke-3. Alhamdulillah puasa aku baik2 aje setakat ini. Pada awal Ramadhan dulu, aku berniat nak pegang dan baca Al-Quran setiap hari. Tapi semalam aku dah terlepas. Adush....Mungkin sebab semalam aku agak sibuk agaknya. Majlis perlancaran kelab medical science kolej aku akan berlangsung 8hb ini. Jadi aku pun turut sama jadi sibuk. Nak stadi pun tak berapa sempat. InsyaAllah malam ini aku akan cuba ganti balik apa yang aku terlepas pada hari kelmarin.


Hari ini ada dua perkara berlawanan berlaku dipersekitaran aku. Dua2nya melibatkan cinta. Hehe.

Sahabat baik aku di Kemaman mengadu pada aku. Katanya dia putus cinta semalam. Diputuskan oleh 'rakan perempuan' nya. Sedih betul nampaknya kawan aku ni. Hari ni tak boleh nak buat kerja dia.

"Wan, aku betul2 masih sayang kat dia. Tapi sekarang ni dia merajuk betul2 kat aku. Ko tolong la aku untuk pujuk dia".

Emm...aku dengan cewek sahabat aku ni kenal tak berapa lama sangat. Malah aku kenal pun melalui kawan aku tu. Baik budaknya. Comel lagi. hehe. Nampak innoncence aje. Tapi tak sangka pulak dia yang jatuhkan talak kat sahabat aku ni. Mungkin ada yang digaduhkan di antara mereka. Nak kata sahabat aku ni jahat, tak, sebab aku kenal sangat dengan sahabat baik aku ni, sejak dari tingkatan satu lagi. Aku rasa, mungkin disebabkan darah masih panas, maka terjatuhlah talak ketika bergaduh ni. Nanti esok lusa bila hati dah sejuk balik, bila rasa rindu dah datang balik, reda la tu. hehe. Kita tengok lah nanti. Lagipun diorang ni aku rasa tak pernah lagi putus. Ini mungkin buat kali pertama.

------

Satu lagi cerita ni berlawanan dengan cerita td. Ada seorang  sahabat aku baru sahaja mendapat teman baru. Kalau tak silap aku baru saja dua tiga hari. Sekarang ni dah nampak agak lain wajah dia. Bukan sebab bersolek, bukan sebab tersenyum sumbang sorang2, tapi sebab nampak lebih berseri. Mungkin dia gembira sebab sekarang dah ada orang yang ingat, rindu dan caring kat dia.

Apa yang aku kenal pada sahabat aku ni, dulu dia seorang yang sentiasa keseorangan. Perangai dia suka duduk bertapa dalam bilik. Nak kata dia kera sumbang tak juga. Dengan aku baik & ok aje. Takde nampak sebagai seorang yang alien. hehe. Kelihatan ceria aja orangnya. Namun lihat jauh ke dalam matanya, aku tahu yang dia ada masalah personal yang dibendung sendirian. Aku tahu yang dia ada masalah dengan keluarga, terutama dengan ayahnya. Tapi dengar2nya sekarang ni dah bertambah baik. Alhamdulillah.

Apapun, aku berharap agar 'teman tapi mesra' dia ni akan dapat membimbing dan membantu dia ke arah yang lebih baik. Cinta yang terbaik adalah cinta kerana Allah. Berjumpa kerana Allah, berpisah kerana Allah.
.......................

Jadi, apa pula cerita aku?

hehe.

Buah hati aku sekarang ini ada sorang saja. Saerah nama dia. Sayang betul dia pada aku dan aku pun juga begitu. Setiap kali aku memerlukan bantuan, mesti dia akan sentiasa ada untuk membantu aku. InsyaAllah aku akan berusaha sehabis2nya untuk menjadi seorang doktor agar dapat menjaganya dengan lebih baik nanti. Aku tahu memang dia sangat inginkan aku menjadi seorang doktor.

Kadang2 dia panggil aku dengan panggilan Biwang. Tak tahulah sama ada Bi tu bermaksud hubby atau habibi (cintaku). Hehe.. InsyaAllah aku akan berusaha mencintainya sehingga akhir hayat.

Emmm... Siapa Saerah tu? Dia ibu aku lah..

hehe..

Namun cinta yang hakiki tidak lain adalah kepada Allah.

Wallahualam

4 comments:

Prosedur Perubatan Yang Tidak Membatalkan Puasa

Monday, September 01, 2008 , 2 Comments

Assalamualaikum...


Menerima suntikan tidak membatalkan puasa.

Berikut adalah perkara yang berkaitan dengan prosedur yang selalu dilakukan di hospital tetapi tidak membatalkan puasa. Ini adalah hasil dari seminar Fiqh-Perubatan kali ke-9, yang berlangsung di Cassablanca, Morocco pada 8-11 Safar 1418, bersamaan 14-17 June 1997.

Semoga bermanfaat kepada semua.
  1. Penggunaan ubat titis telinga, mata dan ubat pembersih telinga.
  2. Tablet GTN (nitroglycerin untuk merawat penyakit jantung) yang diletakkan di bawah lidah.
  3. Melakukan pembersihan vagina atau memasukkan speculum, alat pencegah kehamilan (pessaries) atau jari doktor semasa melakukan pemeriksaan pelvik.
  4. Memasukkan urethroscope melalui salur kencing untuk memerhatikan bahagian bawah urethra
  5. Menggerudi, mengekstrak, dan membersihkan gigi tidak membatalkan selagi ianya tidak ditelan ke perut.
  6. Menerima suntikan otot, kulit, sendi atau vena dengan pengecualian suntikan bahan makanan ke dalam badan.
  7. Mendermakan dan menerima darah.
  8. Menyedut udara dari alat bantuan oksigen dan gas anestetik.
  9. Sebarang ubatan yang diserap ke dalam badan melalui kulit seperti krim, minyak dan plaster berubat.
  10. Mengambil sampel darah untuk tujuan ujian makmal.
  11. Memasukkan kateter atau melakukan arteriografi jantung atau organ lain.
  12. Melakukan endoskopi untuk tujuan diagnostik dan pencegahan.
  13. Pembersih mulut, penyembur mulut dan cecair untuk berkumur dengan syaratianya tidak ditelan ke dalam perut.
  14. Melakukan hysteroscopy (memasukkan tiub ke dalam vagina untuk melihat bahagian dalam rahim) atau memasukkan peralatan dalam uterus (intrauterine device)
  15. Melakukan biopsi hati atau organ lain.
Prosedur melibatkan endoskopi adalah tidak membatalkan puasa.

Para peserta seminar tersebut turut menambah beberapa perkara berikut sebagai tidak membatalkan puasa:
  1. Penggunaan ubat titis hidung, spray dan juga penyedut asma (inhaler).
  2. Menerima suntikan pada dubur dan melakukan anoscope dan pemeriksaan jari pada rektum.
  3. Menjalani pembedahan yang melibatkan anestetik umum, jika pesakit memutuskan untuk berpuasa.
  4. Menjalani proses dialisis darah.
  5. Menggunakan gastroscope, dengan syarat ianya tidak memasukkan cecair dan bahan lain ke dalam perut.
Perkara-perkara yang tidak membatalkan puasa seperti yang tersenarai di atas disokong oleh ulama-ulama kontempori dan lama termasuklah Shiekh Al-Islam Ibn Taimiyah, Sheikh Dr YusufAl-Qardhawi, Sheikh Atiyah Saqr, Sheikh Mohammad Salih Al-Munajjid,Sheikh Ibn Utsaimin, Sheikh Abdul Aziz bin Baaz dan lain-lain. Malahan perkara seperti suntikan ini pernah difatwakan hukumnya tidak membatalkan puasa oleh Sheikh Mohammad Bakhiet Al-Mutiei pada tahun 1919.

Wallahualam

2 comments:

Perkara Berkaitan Amalan Puasa

Monday, September 01, 2008 0 Comments

Assalamualaikum....



Hari ni adalah hari pertama puasa. Alhamdulillah aku masih lagi berjaya puasa penuh setakat ni. (hahaha...ni hari 1st..so mesti la..).



Diharapkan Ramadhan tahun ini adalah Ramadhan yang lebih baik dari yang lepas. InsyaAllah aku akan cuba untuk mengisi setiap hari dengan membaca Al-Quran. Jika bulan lain aku agak lagho, insyaAllah bulan ini aku akan usahakan untuk kurangkan lagho tu.



InsyaAllah..



Hari ini aku ingin berkongsi dengan semua akan perkara2 yang dibolehkan ketika berpuasa. Ramai yang agak keliru dan malu untuk bertanya. Namun malu bertanya sesat jalan. Kan2?



 Pelihara puasa anda dengan menjaga aurat sebaiknya.


Perkara yang boleh dilakukan ketika berpuasa
  1. Memasuki waktu puasa dalam keadaan berhadas besar adalah tidak membatalkan puasa.



    • Perkara ini boleh terjadi apabila seseorang itu berjimak dengan isterinya pada malam hari, atau seorang lelaki yang bermimpi basah pada malam hari, kemudian apabila dia bangun dari tidur, waktu subuh telah pun masuk.

    • Diriwayatkan dari ‘Aisyah dan Ummu Salamah radhiallahu ‘anhuma:

      “Bahwasanya Nabi Shalallahu ‘Alaihi Wassalam memasuki waktu subuh dalam keadaan junub karena jima’ dengan isterinya, kemudian beliau mandi dan berpuasa.”

      (HR. Bukhari dan Muslim).


  2. Seseorang yang berpuasa boleh menggosok gigi.


    • Sesungguhnya menggosok gigi tidak membatalkan puasa.

    • Namun lebih baik dipastikan air hasil menggosok gigi itu diludah dengan sebaiknya untuk mengelakkan dari masuk ke kerongkong.


    • Sabda Rasulullah Salallahu ‘Alaihi Wassalam: “Kalaulah tidak memberatkan umatku nescaya aku suruh mereka untuk bersiwak setiap kali wudhu.”

      (HR. Bukhari dan Muslim)


  3. Berkumur2 dan memasukkan air ke rongga hidung dan menghembuskannya (istinsyaq) ketika berwuduk.


    • Ini adalah kerana Rasulullah Salallahu ‘Alaihi Wassalam pernah berkumur dan beristinsyaq dalam keadaan puasa, tetapi melarang orang yang berpuasa berlebihan ketika beristinsyaq (memasukkan air ke hidung). 

    • Rasulullah Salallahu ‘Alaihi Wassalam bersabda: “… dan bersungguh-sungguhlah dalam beristinsyaq kecuali apabila kamu dalam keadaan puasa.” (HR. Tirmidzi, Abu Dawud, Imam Ahmad dll dengan sanad sahih)


  4. Bercumbu dan mencium isteri (isteri saje, awek tak boleh..)


    • Namun bercumbu ini seharusnya tidak sehingga mengeluarkan air mani.

    • Aisyah radhiallahu anha pernah berkata: “Bahwasanya Rasulullah Salallahu ‘Alaihi Wassalam mencium (isterinya) dalam keadaan puasa dan bercengkrama (bercumbu) dalam keadaan puasa, akan tetapi beliau adalah orang yang paling menahan diri.” (HR. Bukhari dan Muslim)


  5. Mengeluarkan darah untuk tujuan perubatan dan menerima suntikan bukan bertujuan untuk menerima makanan.


    • Semua ini bukan pembatal puasa kerana tidak ada dalil yang mengatakan batalnyapuasa dengan hal-hal tersebut. (Majalis syahr Ramadhan hlm 102, Syaikh Muhammad bin Shalih Al-Utsaimin).



  6. Memakai celak, ubat titis mata/telinga dan sebagainya.


    • Semua ini tidak membatalkan puasa sama ada ianya masuk ke kerongkong atau tidak. Ini adalah kerana apa yang dimasukkan itu bukan barang makanan, malah bertujuan perubatan.


  7. Memakai inhaler (ubat asma)


    • Fadhlilatusy Syaikh Muhammad bin Sholeh Al Utsaimin rahimahullah berpendapat bahwa memakai ubat seperti ini tidaklah membatalkan puasa kerana tidak sampai masuk ke dalam perut dan tujuannya adalah untuk membuka saluran pernafasan sehingga seorang yang sesak nafas boleh bernafas kembali dengan lega dan normal.

    • Beliau berpendapat bahwa hal ini bukanlah makan dan minum dan tidak sama dengan makan dan minum yang sampai masuk ke dalam perut. (Kitab 48 Su’aalan Fu Asy Shiyam Ajaba Alaiha Fadhilatusy Syaikh Muhammad bin Sholeh Al Utsaimin hlm 62- 63, jama’wa tartib: Salim bin Muhammad Al Juhani)


  8. Mandi pada bulan puasa.


    • Sesungguhnya berpuasa tidak menghalang seseorang itu dari mandi baik pada waktu pagi mahupun petang.

    • Abu Bakar bin ‘Abd al-Rahman radhiallahu 'anh berkata: Aku melihat Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam di al-Arj (sebuah tempat), baginda menyiram air ke kepalanya sedangkan pada waktu itu baginda berpuasa. Yang demikian itu kerana kehausan atau kepanasan.

Berikut adalah perkara yang ditokok-tambah berkenaan amalam diwaktu puasa.

Dipetik dari bicaraqalbi.blogspot.com



1. Mewajibkan lafaz niat


Membaca lafaz niat untuk berpuasa atau untuk apa-apa ibadah lain seperti wudhu dan solat sebenarnya adalah tidak perlu, jauh sekali daripada bersifat wajib. Yang wajib adalah seseorang itu mengetahui dengan sedar ibadah apa yang bakal dilakukannya. Jika seseorang itu lazimnya diganggu dengan perasaan was-was, maka dianjurkan melintaskan di dalam hati sekadar “Inilah puasa aku” atau “Inilah solat Zohor aku”. Jika masih was-was maka boleh menyebutnya secara lisan untuk mengukuhkan lintasan hati. Jika setelah itu masih was-was, maka janganlah diberi perhatian kerana ia tidak lain adalah permainan syaitan.



2. Menetapkan waktu imsak



Menetapkan waktu imsak 5 atau 10 minit sebelum masuknya waktu Subuh adalah satu ketetapan yang tidak ditetapkan oleh al-Qur’an dan al-Sunnah yang sahih, malah ia menjauhi tuntutan sunnah untuk mengakhirkan waktu sahur. Alasan “berhati-hati” adalah tidak perlu kerana kita dibolehkan makan dan minum sehingga jelas masuknya waktu Subuh. Allah 'Azza wa Jalla berfirman:



Dan makanlah serta minumlah sehingga nyata kepada kamu benang putih (cahaya siang) dari benang hitam kegelapan malam), iaitu waktu fajar. [al-Baqarah 2:187]



Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:



“Sesungguhnya Bilal azan ketika waktu masih malam, oleh itu makanlah dan minumlah sehingga Ibn Ummi Maktum melaungkan azan.” (Perawi menerangkan): “Beliau (Ibn Ummi Maktum) adalah seorang yang buta, dia tidak akan melaungkan azan sehingga dikatakan kepadanya: Waktu Subuh telah masuk, waktu Subuh telah masuk.”



Dalam ayat dan hadis di atas, jelas bahawa dibolehkan untuk bersahur, yakni makan dan minum, sehingga jelas terbitnya fajar atau dilaungkan azan Subuh. Tidak wujud waktu imsak 5 atau 10 minit sebelum waktu Subuh



3. Menghukum makruh jika mandi ketika puasa



Antara hukum yang ditokok tambah ialah kononnya makruh untuk mandi pada petang hari ketika berpuasa. Yang benar hukumnya adalah sunnah kerana Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam pernah menyiram air ke kepalanya kerana haus atau panas. Abu Bakar bin ‘Abd al-Rahman radhiallahu 'anh berkata:


Aku melihat Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam di al-Arj (sebuah tempat), baginda menyiram air ke kepalanya sedangkan pada waktu itu baginda berpuasa. Yang demikian itu kerana kehausan atau kepanasan.



Berkata al-Imam Syams al-Haq al-‘Azhim rahimahullah:



Dalam hadis ini terdapat dalil bahawa dibolehkan bagi orang yang berpuasa yang merasai kepanasan untuk menyiram air ke atas sebahagian badannya atau keseluruhan badannya. Ini merupakan pendapat jumhur dan mereka tidak membezakan antara mandi kerana suasana genting, sekadar perlu atau tanpa apa-apa alasan sekalipun.



4. Qadha dua kali apabila berbuka dalam puasa qadha



Termasuk hukum yang ditokok tambah adalah, jika seseorang itu sedang mengqadha puasa lalu dia membuka puasa tersebut sama ada kerana sengaja atau tidak, maka dia perlu mengqadha sebanyak dua puasa, yang pertama puasanya yang asal manakala yang kedua adalah puasa qadha yang dibukanya itu. Contoh, jika seorang muslimah sedang berpuasa untuk menqadha puasa Ramadhannya yang lalu, kemudian pada siang hari dia didatangi haid sehingga terpaksalah dia berbuka, maka kononnya dia diwajibkan qadha dua kali, pertama adalah mengqadha puasa Ramadhan yang lalu, kedua mengqadha puasa qadha yang dibukanya.



Yang benar muslimah tersebut hanya perlu mengqadha sekali, iaitu puasa Ramadhan yang lalu. Demikian juga, sesiapa yang membuka puasa qadhanya maka kewajipan dia hanya mengqadha sekali, iaitu puasa asal yang perlu diqadhanya. Ini kerana maksud “qadha” ialah melaksanakan suatu ibadah di luar waktunya dan kewajipan mengqadha hanyalah ke atas ibadah yang sepatutnya dilaksanakan dalam waktunya yang asal. Tidak ada qadha ke atas ibadah yang sedang dilakukan di luar waktunya yang asal.


Wallahualam.

0 comments:

Komen terhangat

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Pages - Menu